Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Od Rybiček do Ratají nad Sázavou

Z hlavního nádraží dojedete vlakem do Benešova, kde přestoupíte na autobus 791 do Divišova, Brtnice. Cesta trvá asi jeden a půl hodiny. Jedete zvlněnou krajinou a vesničkami. Po vystoupení se ocitnete na osamocené zastávce v polích. Proti je oplocená malá obora se stádem jelenovitých. Sejdete dolů na rozcestí a na něm se dáte doprava kolem Brtnického rybníka ke známému motorestu U Rybiček. Určitě ho znáte z dálnice, jež kolem vede. Možná že i vy zde zastavujete. Kromě mnoha rybích specialit si můžete dát i třeba smažený sýr či guláš. I výzdoba je ve stylu vodního světa. Kromě vycpaných vodních živočichů, věcí spojených s rybařením zde najdete i živé druhy rybiček a želviček. Milovníci lastur, škeblí si mohou některou koupit.

Obejdete rybník, abyste se napojili na červenou a modrou značku, jež už je součástí Poutní cesty Blaník-Říp. Ale je také částí cesty Via Czechia centrální a Cyrilometodějské cesty. Po ní dojedete do Českého Šternberka. Kolem pískovcové sochy svatého Prokopa s čertem u nohy, patrona Posázaví, se vnoříte do lesa. Pohodlnou cestou dojdete k rozcestí s informační tabulí a lavičkou. Odbočte vpravo k další pískovcové barokní soše svatého Vendelína. Sochu nechal vytvořit z labského pískovce v letech 1776–1779 Michal Čejka z Olbramovic. Před ní doporučuji dojít pěšinkou vlevo na místo s nádherným výhledem na hrad a Sázavu.

Vrátíte se zpět, abyste pokračovali dál po značce a došli ke Hladomorně, o které jsme psali v únorovém čísle. Z Hladomorny dojdete do hradu, který je otevřený každý den. V infocentru na nádvoří si můžete kromě vstupenky zakoupit řadu suvenýrů včetně vizitek. Do Poutníkova deníku, který zde koupíte i s mapou, si můžete dát další razítko poutní cesty. Vy, co nechcete jít na prohlídku hradu, můžete posedět v kavárně na nádvoří. Při kávě si můžete pochutnat na nějakém dezertu, palačince a dalších dobrotách.

Šternberk je gotický hrad přestavěný na zámek na levém břehu Sázavy. Roku 1241 ho zde založil Zdeslav z Divišova. Název hradu je odvozen od erbu rodu Divišovců – zlaté osmicípé hvězdy (německy: Stern, hvězda, Berg, hora). V 15. století se novými majiteli stali Holičtí ze Šternberka. V roce 1841 byl hrad koupen Zdeňkem ze Šternberka a jeho rod ho vlastnil až do roku 1949, kdy byl hrad státem vyvlastněn. Tehdejšímu majiteli Jiřímu Sternbergovi se podařilo stát se správcem hradu a působil tak ve funkci kastelána na svém bývalém hradě. Během svého působení sepsal inventář hradu a mnoho původních předmětů tak zachránil. V restituci byl hrad roku 1992 vrácen potomkovi původních majitelů Zdeňku Sternbergovi. Při prohlídce uvidíte patnáct bohatě zařízených místností. Nejvzácnější je sbírka mědirytin z období třicetileté války, která je jednou z největších monotematických sbírek v Evropě. Po prohlídce hradu z něho vyjdete a sejdete schody. 

Dole pokračujte vpravo na náves, kde stojí jednak turistický ukazatel včetně označení Poutní cesty a dále kamenná pilířová kaplička. Je zde i hospoda Pod Hradem. Poté přejdete most přes Sázavu, ze kterého je další pěkný pohled na hrad. Za ním jděte doleva a stále po červené podél Sázavy a trati dojdete k vodáckému kempu s půjčovnou lodí. Můžete také přespat v jurtách a ráno si pochutnat na mongolské snídani. Po červené vás čeká náročnější stoupání lesem a posléze rovinka do obce Malovidy kolem kapličky Panny Marie Karmelské. Po projití obcí půjdete zase lesem pohodlnou lesní cestou. Vyjdete v zatáčce u silnice. Vpravo v zatáčce můžete sejít do lesa k pískovcovému pomníku. Podobné památníky se v roce 1898 stavěly na mnoha místech lichtenštejnských lesních revírů. Okolo nich se vysazovaly jubilejní háje dubů. Celkový počet padesát osm dubů v každém háji symbolizoval věk knížete. Z toho osmnáct dubů červených připomínalo věk v den nástupu panování, čtyřicet dubů letních a zimních vyjadřovalo počet let Janova panování. Byl zde umístěn 12. listopadu 1898 na paměť čtyřicetiletého panování knížete Jana II. z Lichtenštejna. O deset let později sem byl přidán malý žulový kámen k padesátému výročí panování knížete. 

Po silnici dojdete k prvním chatám v Ratajích. Před vámi je vidět na horizontu zámek, který si prohlédneme příště. Propletete se mezi chatkami a vyjdete u železniční tratě se dvěma zastávkami, tunelem před vámi a kempem u řeky. Doporučuji jet vláčkem z levé zastávky. Tato trať je moc hezká. Projedete tunelem a dál podél Sázavy, na druhém břehu je Ledečko, přes Sázavu a Chocerady se dostanete do Čerčan, kde se přestupuje na vlak do Prahy. Dnešní výlet krásnými místy byl dlouhý asi 9 km. 

KČT, odbor Praha – Karlov, oddíl TurBan, Marta Kravčíková