Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí květen

Úterý 5. 4. – neděle 8. 5.

Tropičtí motýli budou poletovat skleníkem Fata Morgana
Botanická zahrada hl. m. Prahy, Trojská 196, Praha 7 – Troja

Jako každý rok přiletěli do skleníku Fata Morgana motýli. Těšit se můžete na opravdu zajímavé tropické krasavce. Viděli jste na vlastní oči jednoho z nejrychlejších motýlů na světě nebo toho, který by se nejraději vrhl na jakoukoli skleničku s alkoholem? Nejen tyto motýly budete moci obdivovat na výstavě motýlů, která tentokrát nese název Lehkost motýlích křídel. Patronem výstavy je charitativní organizace Debra, jejímiž klienty jsou lidé trpící nemocí motýlích křídel. Více na www.botanicka.cz.


Neděle 10. 4. – středa 11. 5.

Obrázky s duší
Komunitní centrum sv. Prokopa, Nové Butovice

Zveme vás na prodejní výstavu obrazů Karly Kůlové. Více na www.karlakulova.cz.


Sobota 23. 4. – pondělí 30. 5.

Výstava Vrakáč
Galerie Bubec, Tělovýchovná 748, Řeporyje

Zveme vás na výstavu předního představitele pražské streetartové scény Michala Škapy. Autor zde prezentuje část svého díla, která zobrazuje svět vrakovišť, zapomenutých míst a krajin zasažených katastrofou. Hraje tím na určitou apokalyptickou strunu, zároveň ale také fascinuje tím, co dokáže člověk vyrobit a nahromadit.


Sobota 30. 4. • 16.00

Čarodějnice Prahy 13
Centrální park před MŠ v Bronzové ulici

Starosta David Vodrážka vás srdečně zve na letošní Čarodějnice Prahy 13. Připravena je nejen řada bezva soutěží, ale také skvělý doprovodný program. Vystoupí Michal Šindelář s bandem, Stanislav Hložek nebo Olga Lounová s bandem. Těšit se můžete také na šermířskou a maskotí show a soutěže o nej koště, nos a samozřejmě o nej čarodějnici. Přijďte se pobavit.


Sobota 30. 4. • 17.00

Pálení čarodějnic
U Spolkového domu, K Vidouli 727

SDH a MČ Praha 13 srdečně zvou všechny děti i dospělé na pálení čarodějnic, které bude probíhat pod bedlivým dohledem stodůleckých hasičů. Pro malé i velké budou připraveny soutěže o ceny, ta hlavní o „nejhezčí“ čarodějnici.


Sobota 30. 4. • 19.00

Čarodějnice opět na hrázi rybníka
Hráz rybníka v Třebonicích

SDH Třebonice zve všechny děti a příznivce na tradiční pálení čarodějnic se soutěží o ceny. Špekáčky zajištěny. Přijďte se pobavit.


Pondělí 2. a úterý 3. 5. • 18.00

Cesta do Fantázie
Aula Německé školy v Praze, Schwarzenberská 1/700

Hudební divadlo pro děti a dospělé. Účinkují děti 3. a 4. třídy Německé školy v Praze. Vstupné dobrovolné. Více na www.dsp-praha.cz.


Pondělí 2. – sobota 7. 5.

Lužiny SOUsedé KULtury
Knihovna Lužiny, Archeologická 2256

V rámci projektu studentů FF UK se uskuteční týdenní akce, která má cizincům žijícím v Praze 13 prezentovat knihovnu jako vstupní bránu k jednodušší aklimatizaci s naší metropolí a ČR. Také jako místo, kde se mohou cizinci shromažďovat a přiblížit se prostřednictvím knihovní služby svojí kultuře. Týden aktivit bude samozřejmě přístupný i Pražanům. Na programu budou zajímavé přednášky, vícejazyčné prohlídky knihovny, kurzy češtiny atd. Vše završí sobotní slavnost. Celotýdenní program a více informací získáte na www.mlp.cz/cz/akce.


Středa 4. – sobota 7. 5.

Pojďte stavět z Lega aneb Co s půl tunou kostiček
Křesťanké centrum Luka, Mukařovského 1986 (metro Luka, z druhé strany prodejny Albert)

Pokud mají vaše děti ve věku 6 – 12 let rády stavění z Lega, tak je zveme na Legoprojekt. Na začátku budeme mít spoustu stavebnic a kostiček a výsledkem by mělo být postavení městečka zhruba 8 x 3,5 metru. A když už vše postavíme, tak se tím pochlubíme! Společné stavění bude probíhat vždy od 15.00 do 18.00, v sobotu od 10.00. Potom proběhne slavnostní odhalení hotového městečka. Každého stavění se může zúčastnit pouze 32 stavitelů, proto je potřeba se dopředu přihlásit na www.13ka.cz.


Čtvrtek 5. 5. • 9.00

Pietní akt k výročí Pražského povstání
U pomníku obětem válek, Kovářova ul., Stodůlky

Položením věnců k pomníkům ve Stodůlkách, poté na Vidouli a v Třebonicích si připomeneme 71. výročí konce 2. světové války. Dosud největší válečný konflikt v dějinách lidstva si vyžádal více než 60 milionů obětí.

 

Čtvrtek 5. 5. • 15.00

Butovický zajíček 2016
Hřiště FZŠ Mezi Školami 2322

Jako každým rokem pořádá Mateřská škola Pohádka za účasti MČ Praha 13 a ve spolupráci s SK Aktis Praha atletické závody družstev (5 chlapců a 5 dívek) mateřských škol. Přihlášky a informace na tel. 774 675 652, katerinajindrichova@centrum.cz.


Čtvrtek 5. – pondělí 9. 5.

Bitva národů
Aréna na Petříně

Na pražském Petříně vypuknou začátkem května zuřivé boje mezi několika středověkými armádami z celého světa. Ty se utkají o titul mistra světa ve středověkém kontaktním boji. Bitevní aréna, která vyroste při příležitosti konání sedmého ročníku mistrovství světa – Bitvy národů (Battle of the Nations), bude hostit desítky týmů z více než třiceti států. Mezinárodní klání se v České republice uskuteční již podruhé v řadě. Účastníci a týmy budou obývat přilehlý dobový tábor, ve kterém bude k vidění středověký život. Chybět nebude ani pestrý kulturní program, při kterém si přijdou na své všechny generace návštěvníků. Kompletní program najdete na www.bitvanarodu.cz. Vstupenky na tuto unikátní akci si můžete zakoupit na www.ticketpro.cz.


Sobota 7. 5. • 15.00

Sezona soutěží začíná
Sportovní areál v Třebonicích

Sbor dobrovolných hasičů Třebonice zve své příznivce na první letošní hasičské soutěže po zimě v Praze. Jde o Memoriál Vl. Nového a M. Bubníka v požárních útocích, která je určena pro dospělé.


Neděle 8. 5.

Svátek matek v Globusu
Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 5/133

V neděli 8. května od nás obdrží 400 maminek květinu ke svému svátku.


Středa 11. 5. • 17.00

Květinový den
Obřadní síň radnice Prahy 13, Sluneční nám. 13

Děti z FZŠ prof. Otokara Chlupa vás zvou na slavnostní koncert v rámci projektu Český den proti rakovině. Sbory Noctuella, Kulíšci a Sovičky chtějí tradičně podpořit Květinový den pořádaný Ligou proti rakovině. Vybrané vstupné, minimálně 20 Kč za osobu, bude zasláno na konto pořadatele sbírky, kterým je Liga proti rakovině Praha, Na Truhlářce 100/60, Praha 8.


Středa 11. 5. • 19.30

Pavel Šporcl pro Diakonii Praha
Sál vinohradského sboru ČCE, Korunní 60, Praha 2

Srdečně vás zveme na benefiční koncert houslisty Pavla Šporcla. Výtěžek z koncertu bude využit na úpravu zahrady pro klienty střediska Diakonie v Praze 13. Vstupenky si můžete rezervovat na tel. 739 246 347, vstupenky@diakonie-praha.cz nebo osobně v knihkupectví Kalich, Jungmannova 9, Praha 1. Více na str. 23.


Čtvrtek 12. 5. • 16.00 – 20.00

Vohradská divočina
Vedle Galerie Butovice

Na již osmém ročníku Vohradské divočiny budeme opět zapojovat klienty našich služeb do programu a realizace akce. Návštěvníky čeká bohatý program – DJ, workshopy od klientů i profesionálů (grafiti, parkour, kadeřnice, pletení náramků, dětský koutek). Probíhat bude také turnaj ve stolním fotbálku a taneční soutěž. Nabídka činností pro návštěvníky bude zpestřená o různé pohybové aktivity jako například slackline a megabubliny. Akce je zdarma, bez drog, bez alkoholu, bez agrese.


Čtvrtek 12. 5. • 18.30

Panelová diskuze na téma Jsem online, tedy jsem!
Církev bratrská v Praze 5, Vrázova 4

Jsou sociální sítě opravdu nebezpečné? Ohrožuje Facebook, youtube, twitter a moderní technologie člověka? Jaký je reálný vliv digitálních technologií na psychiku člověka a mezilidskou komunikaci? Hosty budou psycholog a autor mnoha knih Jeroným Klimeš, lektor primární prevence na školách pod mezinárodní křesťanskou organizací ACET a lektor Národního centra bezpečnějšího internetu Vladimír Vácha a teolog a kněz Josef Ptáček.


Sobota 14. 5. • 9.00

Halda 2016
Centrální park Prahy 13

Druhou květnovou sobotu se v Centrálním parku uskuteční pod záštitou zástupce starosty Petra Zemana 2. ročník sportovního dne Halda 2016. Tato celodenní akce je součástí „Praha hlavní evropské město sportu 2016“, je určena široké veřejnosti a bude oslavou nejen sportu ale i volnočasových aktivit. Tradičně se můžete těšit na atraktivní závody na horských kolech a v krosovém běhu všech věkových kategorií, pro ty nejmenší bude připraven oblíbený závod odrážedel. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program pro celou rodinu a dokonce i pro vašeho čtyřnohého mazlíčka. Pořadatelé společně s partnery akce připravují i několik novinek a zážitků, které opravdu stojí za to. Výtěžek ze startovného z obou závodů, Halda MTB XC a ABSL Grafton Run, bude věnován na podporu sociálně hendikepovaných dětí prostřednictvím projektu Sport pomáhá. Více informací a časový harmonogram naleznete na www.sportpomaha.org/halda.


Sobota 14. 5. • 9.00

Májové setkání nemocných a starších
Komunitní centrum sv. Prokopa, Nové Butovice

Farní charita Stodůlky vás srdečně zve na (netradiční) májové setkání starších a nemocných obyvatel Prahy 13. Zahájíme je v 9.00 společnou májovou pobožností a budeme pokračovat společenským programem a posezením na terase. Těšíme se na vás.


Středa 18. 5. • 9.30

Pojďte na návštěvu do Třebonického pivovaru
Sraz před Lukášem, Trávníčkova 1746

MČ Praha 13 a Středisko sociálních služeb Prahy 13 ve spolupráci s organizací Senior Help pořádají další výšlap pro seniory. S hůlkami Nordic Walking se jde na návštěvu Třebonického pivovaru spojenou s degustací zlatavého a možná i černého moku. Sraz je v 9.30, start v 10.00. Trasa měří necelé 4 km. Kromě prohlídky pivovaru si můžete udělat i krátkou exkurzi po bylinkové zahrádce, která je hned vedle. Nejpozději do 16. 5. je třeba nahlásit svoji účast Aleně Hrabětové na tel. 725 393 061, 222 543 021 nebo osobně v kanceláři střediska. Účastnický poplatek je 20 Kč. Více na www.sssp13.cz.


Čtvrtek 19. 5. • 15.00

Kreativní dílničky
Mateřská škola Mezi Školami 2323

Srdečně zveme všechny nově přijaté děti s jejich rodiči i děti, které k nám do školky už chodí, na kreativní dílničku a 20. června od 16.30 na zahradní slavnost. Využijte možnost seznámit se s personálem a prostředím naší školky. Budeme se na vás moc těšit.


Úterky 24. 5. a 21. 6. • 19.00

Dialogy s historií – cyklus přednášek pro veřejnost
Hotel U České koruny, Nad náměstím 105, Řeporyje

Nové, co vzniká, by mělo vést dialog s tím, co už tu bylo. Měl by být veden dialog s historií s vědomím, že to je odkaz do budoucnosti. Na každou přednášku je pozván host – činný architekt, teoretik, popularizátor architektury, který představí stavění ze svého úhlu pohledu. Více na www.bubec.cz.


Sobota 28. 5. • 10.00

Vyjížďka na 100 kilometrů
Sraz poblíž zastávky K Fialce, bus č. 164

Cyklistický spolek Stodůlky pořádá XVII. ročník vyjížďky, která není myšlena jako závod. Jede se v jedné skupině. Cíl vyjížďky je u Restaurace U Petrů ve Stodůlkách nebo bude upřesněn během vyjížďky. V případě špatného počasí se akce uskuteční v neděli 29. 5. v 10.00 hod. Více  informací včetně mapy vyjížďky získáte na css@csstodulky.cz.


Sobota 28. 5. • 10.00 – 17.00

Májová umisťovací výstava koček
Spolkový dům, K Vidouli 727

Kočičí útulek Srdcem pro kočky, z.s., pořádá třetí Májovku – umisťovací výstavu koček bez domova. K účasti byla pozvána řada organizací pečujících o opuštěná zvířata. O nový domov se bude ucházet mnoho opuštěných kočiček. Vystavovatelé budou kromě kočiček k adopci nabízet ve svých charitativních obchůdcích i různé zboží. Součástí výstavy bude také veterinární poradna a jako doplňkový program dílnička pro děti.


Neděle 29. 5.

Badmintonový turnaj pro děti
Jeremi sport, Jeremiášova 2581/2

Přihlaste se na badmintonový turnaj pro děti, který pořádá Sportovní klub Panteři Kladno a ATT Sport. Turnaj, který se koná pod záštitou starosty Davida Vodrážky, je celodenní. Děti budou podle věku rozděleny do tří herních kategorií. Registrace a jakékoli informace na tel. 737 175 370, panterikladno1@seznam.cz. Více také na str. 15.


Neděle 29. 5. • 14.00

Dětský den
U Spolkového domu, K Vidouli 727

Sbor dobrovolných hasičů Stodůlky a MČ Praha 13 srdečně zvou všechny děti i jejich rodiče na oslavu svátku dětí. Na ty čeká spousta dovednostních soutěží a velké množství zajímavých cen. Občerstvení zajištěno.


Pondělí 30. 5. • 13.00 – 18.00

Veletrh sociálních služeb
Před radnicí na Slunečním náměstí, Nové Butovice

Na veletrhu představí své služby 25 organizací, které zajišťují pro obyvatele Prahy 13 například pečovatelskou službu, terénní programy, osobní asistenci apod. Vystavovatelé prostřednictvím infostánků představí své služby, bude zde také možnost zakoupit si výrobky z chráněných dílen. Pohoštění pro návštěvníky připraví sociální podnik bar Bílá vrána. Na veletrh naváže výstava sociálních služeb v atriu radnice, která bude v úředních hodinách přístupná až do pátku 10. června.


Úterý 31. 5. • 18.00

Houslový recitál Ludmily Pavlové
Obřadní síň radnice, Sluneční nám. 13

Klavírní spolupráce Stanislav Gallin, na programu jsou skladby K. Horké, A. Dvořáka a B. Smetany. Více na www.ludmilapavlova.cz.




Středa 1. 6.

Oslava Mezinárodního dne dětí
Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 5/133

Zajděte se svými ratolestmi oslavit svátek dětí. Otevřeno je od 8 do 22 hodin.


Čtvrtek 2. 6. • 15.00

Den dětí Prahy 13
Centrální park Prahy 13

Také letos mohou děti v Centrálním parku oslavit svůj svátek. Čeká na ně například Jů a Hele, zpěvačka Šárka Marková, westernový jezdec na koni Jimmy Magura s Marsem, Albertík, ale také spousta zábavy a nejrůznější soutěžní klání o báječné dárky. Občerstvení je zajištěno. Akce se koná pod záštitou starosty Davida Vodrážky.


Sobota 4. 6. • 9.00

O pohár starosty Prahy 13
Sportovní areál Třebonice

Pod záštitou starosty Davida Vodrážky proběhne 3. ročník soutěže pro hasičskou přípravku od 3 do 6 let. Disciplíny jsou upravené pro jejich věkovou kategorii. Přijďte se podívat na hasičský potěr.


Sobota 4. 6. • 9.00 – 16.00

Havajský jarmark
Mateřská škola Havaj, Mezi Školami 2482, Nové Butovice

Budete mít možnost koupit si ručně dělané výrobky, pochutnat si na domácích dobrůtkách a cukrové vatě a ve 13.00 se podívat na vystoupení klauna.


Sobota 4. a neděle 5. 6.

Rybářské závody v Centrálním parku
Nepomucký rybník (pod tubusem metra)

Český rybářský svaz MO Jinonice pořádá na Nepomuckém rybníku v Centrálním parku tradiční otevřené rybářské závody. Dětská rybářská soutěž o ceny bude v sobotu 4. června. Prezence, výběr a obsazení lovných míst proběhnou od 7.00 do 8.00. V 8.00 budou závody odstartovány. Pro děti, které mohou startovat bez rybářského oprávnění a neplatí startovné, je připraveno drobné občerstvení. Vyhlášení výsledků se uskuteční po 12. hodině. Rybářské závody pro dospělé budou v neděli 5. června. Prezence, výběr a obsazení lovných míst proběhnou rovněž od 7.00 do 8.00. Začátek závodu bude v 8.00. Vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších rybářů je plánováno na 14. hodinu. Závody dospělých budou probíhat v souladu s rybářským řádem, startovné je 150 Kč.


Neděle 5. 6. • 15.00

Hasičská pouť ke Dni dětí
Sportovní areál Třebonice

Vezměte děti a přijďte s nimi oslavit jejich svátek. Rodiče a hlavně děti zve SDH Třebonice.


DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Neděle 8. 5. • 17.00

Kytarový recitál Lukáše Sommera – kostel sv. Rodiny
Autorský kytarový recitál hudebního skladatele a kytaristy, který ukazuje kytaru nejen jako klasický nástroj, ale též jako médium schopné vyprávět nečekané hudební příběhy.

Čtvrtek 12. 5. • 19.00

Koncert duchovní hudby – kostel sv. Rodiny
Představí se smíšený pěvecký sbor Camerata Praha a sbor Gymnázia na Pražačce Repetice. Na programu: O. Gjeilo, G. Sviridov, A. Pärt, J. Rutter, A. Klouse, výběr z rockového oratoria Eversmiling Liberty Jense Johansena a Erlinga Kullberga.

Úterý 17. 5. • 17.30

Koncert studentů konzervatoře – kostel sv. Rodiny
Zveme vás na koncert studentů konzervatoře z Domova mládeže Studentská, Praha 6. Na programu ukázky klasické hudby z období baroka, klasicizmu, romantizmu a moderny.

Neděle 22. 5. • 15.30

Jarní koncert mladých klavíristů – refektář
Program: L. van Beethoven, B. Smetana, A. Dvořák, F. Chopin, J. Brahms, W. Gillock, F. Emonts, V. Rataj, česká a moravská píseň.

Úterý 24. 5. • 16.00

Koncert sboru A(COR)D Motol – refektář
Program: A. Tučapský, L. Marenzio, Johannes M. Michel, Stan Pethel.

Neděle 29. 5. • 14.00

Dětská pouť – zahrada
Přijďte s dětmi na pouť.

Neděle 29. 5. • 17.00

Orchestrální řada Archioni Plus – kostel sv. Rodiny
Na programu P. I. Čajkovskij, C. Debussy a A. Dvořák.

Středa 1. 6. – neděle 31. 7.

Příroda zblízka – refektář
Výstava fotografií Romana Zuzáka zobrazující život hmyzu a motýlů. Vstupným na koncerty přispíváte do veřejné sbírky, která byla vyhlášena na podporu činnosti a provozu domova, který slouží nemocným seniorům. Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz. Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.


DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Pátek 13. 5. • 15.00 – 18.00

Rodinné sportovní hry
6. ročník oblíbených Rodinných sportovních her je tentokrát na téma Letní olympijské hry 2016. Těšit se můžete na olympijský desetiboj ve vážných i veselých disciplínách určených pro děti již od 2 let a doprovod. Startovné za družstvo je 50 Kč. V případě deštivého počasí se program bude konat v prostorách domu dětí.

Sobota 28. 5. • 13.00 – 18.00

DDM slaví 25. narozeniny
Přijďte s námi oslavit 25. narozeniny domu dětí. Uvidíte ukázky činností některých kroužků, prohlédnete si prostory DDM, můžete soutěžit na 25 zajímavých zastaveních a využít zahájení zápisů pro veřejnost na volná místa v kroužcích a klubech pro školní rok 2016/17. Těšíme se na vaši návštěvu.

Středa 1. 6. • 15.00 – 18.00

Hraní v džungli
Zveme vás do zábavné džungle, kde společně oslavíme Den dětí. Malé dobrodružství v kouzelné džungli prožijeme hraním, sportováním a tvořením. Na všechny čeká milý zážitek, hotové výrobky a dáreček! Za nepříznivého počasí prosíme přezůvky s sebou. Vstupné 50 Kč v recepci.

Středa 1. a čtvrtek 2. 6.

• 8.15 – 13.00, 13.30 – 20.00
Doplňující zápisy do kroužků a klubů domu dětí Zápisy budou probíhat v uvedený termín v recepci (dále pak až do zaplnění volných míst). Informace o nabízených aktivitách, volných místech pro školní rok 2016/2017 i on-line přihlášku najdete na našem webu.

Letecko-modelářské kroužky pro všechny věkové kategorie

Děti se při práci naučí trpělivosti, pečlivosti, odpovědnosti a cílevědomosti. Naučí se překonávat nezdary a poznají radost z vlastního díla. Naučí se vážit si práce své i druhých. Přijďte mezi nás! Ti nejmenší mohou chodit se svými rodiči, starší pak volné i rádiem řízené modely staví sami.

Více informací o všech nabízených aktivitách a letních i příměstských táborech získáte na www.ddmstodulky.cz, tel. 251 620 266, nově také na Facebooku: DDM Stodulky.


FASTRACKIDS – CENTRUM ROZVOJE VAŠICH DĚTÍ

V Hůrkách 2145/1, Nové Butovice

Děti u nás rozvinou potenciál a výrazně zlepší komunikační schopnosti, kreativitu, koncentraci, kritické myšlení a sebevědomí. FasTracKids učební programy jsou určeny po děti od 6 měsíců do 8 let. Zápis kdykoli. Využijte ukázkové lekce zdarma.

Připravujeme letní prázdninové kempy pro děti od 3 do 8 let (více na str. 13).

Více informací o našich programech, letních příměstských táborech a rezervace termínů ukázkových hodin na www.fastrackids.cz, tel. 604 815 472.


KLUB KULIČKA

Dům sociálních služeb Lukáš, Trávníčkova 1746

Herna pro maminky s dětmi, pod patronátem Městské části Praha 13, probíhá každé úterý a středu od 9.00 do 12.00. V herně zpíváme u piana, hrajeme na nástroje, cvičíme, tancujeme, kreslíme a malujeme. Herna je zdarma. Více informací získáte na tel. 739 470 387 nebo mckulicka@seznam.cz.


KLUB NA HRANÍ MÁLINKA

Vidoulská 760/6, Jinonice

Klub na hraní Málinka nabízí od pondělí do pátku vždy od 8 do 17 hodin jednorázové i trvalejší hlídání dětí (i cizinců) ve věku 2 – 6 let. Dle vašich potřeb, rodinné zázemí, komunikaci v angličtině a němčině. Více informací o činnosti Klubu na hraní Málinka získáte na tel. 607 067 303, 607 067 304, info@hlidani-malinka.cz, www.hlidani-malinka.cz.


KOMUNITNÍ CENTRUM SV. PROKOPA

V Hůrkách 1292/8, Nové Butovice

Neděle 10. 4. – středa 11. 5.

Obrázky s duší
Zveme vás na prodejní výstavu obrazů Karly Kůlové. Více na www.karlakulova.cz.

Úterý 17. 5. • 18.30

Karel IV. a relikvie
Římskokatolická farnost u kostela sv. Jakuba St. vás zve na další přednášku z cyklu Prokopská zastavení. Tentokrát bude u příležitosti 700. výročí narození Karla IV. hovořit historik Libor Gottfried na téma Karel IV. a relikvie.

Pátek 10. 6.

Noc kostelů 2016
Kostel jako místo setkání člověka s Bohem a člověka s člověkem.
Program Noci kostelů:
kostel sv. Prokopa v Komunitním centru
18.00 – 19.30 program pro rodiny s dětmi
19.30 – 21.00 možnost ztišení a rozhovoru s knězem
Při programu pro rodiny s dětmi budou mít děti možnost hledat podle názvu z lístečku jednotlivá místa v kostele. Zjistí např. co je to ambon, presbytář. Úspěšní hledači si budou moci zkusit promluvit do mikrofonu nebo také změřit výšku kostela netradičním způsobem. Během večerního programu si budou moci návštěvníci promluvit s knězem, zanechat u pomyslné „Zdi nářků“ svoje prosby, za které se budou věřící modlit, odnést si úryvek z Bible. V prostorách kostela bude výstava fotografií dokumentující život farnosti.
Ve 21.00 odchod od kostela se světelným průvodem do kostela sv. Jakuba St., během cesty krátké zastavení s modlitbou za obec a její obyvatele. kostel sv. Jakuba

St. 22.00 – 22.45

Varhanní koncert klasické hudby, účinkuje Václav Vála.

Více informací na www.centrumbutovice.cz


OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY

galerie ve 3. podlaží, Archeologická 2256/1

Divadélka pro děti

Zveme děti na nedělní pohádky, začátek v 11.00, vstup zdarma.
1. 5.  Pasáček vepřů – Bářino toulavé divadlo
8. 5. Princezna na hrášku – Dřevěné divadlo
15. 5. Prasečí slečinky – Divadýlko z pytlíčku
22. 5. Čert a Káča – Divadlo Eva a Jan
29. 5. O kohoutkovi a slepičce – Malé divadélko Praha


RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Herna je otevřena po – čt 9.00 – 12.00. Přihlášení předem není nutné. Zavřeno bude ve čtvrtek 5. 5. – Legoprojekt a v úterý 31. 5. – pohádková cestička v parku.

Středa 4. – sobota 7. 5.

Legoprojekt
Stavění z lega pro děti 6 – 12 let, přihlášení nutné na www.13ka.cz.

Úterý 31. 5. • 9.30 – 11.30

Den dětí – pohádková cestička
Centrální park blízko posilovacích strojů
Několik soutěžních úkolů pro děti od 1 roku, malá odměna na závěr. V případě špatného počasí se akce uskuteční v herně Rybiček. Aktuální info den předem na webu.

Pondělky a úterky – tématem měsíce je rodina – říkanky, výtvarka, zpívání, tanečky, divadélka...

Během dopoledne navíc:
10. 5. od 10.30 bude kazatel David Novák hovořit na téma Zdroje strachu a jak mu čelit.
23. 5. – informace od maminky Jany o látkových plenách s ukázkami.

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – konverzační angličtina pro dospělé. Děti pohlídáme v herně.

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti s papouškem Petem, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti

Více se o nás a o programu dozvíte na www.rybicky.13ka.cz.


SKŘÍTCI VE ŠKOLE – RODINNÉ CENTRUM PŘI ZŠ JANSKÉHO

Janského 2189, Velká Ohrada, vchod zezadu od hřiště

Všechny opět zveme do našeho rodinného centra, kde bude pro vás a vaše děti připraven bohatý program.

Pondělky – Orientální tance pro maminky s dětmi, cvičení s miminky, volná herna

Úterky – Volná herna, cvičení rodičů s dětmi, cvičení školkových dětí, bodystyling

Středy – Volná herna, cvičení pro těhotné

Čtvrtky – Volná herna s výtvarnou chvilkou

Pátky – Volná herna

Více informací, podrobný program s daty, časy i přihlášky (na všechny programy předem) na skritciveskole@email.cz, www.skritcipraha.cz, 723 607 070 (K. Šrámková).


TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana
Pro děti od 6 do 10 let. Hry, outdoorové dovednosti, výpravy, tábor... Více na www.klubsavana.webnode.cz. Vedoucí Martin Prchal, tel. 731 403 566, ava.prchal@volny.cz.

Pondělky • 19.00 – 20.30

Angličtina pro mírně pokročilé a věčné začátečníky
Skupinový kurz angličtiny s českým lektorem, zaměřený na konverzaci v zaměstnání. Info na jitka.cierna@gmail.com.

Středy • 18.30 – 20.30

Setkání klubu Mládež
Pro zájemce ve věku zhruba 16 – 23 roků. Více na www.facebook.com/mladez13.

Pátky • 9.00 – 10.00

Kondiční a rehabilitační cvičení pro seniory
Cvičení povede fyzioterapeutka Mirka Prchalová, cena 50 Kč. Více na ava.prchal@volny.cz.

Pátky • 16.00 – 18.15

Robinson
Outdoorový klub pro děti od 9 do 13 let. Podívejte se na www.klubrobinson.cz.

Středa 4. 5. – pátek 6. 5. • 15.30 – 18.30

Legoprojekt
Pojďme z lega společně postavit velké městečko! Jak velké? Dost na to, abychom v něm měli silnice, železnici, letiště i přístav, auta, letadla, vlaky a lodě, nádraží, budovy a třeba i věže a náměstí. Děti mohou stavět stavby podle vlastní fantazie nebo podle návodů a připravených stavebnic. Pokud to potřebují, pomáhají jim při stavbě instruktoři. Stavění je určeno dětem ve věku 6 – 12 let. Z kapacitních důvodů se musíte přihlásit na www.13ka.cz/legoprojekt.

Ve dnech 4. – 15. 7. pořádáme v Myslívu u Klatov letní tábor. Více na str. 13 a na www.klubrobinson.cz.


ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Zoologická zahrada je v květnu otevřená denně od 9.00 do 18.00, v červnu, červenci a v srpnu:

  • areál zoo od 9.00 do 21.00
  • parkoviště od 9.00 do 21.00
  • pokladny, pavilony a atrakce (např. rozhledna, Bororo), restaurace a občerstvení (kromě restaurace Černohouska) od 9.00 do 19.00
  • suvenýry od 10.00 do 19.00

Komentovaná krmení a setkání

V květnu každý víkend na více než 20 místech v zoo. Aktuální přehled na webu zoo.

Výstavy

Gočárovy domy – Ibis skalní
Jurta – 5. výročí projektu Návrat divokých koní

Neděle 1. 5.

První máj, lásky čas
Zveme všechny zamilované do zoo. Přijďte se políbit pod rozkvetlou sakurou.

Sobota 7. 5.

Vycházka s herpetologem
Komentovaná prohlídka pod vedením odborníka za volně žijícími plazy v areálu zoo. Na akci je třeba se objednat předem na pr@zoopraha.cz nebo na tel. 296 112 230.

Sobota 7. 5.

Jak zvířata pečují o mláďata
Projděte si několik stanovišť s mláďaty po zoo a zkuste si rodičovskou péči jinak.

Neděle 8. 5.

May Day 2016
Školní třídy vám ukáží, že to s ochranou zvířat myslí vážně! Veškerý výtěžek z prodeje jejich výrobků půjde na konto Pomáháme jim přežít.

Čtvrtek 19. 5.

Rok tapíra Tobyho
Dokážete ještě rozeznat samečka Tobyho od rodičů? Oslava 1. narozenin mladého tapíra.

Sobota 21. 5.

Jak zvířata pečují o mláďata
Projděte si několik stanovišť s mláďaty po zoo a zkuste si rodičovskou péči jinak.

Sobota 28. 5.

Rok lachtana Mamuta
Malý ploutvonožec oslaví 1. narozeniny.

Neděle 29. 5.

Noc snů
Tradiční večer plný nevšedních zážitků pro rodiny dětí s postižením. Na akce je třeba se přihlásit předem. Přihlášku zveřejníme první květnový týden na webu zoo. Bližší informace nejen o programu získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá