Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jak ventilovat stres?

Asi před třemi lety jsme si v naší rubrice Odpovídá psycholog psali Jak ventilovat stres (a proč)? Stručně shrnu. Šlo o situace, kdy ve stresu vzniknou emoce, které nemůžeme hned projevit (např. ze společenských důvodů). Pokud se tyto zadržené emoce přirozenou cestou postupně neuvolní, nebo je musíme zadržovat bez přirozeného uvolnění příliš často, začnou se hromadit a vedou často k depresím, úzkosti, psychosomatickým nemocem, ale také k nečekaným emočním výbuchům (pověstná poslední kapka). Psychoterapie má mnoho náhradních technik, jak pracovat se zablokovanými a neuvolněnými emocemi. V minulém článku jsem zmiňovala např. způsob jejich uvolnění zvukovými projevy – komunikace, zpěv, pískání, hlasitý projev radosti na místech, kde tím nikoho nerušíme (veřejný koncert, fandění při sportovním utkání...).

Další výborná a často nevědomě používaná technika je čmárání. Jde o tvarově nekonkrétní stínování na volném papíře. Určitě každý z nás zná situaci, kdy při nezajímavé přednášce nebo poradě nemůžeme ani mluvit (uvolnit stres ze vzniklé emoce nudy např. tím, že sousedovi řekneme, že je to pěkná otrava) si začneme bezmyšlenkovitě čmárat na volný prostor v sešitě, postranní okraj v bloku nebo jinou papírovou plochu. Je to vlastně nevědomé použití této techniky ventilace emocí, způsob uvolnění zadržených emocí, který pomáhá i po tom, kdy situace vzniku emocí, které jsme nemohly projevit, už skončila. Nejlépe, co nejdříve potom. Jako terapeutická technika má ještě mírnou úpravu. Je dobře zajistit si alespoň na čtvrt hodinky nerušený prostor (bez rušení jinými lidmi, telefonními hovory, sms nebo jinými zvuky), prázdný blok a v ideálním případě alespoň 5 odstínů barevných pastelek. Pro uvolnění nahromaděných zadržených emocí je důležité nemyslet v tu chvíli pokud možno vůbec na nic, čmárat si na plochu – jak se nám chce a jakou barvou se nám chce a sami svůj výtvor nehodnotit!

Znovu přeji všem čtenářům časopisu STOP, aby v jejich životě bylo stresu a nechtěných emocí co nejméně. A když už nějaké vzniknou, ať je dokážeme zase co nejrychleji vypustit pryč. Udržíme si tak dobrou náladu, pohodu a zdraví ☺.

PhDr. Hana Jenčová, klinický psycholog
602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz