Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cestovní pojištění

Při sjednání cestovního pojištění je potřeba si uvědomit zdali cestujeme do zahraničí pouze jednou nebo vícekrát do roka (lyžování v  zahraničí, pobyt u moře, víkendy v evropských metropolích a další cesty nejen po Evropě). Pokud cestujeme pravidelně, je dobré zvážit  celoroční pojištění, které se vám může oproti jednorázově sjednávaným pojištěním (které navíc často řešíme den před odletem/odjezdem a nevěnujeme výběru dostatečnou pozornost) vyplatit. U celoročních pojištění je zpravidla širší pojistné krytí, levné připojištění pro děti a příznivá cena za důležité pojištění odpovědnosti za škodu na dostatečný limit. Pojištění odpovědnosti vnímám jako velmi důležité. Pokud někomu způsobíte škodu na zdraví, na majetku – např. při lyžování (náklady na léčbu, převoz do nemocnice) může se jednat o milionové částky.

Pro sjednání jednorázového cestovního pojištění je ideální porovnat si ceny na internetu. Doporučuji porovnání více webových portálů z důvodu větší objektivity. V poslední době se snaží nabídnout konkurenceschopné podmínky také zdravotní pojišťovny (např. OZP, VZP). Sjednání je také možné přes internet, aniž byste museli osobně navštívit pobočku některé pojišťovny. Sjednat lze také doplňková připojištění, např. zavazadel, storna zájezdu, přerušené cesty, veterinární léčby či rozšířené asistenční služby. On-line cestovní pojištění na poslední chvíli zaplatíte platební kartou a smlouvu s kartičkou pojištěnce obdržíte e-mailem.

Jaké jsou konkrétní ceny vyšších balíčků cestovního pojištění při delším pobytu v zahraničí?

Kooperativa:

Pojištění na 7 měsíců po celém světě s pojištěním aktivních sportů (lyže, jachting, potápění + všechny základní sporty) v nižší variantě Klasik stojí 10 140 Kč, po slevě 20 % = 8 112 Kč. Ve vyšší variantě Plus stojí pojištění 15 029 Kč, po slevě 20 % = 12 023 Kč. Mají asistenční servis 24/7 v českém jazyce a dalších světových jazycích.

Allianz:

Pro delší pobyt v zahraničí jsou možné varianty:

a) cestovní pojištění pro celý svět bez USA a ČR na půl roku je možné dle denní sazby

b) roční pojištění včetně USA a ČR

Cestovní pojištění by krylo rizika léčebných výloh v zahraničí, úrazu, zavazadla, odpovědnosti a asistenčních služeb. Cena pojistného na 6 měsíců je 13 600 Kč. Cena pojistného denní sazbou je 84 Kč/ osoba/den, na dopojištění 1 měsíce by vyšla na 2 520 Kč. Celkem by cena pojistného na 7 měsíců byla za 16 120 Kč. Cena za roční pojistné je 20 760 Kč.

ERV pojišťovna:

Nabízí několik balíčků dle délky a typu cesty. Na období půl roku nabízí produkt Sbaleno, kde lze sjednat i dlouhodobé pojištění. Cena za 7 měsíců činí 9 220 Kč. Pojištění lze dále prodlužovat vždy o měsíc za 1 350 Kč/měsíc. Dlouhodobé pobyty se sjednávají se spoluúčastí 1 500 Kč na pojistnou událost. ERV je specialista na cestovní pojištění a samozřejmě zajišťuje asistenční servis 24/7 v českém jazyce a poskytuje nadstandardní servis v oblasti sjednávání, pomoci i následné likvidace.

ČSOB:

Nabízí roční kartu ve verzi pro dlouhodobé pobyty. Mají dvě varianty:

Standard vychází na 16 150 Kč, Dominant vychází na 20 910 Kč.

UNIQA:

Nabízí jednorázové pojištění, varianta s nejvyšším limitem vychází na 22 032 Kč.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz