Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2009: Sloučení škol a renovace vnitrobloků

Začátkem roku 2009 se do nových moderních prostor ve Stodůlkách přestěhovala Vysoká škola ekonomie a managementu (VŠEM). Rozšířila tím zároveň nabídku vzdělávání v Praze 13.

Do stodůlecké farnosti zavítal 28. ledna v rámci pravidelné vizitace pražský arcibiskup Miloslav Vlk. „Společně s administrátorem farnosti Michaelem Špilarem pak poprvé navštívil i novou radnici Prahy 13. Diskuse byla věnována zejména dosavadní i budoucí spolupráci v oblasti dobročinnosti, pomoci seniorům a podpoře kulturních akcí,“ napsal magazín STOP.

Nejvýznamnější stavební aktivitou městské části v tomto roce se stala celková rekonstrukce Kulturního domu Mlejn. „Bourací práce v interiérech začaly už koncem minulého roku a jsou plánované do dubna. Celková rekonstrukce za zhruba 80 milionů korun by měla být dokončena do poloviny roku 2010,“ informoval zpravodaj.

Pravděpodobně nejmodernější diagnostické pracoviště v republice bylo otevřeno začátkem března v Ambulantním centru pro choroby hlavy a krku v nové přístavbě u oční kliniky. „K dispozici je magnetická rezonance, rentgen i ultrazvuk. Rentgenový i sonografický přístroj jsou plně digitální, takže nemocný už nemusí čekat na vyvolání snímku,“ stojí ve STOPu.

Po 14 měsících výstavby bylo 9. dubna otevřeno nové sídlo společnosti Toyota Motor Czech v Bavorské ulici u dálnice D5. Slavnostního otevření se zúčastnili prezident Toyota Motor Europe Tadashi Arashima, náměstek ministra dopravy Pavel Škvára i japonský velvyslanec Chikahito Harada.

Zhruba na 60 tisíc korun přišla radnici další etapa boje s holuby, kteří obsadili tubus metra v Centrálním parku. „Protože využití dravců k plašení a lovení holubů nepřineslo požadovaný výsledek, uzavřel odbor životního prostředí se specializovanou firmou smlouvu na průběžný odchyt ptáků do speciálních klecí s krmením. Od konce dubna do konce června tak bylo odchyceno celkem 766 holubů,“ napsal zpravodaj. V průběhu července se zdárně rozjela revitalizace šesti vnitrobloků na sídlištích Lužiny, Stodůlky a Nové Butovice. „V první fázi proběhlo kácení vytipovaných nevhodných stromů a křovin a poté vybourání stěn, zídek a jiných ošklivých betonových prvků, které nemají v nových projektech místo,“ informoval STOP.

Zastupitelstvo už na únorovém zasedání rozhodlo, že 1. září dojde ke sloučení Fakultních základních škol Chlupova a Fingerova. „Zatímco FZŠ Chlupova sídlila v nedostačující malé budově, FZŠ Fingerova měla naopak dlouhodobě volné kapacity. Nová škola si ponechá v názvu jméno významného českého pedagoga Otokara Chlupa, aby změnou adresy nepřišla o svůj kredit,“ stojí v magazínu. Budovu, v níž původně sídlila FZŠ Chlupova, převzal Místní dům dětí a mládeže Stodůlky.

Robert Šimek