Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí květen 2021

S ohledem na měnící se epidemiologickou situaci sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz.

Čtvrtek 22. 4. – středa 5. 5.

Vyhrajte s Globusem

Hypermarket Globus Zličín, Sárská 5/133

Potěšte svou maminku na Den matek! Stačí v Globusu nakoupit minimálně za 500 Kč a vhodit správně vyplněný soutěžní kupon do soutěžního boxu. Na 3 výherce čekají dárkové karty na nákup zboží v hodnotě 5 000 Kč, 3 000 Kč a 2 000 Kč. Více informací získáte na www.globus.cz a v informačním centru hypermarketu.

Pondělí 3. a úterý 4. 5.

Zápis do CMŠ Srdíčko

Podpěrova 1879/2, Stodůlky

Zápis do CMŠ Srdíčko pro školní rok 2021/2022 se uskuteční v pondělí 3. a v úterý 4. května od 8 do 17 hodin stanoveným způsobem. Veškeré informace k přijímacímu řízení najdete na www.cms-srdicko.cz, na záložce uchazeči.


Pondělí 3. – pátek 7. 5.

V lese a u vody

Plot Základní školy Mohylová, Lužiny

Začátkem května si připomeneme zážitky ze školního on-line sdílení poznatků z lesa a od vody prostřednictvím výstavy výtvorů, výrobků a obrázků, které na toto téma žáci vytvořili. Těšit se můžete i na figurky lesních či vodních zvířat, které jistě inspirují k tvořivosti i další děti, které půjdou okolo.

Pondělí 3. – pátek 7. 5.

Čarodějnická stezka s Uršulou

Plot MŠ Čtyřlístek, Mezi Školami 2323

Naše mateřská škola připravila pro děti čarodějnickou stezku, na které vás čeká 9 stanovišť s plněním různých úkolů. Ty budou po celý týden vyvěšeny na plotě naší školky. A když budete mít štěstí, potkáte třeba samotnou Uršulu. Na děti, které úspěšně splní všechny úkoly, čeká malá odměna. Prosíme o dodržování všech hygienických opatření a vládních nařízení. Doufáme, že se dětem naše stezka bude líbit.

Pondělí 3. 5. – pátek 15. 10.

Exkurze do bylinkové zahrádky Magdalény Dobromily

Kemp Drusus Třebonice

Možnost tematických programů a školních i individuálních exkurzí do bylinkové zahrádky s certifikátem „Přírodní zahrada“ v Třebonicích. Všechny zájemce prosíme o objednání předem u M. D. Staňkové na tel. 775 690 806. Poradenství a prodej knih a léčivých obrázků bylin. Ve vašem okolí je možnost domluvit botanickou poznávací a ochutnávací vycházku na přání. Více na www.bylinkypromaminky.blogspot.cz.

Úterky od 4. 5. • 11.00 – 12.00

Anglická konverzace 50+ on-line

Městská knihovna Praha, pobočka Stodůlky, Kovářova 4/1615

Každé úterý vás zveme na on-line Anglickou konverzaci pro mírně a středně pokročilé, která se řídí heslem Vesele, vesele život musíš brát. Je určena pro účastníky ve věkové kategorii 50+. Přihlášky zasílejte na e-mail stodulky@mlp.cz nebo volejte na tel. 770 130 284. Knihovna vám pošle přihlašovací údaje – kapacita konverzace je omezena.

Sobota 8. 5. • 14.30 – 18.30

Bylinkování a vítání jara s Vesnou pro mámy a dcery

Rudná u Prahy

Vesna nám přináší po zimě nový život a radost, přivítáme ji společně venku v zeleném lese u Úhonic (10 min. autem od Rudné u Prahy), sraz ve 14.30 na parkovišti u Lidlu. Nasbíráme si jarní bylinky pro ženské zdraví a jaro přivítáme v ženském kruhu se sdílením témat o dívčím dospívání. Vstupné je 150 Kč pro dospělé a 70 Kč pro dítě. Přihlášení předem na e-mail: majdas@volny.cz, tel. 775 690 806, info na www.dona-meduna.webnode.cz.

Sobota 15. – pondělí 31. 5.

Jarní stezka přírodou

Louka poblíž Suchého vršku

Přírodní obnova louky, projekt spolku Biodiverzita, stále pokračuje. Nyní se louka probouzí po zimním spánku do chladnějšího jara než v loňském roce. Proto tu můžete zahlédnout i časnější druhy rostlin i živočichů. Ve slunečném dni si nenechte ujít jarní aspekt na vyhřátém jižním svahu poblíž Suchého vršku. Můžete se těšit na patnáct ručně ilustrovaných zastavení, která poučí školní skupinky, potěší dospělé a pobaví děti. Na vaši návštěvu se těší členové spolku Biodiverzita, z.s.

Středa 16. 6. • 13.00 – 17.00

Den zdraví už pošesté

Sluneční nám. (travnatá plocha pod radnicí)

Městská část Praha 13 vás opět po roce zve na jednodenní festival zdravého životního stylu. Těšit se můžete na bohatý program partnerů akce a informace ze světa zdraví a prevence. Program bude doplněn soutěžemi pro děti o zajímavé ceny. Ústředním tématem letošního ročníku bude prevence onkologických onemocnění. Akce je vhodná pro všechny věkové skupiny, vstup je volný.

Neděle 4. – 11. 7. (přihlášení do 31. 5.)

Relaxační letní týden

Novohradské hory

Srdečně zveme na relaxační letní týden putování žen za moudrostí vody v Novohradských horách. Ve zdejší krásné a čisté přírodě budeme společně putovat a poznávat byliny i stromy a léčivou sílu vody. Vyzkoušíme si dýchání se stromy, aroma tvoření i malování akvarelem. Ubytování je s polopenzí v penzionu www.zvonicehojnavoda.cz. Přihlášení do konce května u M. D. Staňkové, info na www.dona-meduna.webnode.cz.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Od pondělí 12. dubna je možné navštívit venkovní expozice botanické zahrady. A je na co se těšit. Zájemci si užijí procházku rozlehlým areálem plným vzácných rostlin z celého  světa. Jarní květy je budou vítat všude. V Ornamentální zahradě kvetou jarní cibuloviny a další jarní byliny, Japonskou zahradu krášlí rozkvétající magnolie a slivoně, na květ se připravují i rododendrony a sakury. V tomto prostředí překvapí také několik vystavených bonsají. V Horní zahradě v expozici stínomilných rostlin zase návštěvníky potěší kvetoucí hajničky a cibuloviny a u Pivoňové louky také kvetoucí magnolie. Botanická zahrada je otevřená až do 19 hodin. Do zahrady lze vstupovat pouze hlavními vchody, které budou otevřené denně od 9.00 do 19.00 hodin. Samoobslužné turnikety budou mimo provoz. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách nebo on-line na stránkách www.botanicka.cz. Provoz botanické zahrady se bude řídit aktuálně platnými pravidly.

Plánované akce v roce 2021

Motýli: 30. 4. – 13. 6.

Výstava sukulentů: 11. 6. – 11. 7.

Výstava orchidejí: 16. 9. – 3. 10. – nový termín!

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Zápisy na školní rok 2021/2022

On-line zápisy do kroužků a kurzů pro školní rok 2021/2022 odstartují 14. června od 18 hodin. Přehled kroužků naleznete na našich webových stránkách od pondělí 7. června, můžete si tak prohlédnout naši pestrou nabídku a připravit se na hladké přihlášení. Vybírat můžete z již tradičních kroužků, ale také z některých novinek pro všechny věkové kategorie.

Rodina v akci

Aktivně strávené víkendy s domem dětí pro celou rodinu!

Těšíme se na vás.

Sobota 15. 5. • 9.30 – 12.30

Věda Z – Robotika

Vyzkoušíme si principy programování a vytvoříme si i vlastní program. Vhodné pro děti 7–12 let.

Sobota 22. 5. • 11.00 – 12.30

Sobotní bodystyling

Workshop pro ženy, kde posílíme hlavní svalové skupiny a na závěr se pořádně protáhneme.

Neděle 23. 5. • 9.00 – 16.30

Protančená neděle

Vyzkoušíme si společně různé taneční styly, zahrajeme si taneční i sportovní hry a poznáme nové kamarády, kteří milují tanec stejně jako my. Celodenní taneční workshop pro děti 8–15 let. Workshopy budou probíhat on-line. V případě, že to epidemiologická situace dovolí, proběhnou naživo v domě dětí.

Webináře na míru

Zúčastněte se prvního webináře a účast na druhém od nás máte jako dárek. Oběma webináři provází Eva Králová, lektorka a poradkyně osobního rozvoje pro děti i dospělé. Webináře jsou realizovány v aplikaci Google Meet. Kontakt: Dagmar Eckhardtová, tel. 608 973 949, info@ddmstodulky.cz.

Pondělí 10. 5. • 19.00 – 21.00

Jak čelit syndromu vyhoření

Cena 350 Kč /290 Kč pro členy klubu RaDka

Máte pocit, že máte všeho až nad hlavu? Jste pořád unavení? Přijďte a dozvíte se vše potřebné k tomu, aby u vás k syndromu vyhoření nedošlo. Přihlášení na www.ddmstodulky.cz. Kapacita je omezena.

Pondělí 24. 5. • 19.00 – 21.00

Partnerská komunikace

Zdarma pro členy klubu RaDka a účastníky webináře Jak čelit syndromu vyhoření. Na webináři se podíváme na to, jak s partnerem komunikovat, abychom se správně pochopili. Podmínkou účasti je, že se nebudete bát mluvit o tom, co vás doma trápí, neboť bez komunikace nelze problémy řešit. Tento webinář je realizován v rámci Projektu Šablony II pro Dům dětí a mládeže Stodůlky a je financovaný MŠMT Šablony II. Přihlášení na www.ddmstodulky.cz. Kapacita omezena.

Více informací na www.ddmstodulky.cz

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky

Pátek 28. 5.

Noc kostelů

O Noci kostelů bude od 18.00 do 20.00 otevřen k individuální prohlídce a tiché modlitbě kostel sv. Jakuba St. Více informací a další akce na www.farnoststodulky.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7


Zoologická zahrada přivítala první letošní návštěvníky

I přes nepřízeň počasí dorazilo za první dva dny do zoologické zahrady přesně 2 477 návštěvníků. Areál se příznivcům otevřel v pondělí 12. dubna – poprvé v letošním roce. Na návštěvníky čekají venkovní expozice i lanovka s výhledem na Prahu. „První den u nás dokonce i sněžilo, bylo to tedy na návštěvnosti opravdu znát a chápu, že to řadu lidí odradilo,“ popisuje uplynulé dny ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „I v tomto počasí je možné v zahradě sledovat ve venkovních expozicích řadu zvířat a některé přítomnost návštěvníků po tak dlouhé době dokonce láká přijít ještě blíž, takže se lidem naskytne pohled, který už za pár týdnů třeba zažít nemusí.“

Fanoušci Zoo Praha hned v prvních dnech mohli vidět třeba sloní princezny Lakunu a Amalee i s ostatními sloními samicemi ve venkovním výběhu, veterinární trénink lachtanů jihoafrických či krmení ďáblů medvědovitých nebo pelikánů kadeřavých. Na návštěvníky si ve své průchozí venkovní expozici opravdu rychle zvykli klokani obrovští i rudokrcí a zvědavě se chodí podívat co nejblíž dokonce i mláďata. Vydry severoamerické a lední medvědi už reagují i na přítomnost dětí či psů a zkoumavě si je ze svých výběhů prohlíží.

„Děkujeme všem návštěvníkům, že dodržují všechna nařízená pravidla, i to je velmi důležité, aby mohly zoologické zahrady zůstat otevřeny i nadále,“ doplňuje ředitel Miroslav Bobek.

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá