Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kam o letních prázdninách

Také už přemýšlíte o tom, jak dětem zpříjemnit letní prázdniny, které se pomalu blíží? Možná se rozhodnete pro některý z příměstských nebo pobytových táborů, jejichž nabídku vám v předprázdninových měsících již tradičně na stránkách STOPu přinášíme.

Nabídka letních táborů SK Hala Lužiny

Chceš zažít nová dobrodružství při plnění zajímavých a náročných úkolů, přijmout nové výzvy, které tě přinutí občas překonat sám sebe a naučí tě spolupracovat s novými kamarády? Pak neváhej a přihlas se co nejdříve na náš tábor.

  • 1. – 10. 7. Pevnost Boyard II

    Tábor ve Sportovním areálu Monínec (Penzion Čertovka) je určen pro děti od 6 do 15 let (nemusí být členy pořádajícího SK). Na programu jsou etapová hra Nová dobrodružství v pevnosti Boyard, sportovní hry, soutěže, koupání (bazén v místě), lanové aktivity, výlety...
  • 31. 7. – 7. 8. Tábor pro rodiče s dětmi

    Připravili jsme i pobytový tábor pro rodiče s dětmi od 2 let. Mohou se zúčastnit i samotné děti od 6 do 10 let (nemusí být členy pořádajícího SK). Místem konání je rodinný Penzión Zoja (mezi Turnovem a Janskými Lázněmi). A program? Etapová hra Z pohádky do pohádky, bohaté sportovní vyžití nejen pro děti, možnosti výletů, bazén, lanové centrum, lukostřelba...
  • 23. – 27. 8. Příměstský tábor

    Před nástupem do školy rozhýbej mysl i svaly. Tábor je určen pro děti od 6 do 14 let (nemusí být členy pořádajícího SK). Připraveny jsou jednodenní poznávací a dobrodružné výlety v Praze a Středočeském kraji. Na děti čekají také závody a soutěže o drobné ceny, luštění a kvízy, společenské a deskové hry, kreativní činnosti, sportovní hry nebo koupání.
    Více informací, přihlášky a pokyny k úhradě účastnických poplatků najdete na www.skhalaluziny.wz.cz nebo můžete kontaktovat hlavní vedoucí táborů Dášu Kolandovou na kolandovadagmar@seznam.cz. Najdete nás i na Facebooku SK Hala Lužiny – Všesportovní oddíl.

Léto s domem dětí

Dům dětí a mládeže Stodůlky obohatil tradiční nabídku letních táborů o několik novinek.

  • 9. – 15. 8. Tábor na tajuplném hradě Hauenštejn

    Je určen dětem ve věku 9–13 let. Na táboře se sejde Gargamelova parta, která zažije nejedno dobrodružství spojené s odhalením hradního tajemství ukrytého v únikové hře, šifrách, pověstech a dalších povídačkách o hradních strašidlech. Hrad (https://hornihrad.cz) je obklopen hezkou a bohatou přírodou, a tak nebude chybět ani sportování a pobyt na zdravém vzduchu, výprava do minulosti, hradní zvířata, noční hra a mnoho dalšího. Zpestřením bude i podívaná na fireshow, šermíře či kejklíře a ochutnávka lukostřelby. Ubytování je zajištěno přímo v hradních prostorech.
  • 16. – 25. 7. Tábor Barevný les

    Místem konání je Benátecká chalupa v Rokytnu. Zájemce zavede do tajemného lesního světa. Žije v něm spousta zajímavých kouzelných postav – víly, skřítkové, ježibaba, hejkal a další stvoření. Setkání s nimi může inspirovat k tvoření a vytváření malých přírodních uměleckých děl. S lesními bytostmi lépe splynou a inspiraci rychle získají ti, kteří si vyrobí vílí či jiný kouzelný kostým a pod jasnou noční oblohou si zatancují. Dary lesa jsou bezedné, plné energie a přírodní krásy a určitě najdou své využití při práci s barvami, korálky, ovčím rounem, drátem, vlnou či látkami. Kreativní týden, plný tvoření, her, sportování a další zábavy zakončíme barevnou vernisáží v přírodě. V táborové nabídce DDM Stodůlky najdete i naše další tradiční tábory:
  • 16. – 25. 7. Hudební tábor s čarodějnickou tématikou

  • 16. – 23. 7. Sportovní tábory pro starší a mladší děti

  • 31. 7. – 7. 8. Tábor pro malé Šmoulíky

    Ani letos v létě nebudou chybět tři turnusy oblíbených mezigeneračních táborů pro rodiny s dětmi.
    Pokud si nevyberete z výjezdních táborů, tak vám nabízíme celou škálu příměstských táborů se sportovní, taneční, uměleckou, divadelní, jazykovou a další tématikou.
    Podrobnější informace o všech táborech včetně možnosti on-line přihlášení najdete na www.ddmstodulky.cz nebo pište na e-mail: tabory@ddmstodulky.cz.

Příměstský tábor Ořech

Na srpen připravil spolek Včelín Ořech pro děti ve věku od 6 do 12 let již tradiční příměstské tábory. Od 7.00 do 17.00 si děti užijí pestrý program v přírodě. Tábory jsou zaměřeny na jejich celkový rozvoj. Vyzkouší si svoji kreativitu, zasportují si, zazpívají a zažijí plno dalších zajímavých společných aktivit. Každý turnus je jiný, zaměřený na jiné téma. Vše probíhá pod vedením zkušených instruktorů.

  • • 2. – 6. 8. Zvířátka a kytky

    (týden s živými zvířátky a rostlinami)
  • • 9. – 13. 8. Záchranáři

    (poznávání a vyzkoušení různých záchranářských profesí)
  • • 16. – 20. 8. Velká show

    (filmaři a herci)
  • • 23. – 27. 8. Šampióni

    (v dalších veselých neolympijských disciplínách)
  • • 30. – 31. 8. Kuchaři

    (a ochutnávači)

    Přihlášky přijímáme v pořadí, ve kterém nám dorazí až do zaplnění jednotlivých turnusů. Podrobné informace o všech turnusech, jejich témata, termíny a přihlášky naleznete na www.vcelinorech.cz, ptát se můžete také na vcelinorech@gmail.com.

Prázdniny s robotikou

V době letních prázdnin pořádáme několik příměstských táborů ve FZŠ Trávníčkova 1744 a letní pobytový tábor v Loutí na Slapech. Děti se na nich mohou seznámit s různými roboty a programováním. Také budeme hrát hry a chodit na výlety.

  • 3. – 16. 7. Detektivové

    Letní pobytový tábor v RŠS Loutí na Slapech je určen pro děti od 8 do 16 let. Kromě běžného táborového programu (sportovní soutěže, koupání, hry...) se děti mohou těšit na výlety, každodenní výuku na počítači – programování, robotiku apod. Čeká je celotáborová hra Detektivové (píše se rok 1921...)
  • 26. – 30. 7. Hrajeme si s roboty

    Příměstský tábor je určen dětem od 7 do 10 let. Pronikneme do tajů, které obklopují základy robotiky a ukážeme si, jak se roboti angažují v našich každodenních životech – to všechno formou her a za pomoci robotů, které sami dokážeme zkonstruovat. Vše proložíme venkovními aktivitami a robotickými hrami.
  • 26. – 30. 7. Legoroboti na prázdninách

    Příměstský tábor je určen dětem od 11 do 15 let, které mají rády lego, počítače a rády rozhýbávají věci. Postavíme mnoho zajímavých robotů, se kterými budeme závodit, kreslit, či je povedeme do boje. Zdokonalíme své konstruktérské schopnosti a potrénujeme logické myšlení během programování. Vše proložíme aktivitami venku – výlety a hry.
  • 23. – 27. 8. Prázdniny s Baltíkem

    Tradiční příměstský tábor pro děti od 7 do 14 let. Ukážeme si programování v různých programovacích jazycích a představíme si roboty, s kterými pracujeme v kroužcích. Vše proložíme venkovními aktivitami – výlety, hry venku.
  • 23. – 27. 8. Robotika s Matyldou

    Příměstský tábor pro děti od 10 do 15 let. Postavíme humanoidního robota se jménem Matylda v životní velikosti desetiletého dítěte. Budeme sestavovat díly z 3D tiskárny a přidávat k nim silné servomotory, které bude ovládat několik desek Arduino. Nakonec všechno zapojíme a naprogramujeme tak, aby robot dokázal samostatně chodit. Více informací na https://tib.cz/tabory.

Veselá věda

Příměstské tábory Veselé vědy s programem uvnitř i venku se letos konají od 8.00 do 16.00 v ZŠ Klausova (nejen pro děti z této školy). Jsou určené pro děti od 6 do 12 let. Každý rok nová a vlastní metodika. Účastníci se mohou těšit na výlety za přírodou, zábavou a poznáním. Nebude nouze o experimenty a zkoumání přírody. Děti si mohou užít týden, kde se budou věnovat zkoumání běžných jevů kolem nás, ověřování svých teorií i vyrábění nejrůznějších vědeckých hraček. Protože jde ale o čas prázdninový, bude prostor i na hry, kamarády, odpočinek a legraci. Přihlášku na tábor najdete na www.veselaveda.cz. Připojte se k řadě mladých badatelů, kteří od roku 2011 prošli našimi tábory, projektovými dny nebo kroužky.

Příměstský basketbalový kemp Summer Basketball

V prvním prázdninovém týdnu od 5. do 9. července pořádá BA Sparta Praha ve sportovním areálu ZŠ Jana Wericha v Řepích již pátý ročník příměstského basketbalového kempu pro děti pod názvem Summer Basketball. Kemp je určen dětem od 7 do 13 let (roč. 2013 až 2008) a je pro pokročilé, začátečníky i úplné nováčky, kteří si chtějí basketbal zatím jen vyzkoušet. Zejména u nejmladších dětí je sportovní program kempu zaměřen na více míčových sportů a všeobecnou sportovní průpravu. Summer Basketball je jedinečný příměstský basketbalový kemp, který není jen o basketu, ale také o zábavě, kamarádech a týmové spolupráci. Program kempu probíhá každý den od 8.00 do 17.00. Dopoledne je zaměřené na zlepšení basketbalových a sportovních dovedností a je organizováno po malých skupinkách pod vedením zkušených trenérů z různých basketbalových klubů. Vedle basketbalu se děti zlepšují také v atletických dovednostech a všeobecné pohybové průpravě. Polední klid pak patří oblíbené tematické celotáborové hře, ve které jsou děti rozděleny do soutěžních týmů a plní různé úkoly nesportovního charakteru. Odpoledne je ve znamení basketbalových zápasů a také nejrůznějších sportovních soutěží a her.
Všechny potřebné informace o kempu včetně on-line přihlášky naleznete na webových stránkách www.summerbasketball.cz.

Prázdniny s Harry Potterem

Spolek Duha Sedliště i přes pandemickou situaci s covid-19 nadále připravuje a organizačně zajišťuje letní tábor na Sázavě, který se, pokud to epidemiologická situace v ČR dovolí, uskuteční v termínu od 31. července do 14. srpna a to i za zpřísnění hygienických požadavků na organizaci a provoz. Celotáborová hra bude Harry Potter. Aktuality budou zveřejněny na www.sedliste3.cz. I přes složitou situaci se na všechny moc těšíme a léto si užijeme, protože „Kdo si hraje, nezlobí!“ Za Spolek Duha Sedliště Hosyro, hlavní vedoucí tábora.

Připravila Eva Černá