Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Návštěva Muzea tortury

Psal se 24. únor a nebyl to obyčejný čtvrtek, jak by si mohli myslet žáci osmých tříd na Bronzovce. Ten den se totiž vydali se svými třídními učiteli na místo, které vypráví temné dějiny raného novověku – Muzea tortury.

Žáci se museli připravit, že je čekají výjevy ze života raného novověku. Měli však průpravu, protože v rámci hodin dějepisu slyšeli a viděli, jak to dříve probíhalo. Například pohledem našeho prozaika Václava Kaplického. Dozvěděli se o hrůzných metodách tortury…

Žáci osmých tříd společně došli do Celetné ulice a dobrodružství v útrobách podzemí mohlo začít. Čekala na ně celá řada exemplářů, věrných kopií nástrojů tortury, včetně jejich popisu. Součástí expozice byly i dobové rytiny. Žáci na sebe měli nechat působit temnou atmosféru sklepení a najít nástroj, který je nejvíce upoutal. S daným nástrojem se vyfotit a napsat o něm do svého deníčku tortury. Lze říci, že každý si našel něco, co jej fascinovalo. Pohledem žáků byla školní exkurze přínosná, byla pro ně zážitkem, který je vytrhl ze všedních dnů školního života. Nikdo nebyl umučen, třídní učitelé i žáci se vrátili bez jakékoli úhony.

Dominik Ďurovec – třídní učitel VIII.A, ZŠ s RVJ Bronzová