Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kuchyně je opět v provozu a lepší

Ve čtvrtek 16. prosince byla po velké rekonstrukci slavnostně otevřena kuchyně s jídelnou v Domě sociálních služeb Lukáš. Starostu Davida Vodrážku s místostarostou Pavlem Jarošem a dalšími hosty z radnice v jídelně přivítal ředitel Střediska sociálních služeb Prahy 13 Jiří Mašek s kuchařkami, pracovnicemi střediska a zástupci seniorů. Poté starostu a jeho zástupce požádal, aby zazvonili vánočním zvonečkem, načež se otevřela roleta do nové kuchyně, kde bylo připraveno občerstvení. Od 17. 12. už kuchyně vaří pro klienty střediska.

Rekonstrukci za celkem 10 milionů korun, která probíhala od poloviny července do konce listopadu, si vynutil havarijní stav podlahy v kuchyni a také potřeba vyměnit více než 20 let starou a energeticky náročnou technologii. Byla vybudována nová podlaha a v kuchyni a ve skladech byla osazena kvalitnější vzduchotechnika. Nová kuchyňská technologie je výrazně výkonnější a uvaří hospodárněji, takže dojde k energetickým úsporám. Proces přípravy jídla se celkově zrychlí, protože nové stroje a zařízení jsou výkonnější a pro kuchařky pracovně příjemnější. V jídelně je nová podlahová krytina a strávníky uvítá moderní interiér s příjemným posezením pro 50 osob.

Kuchyň je dimenzována na výrobu až tří set jídel za den. V současnosti vaří denně 210 – 230 jídel, z toho asi 140 – 180 obědů je rozváženo klientům domů. Jídelna je otevřena ve všední dny od 11.00 do 13.30, za jedno ze tří hlavních jídel, polévku a nápoj senioři zaplatí dohromady 65 korun. Další informace o stravování a dalších službách střediska najdete na www.sssp13.cz.

Samuel Truschka