Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Od Gershwina po vánoční koledy

První prosincové pondělí patřila obřadní síň radnice jazzu. Přesněji Jazzovému vánočnímu koncertu, na kterém se představila přední česká a evropská jazzová zpěvačka s neobyčejně poutavým hlasem Eva Emingerová se svými hosty. „Ráda bych poděkovala za pozvání,“ řekla na úvod Eva Emingerová. „Vidím, že nejste v hojném počtu, ale to vůbec nevadí. Budeme hrát, jako kdybychom byli v sálu pro tisíce lidí. Pro mě je stejné, jestli vystupuji v Nových Butovicích nebo v Americe. Na každý koncert a publikum se moc těším. Tak si pojďme ten dnešní večer všichni užít.“

A to se stoprocentně splnilo. První vystoupilo duo kytaristů Karolína Bednaříková a Jakub Šedivý, studentů 5. ročníku Konzervatoře Jaroslava Ježka. V jejich podání zazněla například krásná poetická skladba Tvar modré od současného autora Miroslava Noska, ale i skladby J. S. Bacha nebo G. F. Händla. Pak už patřil mikrofon jen Evě Emingerové a čtveřici vynikajících jazzmanů. Za bicí se posadil Ivan Smažík, kontrabas vzal do ruky Petr Kořínek, elektrickou kytaru Jaroslav Kantor a saxofon stále mladý Sváťa Macák.

Z jejich vystoupení čišela úžasná energie a Summertime George Gershwina, skladby Benny Goodmana, Jaroslava Ježka až po závěrečnou vánoční koledu Půjdem spolu do Betléma byly dokonalé a navodily  báječnou atmosféru. Přidáme-li Evin humor a originální improvizace, není divu, že publikum bylo nadšené. Koncert byl pro všechny příjemným předvánočním dárkem.

Eva Černá