Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pivovar Lužiny slavil první rok

Ve čtvrtek 3. prosince se slavilo 1. výročí vaření piva v Praze 13. První čepování lužinských piv proběhlo slavnostně 26. listopadu 2014. Od té doby vyčepoval pivovar se sídlem v Obchodním centru Lužiny celkem 1 342 hektolitrů piva. Největší výtoč má Světlý ležák (684 hektolitrů), následují Jantarový ležák, Polotmavý speciál, LU-Ale a Beerstriker. Stejně jako při prvním čepování, i na prvních narozeninách proběhl pokus o překonání českého rekordu v pivní štafetě, tedy disciplíně, ve které mají pivaři 60 minut na to, aby postupně vypili co nejvíce piv.

V minulém roce se na Lužinách za hodinu vypilo 192 půllitrů a k překonání českého rekordu tak chyběly jen čtyři sklenice. Letos byla situace těžší, protože rekord se v mezičase na jakési velké akci zvýšil na 282 piv. Celý pokus opět proběhl pod dohledem komisaře Tomáše Hrábka z pelhřimovské Agentury Dobrý den, výkony účastníků brilantně moderoval sportovní komentátor Petr Vichnar. Odhodlání pivařů bylo velké a někteří z nich se zařadili do štafety i více než třikrát. Zapojilo se i 11 žen. Během hodinového limitu proteklo hrdly úctyhodných 210 piv. To sice k překonání českého rekordu nestačilo, ale ten lužinský se posunul o celých 18 škopků nahoru.

Následoval křest nových etiket pro lužinská piva, kterého se ujali starosta David Vodrážka, majitel pivovaru Vilém Moravec, sládek Michal Novotný, mládková Adéla Smetáková a členové hardrockové skupiny Doga, kteří jsou patrony jednotlivých druhů zlatavého moku z Lužin. K velké radosti svých četných fanoušků a zejména fanynek pak měla Doga unplugged koncert. Ve večerních hodinách ještě proběhla tombola s množstvím zajímavých cen, kterým vévodila voňavá tříkilová šunka. Výtěžek z prodeje lístků do tomboly ve výši 8 000 korun podpořil nadaci Hemojunior, která pomáhá dětem s hemofilií. Tuto částku pivovar ještě vylepší o část výnosu z prodeje adventního tmavého speciálu Vánoční hvězda. A sládek už pilně pracuje na stylu a podobě dalšího příležitostního pivního speciálu, který se Pivovar Lužiny chystá uvařit v novém roce. Zajděte někdy ochutnat.

Samuel Truschka