Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Investice do zlata

Pro zlato byl měsíc listopad nedávno skončeného roku nejhorším měsícem za více než tři roky. Cena zlata se snížila o přibližně 8 procent. Důvodem byla vidina dalšího zvýšení amerických úrokových sazeb, které trhy očekávaly v prosinci.

Americké akcie byly na historických maximech, Donald Trump se chystá do Bílého domu – a zlato upadlo v nemilost. Žlutý kov se dostal pod 1 200 dolarů za unci, kde byl naposledy v únoru 2016. Odklon investorů od zlata urychlilo očekávání, že nastupující americký prezident Donald Trump zvýší výdaje a sníží daně.

To je však jen krátkodobý náhled. Při seriózně myšlené, ne spekulativní, investici do zlata ve fyzické podobě nás tyto krátkodobé výkyvy nemusí až tolik zajímat. Případně jen pro eventuální dokupování, kdy dalšími investicemi může být vhodné dokupovat v propadech.

Prodejci zlata rádi straší, jak je současná situace ve světě nejistá, jak centrální banky tisknou peníze a že přijde brzy ještě větší finanční krize než v letech 2008–2009 apod.

Pokud však podobné apokalyptické argumenty (na trzích je vždy něco negativního, jako situace kolem Řecka v roce 2015) někdo používá posledních pět let, tak je evidentní, že nejsou argumenty podpořeny obsáhlejší analýzou a nejsou dány do kontextu rychle se měnícího světa.

Ano, krize nebo-li ekonomická recese, což je krátkodobý ekonomický pokles, jistě přijde, jak je obvyklé v pravidelných periodách. Ale názor, který můžete slyšet od prodejců zlata, že pouze zlato je ta nejlepší investice, není správný. Můžeme uvést hlavní výhody a nevýhody investice do zlata.

Nevýhody investice do zlata:

  • vstupní poplatky (často skryté v rozdílu nákupní a prodejní ceny)
  • žádný průběžný výnos
  • likvidita (doporučený dlouhý časový horizont) ani při velmi teoretickém kolapsu měny si nemůžete být jistí, že bude zlato všeobecně přijímáno jako platidlo

Největší nevýhodou jsou vstupní poplatky a žádný průběžný výnos z investice. Akcie nesou dividendy, dluhopisy kupon, nemovitost nájem, bankovní vklady úrok, ale zlato jen náklady na skladování, pokud se bavíme o fyzické držbě, a náklady na obhospodařování, pokud je nakoupeno prostřednictvím podílového fondu či jiného finančního instrumentu.

Oproti tomu můžeme zmínit výhody investice do zlata:

  • ochrana proti inflaci
  • v případě nejistoty na kapitálových trzích většinou posiluje
     

Dále je třeba zmínit možná rizika při nákupu investičního zlata ve fyzické podobě:

  • riziko koupě padělaných zlatých slitků, v nichž je na místo zlata wolfram
  • výrazné ztráty investice pokud nakoupíte přes prodejce, který nemusí v budoucnu existovat
     

Zlato má určitě místo v portfo liích klientů za určitých předpokladů. Např. v situaci, kdy již vlastníte nemovitost, která vám generuje příjem z nájmu. Máte kvalitní akciové portfolio, které generuje dividendy, máte kvalitní dluhopisy, které nesou pravidelné kupony, máte dostatečné rezervy na spořicím účtu a v konzervativních podílových fondech, případně také využíváte státem podporované finanční produkty. Optimální je, aby zlato bylo zastoupeno do 5–10 % celkové hodnoty majetku jako určitá pojistka. Zároveň je lepší kupovat kvůli průměrné ceně alespoň unci zlata.

Investice do zlata musí být zasazena do kontextu individuální situace investora. Ne každý poradce je schopen objektivně poradit. Nicméně jsou takoví poradci a investoři, kteří kvalitní radu hledají a najdou ji.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz