Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí leden

Středa 7. 12. – neděle 15. 1.

Jak to vidí: Jaroslav Kučera – výstava fotografií

Czech Photo Centre, Seydlerova, Nové Butovice

Jaroslav Kučera, významný český fotograf – dokumentarista představí u příležitosti svých 70. narozenin kolekci fotografií Sudety.

Sobota 31. 12. • 23.50

Silvestrovsko-novoroční Běh metropole

Centrální park Prahy 13 – u Kuželkárny

Sportovní nadšenci všech věkových kategorií jsou srdečně zváni na poslední letošní sportovní akci v České republice – Silvestrovsko-novoroční Běh metropole – v podobě běhu (chůze) na čtyřkilometrové trati. Propozice najdete na www.czechbigman.cz/propozice-zavodu-mc-praha-13, www.czechbigman.cz.

Pondělí 2. – sobota 7. 1.

Zde nakupuji

Hypermarket Globus, Sárská 5/133, Zličín

Každý měsíc je náhodně vybráno 7 automobilů zákazníků se samolepkou Zde nakupuji. Ti obdrží dárkovou kartu v hodnotě 500 Kč. Samolepky na vozidlo si můžete vyzvednout v informačním centru hypermarketu. Navíc od 5. do 11. 1. probíhá v hypermarketu soutěž o skipasy do Skiareálu Klínovec. Nakupte nad 1 000 Kč, zodpovězte soutěžní otázku a vyhrajte celosezonní skipas.

Úterý 3. 1.

Seniorské úterky

Hypermarket Globus, Sárská 5/133, Zličín

Každé první úterý v měsíci mohou senioři využít speciální nabídku. Snídani v restauraci Globus (8.00–10.00) se slevou 40 %. Při nákupu zboží nad 299 Kč obdrží zákazník nad 60 let, který se přihlásí pro slevovou kartu v informačním centru, dárkový balíček a kupon na 20 % slevu na 1 kus vakuově balených uzenin z řeznictví Globus.

Neděle 8. 1. • 15.00

Tříkrálový koncert

Kostel sv. Jakuba Staršího ve Stodůlkách

Farní charita Stodůlky srdečně zve na Tříkrálový koncert, který zakončí tradiční Tříkrálovou sbírku v Praze 13. Účinkuje Stodůlecký chrámový sbor se svými hosty pod vedením pana Lubomíra Nenadála. Na varhany budou doprovázet Anděla Pavlová a Adam Němec, sólový zpěv Lenka Ešnerová a Alžběta Korčáková. Zazní skladby J. I. Linka, K. B. Kopřivy, A. Dvořáka, J. J. Ryby, F. X. Thuriho, S. Jelínka a dalších autorů.

Pondělí 9. 1. • 14.15

Tříkrálový koncert

Dům sociálních služeb Lukáš, Trávníčkova 1746

Středisko sociálních služeb Prahy 13, Klub seniorů I a dětské sbory Klíček a Notečka při Fakultní ZŠ Mezi Školami zvou nejen seniory na Tříkrálový koncert v klubu seniorů. Přijďte si s námi společně zazpívat a důstojně se rozloučit s vánočními svátky, které v den Tří králů končí.

Úterý 10. 1. • 14.00 – 16.00

Retrokavárna

Klub Mlejn, Kovářova 4, Stodůlky

Retrokavárna je otevřena pro seniory z Prahy 13 zatím jedenkrát v měsíci – vždy první úterý od 14.00 do 16.00. Už nyní si můžete poznamenat do kalendáře data následujících Retrokaváren – jsou to 7. únor a 7. březen. Protože je počet míst omezen, doporučujeme rezervovat si místo u paní Aleny Houškové na tel. 235 011 451.

Úterý 10. 1. • 18.00

Trump přichází. Máme se ho bát?

Maiselova synagoga, Maiselova 10, Praha 1

Co budou znamenat prezidentské volby v USA pro situaci na Blízkém východě se zaměřením na Izrael? Jak zvolení Donalda Trumpa ovlivní evropské nacionalisty? Na tyto a další otázky se v rámci projektu Diskuse v Maislovce pokusí odpovědět ředitel Občanského institutu Roman Joch a komentátor české verze časopisu Newsweek Daniel Anýž. Vstup volný.

Sobota 14. 1. • 9.30

Setkání pečujících

Komunitní centrum sv. Prokopa, Nové Butovice

Rozhodli jste se, že se budete doma starat o nemocného blízkého? Stalo se, že vám z nemocnice vracejí vašeho blízkého již nesoběstačného? Nevíte si s něčím rady? Farní charita Stodůlky pořádá další setkání pečujících o osoby staré a nemocné. Tentokrát se budeme věnovat tématu Alzheimerovy choroby a demence. Chceme vám poskytnout co možná nejvíc všestrannou podporu a pomoc. Vstup volný, registrace předem není nutná.

Sobota 14. 1. • 10.00

Pohádkové dopoledne v Divadle VEŠkole

FZŠ prof. Otokara Chlupa, Fingerova 2186, Nové Butovice

Soubor Divadla Glans vás zve na Tři kouzelné pohádky (O rybáři a rybce, O ševci a čertovi a O ušaté princezně). Jednotné vstupné 80 Kč, pokladna je otevřena hodinu před začátkem představení. Na místě bude možno zakoupit malé občerstvení. Bližší informace na www.divadloglans.cz.

Úterky 17. a 24. 1. • 19.30 – 20.00

Aqua aerobik – Dámský klub Linie

Bazén Gymnázia J. Heyrovského, Mezi školami 2475

Nenechte si ujít zápisy do kurzů aqua aerobiku Dámského klubu Linie (únor – červen). Pololetní kurzy jsou každé úterý od 20.00 do 21.00, začínáme již 7. února. Cena celého kurzu je 3 800 Kč. Více informací – Hana Jenčová, telefonní číslo 602 805 633, www.klublinie.cz.

Středa 18. 1.

Den otevřených dveří

FZŠ Mezi Školami

Od 8.00 do 11.00 si můžete prohlédnout prostory školy, třídy, tělocvičny, odborné pracovny a můžete nahlédnout do jednotlivých vyučovacích hodin. Program: 8.00 – 8.45 – ukázková hodina pro rodiče budoucích žáků 1. ročníku (nový pavilon školy), třídní ukázkové hodiny, 9.00 nebo 15.30 – beseda pro rodiče budoucích prvňáčků v kinosále školy, 14.00 – 16.00 – otevřené herny školní družiny pro rodiče, 16.00 – první dílnička pro budoucí žáky 1. tříd. Více na tel. 251 613 247/27, 730 826 141, www.fzsmeziskolami.cz, zastupce@fzsmeziskolami.cz, fcb – Fzš Mezi Školami.

Sobota 21. – neděle 22. 1. • 10.00 – 17.00

Umisťovací výstava koček bez domova

Spolkový dům, K Vidouli 727

Výstavu, na které se o nový domov bude ucházet řada kočiček, pořádá kočičí útulek Srdcem pro kočky, z.s. K účasti bylo pozváno mnoho organizací pečující o opuštěná zvířata. Vystavovatelé budou kromě kočiček k adopci nabízet i různé zboží ve svých charitativních obchůdcích. Součástí výstavy bude také veterinární poradna a jako doplňkový program je připravena dílnička pro děti. Vstupné je 35 Kč.

Čtvrtek 26. 1. • 18.30

V zajetí snů

Salesiánské divadlo, Kobyliské nám. 1000/1, Praha 8

Letos se uskuteční již šestý ročník unikátního projektu s názvem Naše srdce nezamrzla. Taneční studio Mirabel si vás  dovoluje pozvat na benefiční představení V zajetí snů. Celý výtěžek ze vstupného bude věnován dílně Lemniskáta, která provozuje chráněné pracoviště pro lidi s mentálním, fyzickým či psychickým postižením. Výrobním programem jsou papírenské výrobky. Vstupenky můžete zakoupit na www.slevomat.cz. Podpoříte tak nejen dílnu Lemniskáta, ale také děti z Tanečního studia Mirabel v jejich aktivitě pomoci druhým. Patronát nad akcí převzala režisérka Olga Sommerová a moderátor rádia Evropa 2 Ondra Vodný. Více na www.tsmirabel.cz a www.nasesrdcenezamrzla.cz.

Sobota 28. 1. • 10.00

Pohádkové dopoledne v Divadle VEŠkole

FZŠ prof. Otokara Chlupa, Fingerova 2186, Nové Butovice

Soubor Divadla Glans vás zve na Pohádky z proutěného koše (O slepičce, co snáší zlatá vajíčka a O statečné selce). Jednotné vstupné 80 Kč, pokladna je otevřena hodinu před začátkem představení. Na místě bude možno zakoupit malé občerstvení. Bližší informace na www.divadloglans.cz.

Středa 1. 2.

Kurzy pro studenty a dospělé

Baby Bubec, Rěporyjské náměstí, Řeporyje

Začíná letní semestr. V nabídce jsou kurzy fotografie, kreslení, malování. Tvůrčí dílny s mezinárodní účastí, dílny pro střední a vysoké školy, výstavy, prezentace s doprovodným hudebním a divadelním programem, výtvarné dílny pro děti, semináře a přednášky. Více informací k přihlášení na www.bubec.cz/inpage/vytvarne-kurzy.

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Neděle 1. – úterý 31. 1.

Výstava fotografií – refektář

Večerní Praha – výstava fotografií Romana Zuzáka.

Čtvrtek 5. 1. • 15.30

Tříkrálový koncert – refektář

Účinkují: Klára a Tereza Semerádovy, Aneta Pávková, Janick Čech, Filip Čech a Valentýna Hoidekrová. Na programu: I. Berkovič, J. S. Bach, F. Burgmüller, P. I. Čajkovskij, L. van Beethoven, J. Haydn, B. Bartók, G. B. Pescetti a další.

Neděle 8. 1. • 17.00

Novoroční koncert – kostel sv. Rodiny

Představí se smíšený komorní sbor Byzantion pod vedením Evy Komárkové. Na programu je řecko-byzantská a slovanská hudba východní Evropy a přední Asie.

Neděle 15. 1. • 15.30

Kytarový koncert se zpěvem – refektář

Účinkují: Andrea Klepišová – soprán, Jan Janda – bas a klasická kytara, Hana Němcová a Martin Křehnáč – klasická kytara. Na programu Sefardské písně, John Dowland, vánoční písně v úpravách Pavla Klouba.

Neděle 29. 1. • 17.00

Zimní cesta – Franz Schubert – kostel sv. Rodiny

Vystoupí orchestr Archioni Plus pod vedením Michala Macourka, Petr Matuszek – zpěv.

Vstupným na koncerty přispíváte do veřejné sbírky, která byla vyhlášena na podporu činnosti a provozu domova, který slouží nemocným  seniorům. Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz. Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Pátky 13. a 20. 1. • 16.00 – 18.00

Freestylové jojo dorazilo i do Prahy 13

Pokud vás zajímá originální koníček a chtěli byste zjistit něco o moderním yoyování, přijďte to s námi roztočit. Vstupné je 40 Kč. Akce je určena všem – bez ohledu na schopnosti nebo věk (doporučujeme od 6 let). Pokud jojo znáte z dětství jako kus plastu na provázku, přijďte se podívat na jeho novou generaci a přiučit se základům i pokročilejším trikům této kreativní zábavy. K dispozici máme několik začátečnických yoyí. Více na webu domu dětí nebo na pohyb@ddmstodulky.cz. Těší se na vás lektorka Veronika Dlesková, aktivní yoyerka a finalistka mistrovství světa.

Sobota 28. 1.

O Stodůleckou růži 2017

Rádi tancujete? Chcete ostatním ukázat, co vás baví a co umíte? Tak přijďte zkusit štěstí v taneční soutěži pořádané Taneční skupinou D.A.R. a DDM Stodůlky. Soutěž je vypsána ve věkových kategoriích mini (6–8 let), děti (8–12 let), junioři (12–15 let), dospělí (nad 15 let). Disciplíny jsou disco dance – sólo, duo, malá skupinka a hip hop – sólo, duo, malá skupinka. Navíc je soutěž rozdělena na kategorie pro začátečníky a pokročilé a je otevřena všem tanečním skupinám a zájemcům.

Více info a přihláška na webu DDM, www.tanecniskupinadar.cz, na Facebooku a tel. 777 645 592. V roce 2017 přejeme všem hodně zdraví a pohody, ke které chce i náš „Domeček“ přispět svou nabídkou. Těšíme se na další společná setkání.

Více informací o všech nabízených aktivitách získáte na www.ddmstodulky.cz, tel. 251 620 266, nově také na Facebooku: DDM Stodulky.

FASTRACKIDS – CENTRUM ROZVOJE DĚTÍ

V Hůrkách 2145/1, Nové Butovice

Připravte své děti na 21. století! Nyní nabízíme jeden z metodicky nejvyspělejší ch mezinárodních konceptů předš kolní ho vzdělávání . Vhodné pro dě ti 2–8 let.

V lednu otevíráme FasTracKids v režimu školky. Provoz pondělí až pátek 7 – 18 hod. Ukázková lekce zdarma! Hledáte program na pololetní prázdniny? Vyšlete děti na jednodenní kemp Naše úžasná planeta Země. Děti získají spoustu užitečných informací o naší planetě, o oceánech a přímořském životě. Dozví se také o vzniku krystalů, zkamenělin a mnoho dalších zajímavostí. Vše za pomoci experimentů: vyrobíme si např. 3D model moře, zkamenělinu, zažijeme erupci sopky! Přijďte v pátek 3. února od 8.00 do 17.30. Cena je 950 Kč včetně jídla. Více informací na www.fastrackids.cz/praha5, tel. 604 815 472.

Klub JEDNATROJKA

Centrální park naproti golfovému hřišti v ulici K Zahrádkám

Klub je otevřený každé pondělí 15.00 – 19.00 (IK – individuální konzultace 14.00 – 15.00), úterý 14.00 – 18.00 (IK – 18.00 – 19.00), středu 14.00 – 17.00 (IK 17.00 – 19.00) a čtvrtek 14.00 – 18.00 (IK 18.00 – 19.00). Dětem a mládeži ve věku 12–19 let z Prahy 13 nabízí možnost aktivního trávení volného času. K dispozici je sportovní a výtvarné vybavení, internet i příjemné posezení. Klub poskytuje bezplatné informace, podporu a pomoc v životních tématech dospívajících (škola, rodina, vztahy, sex, drogy, alkohol, zájmy, pomoc s hledáním brigády a nabídka doučování). Projekt nízkoprahových programů v Praze 13 je financován MČ Praha 13 a MHMP.

Téma měsíce: Zdraví

Z programu vybíráme: 2. 1. – Novoroční předsevzetí – jak je dodržet, 9. 1. – Děláme zdravou nástěnku, 16. 1. – Poznáš, co jíš?, 19. 1. – Filmový klub s diskuzí, 23. 1. – Pokec na téma zdraví, 30. 1. – Výlet – jdeme se projít. Změna programu vyhrazena.

Více na tel. 277 007 284, Facebooku ProximaSociale.

KLUB KULIČKA

Dům sociálních služeb Lukáš, Trávníčkova 1746

Herna pro maminky s dětmi, pod patronátem Městské části Praha 13, probíhá každé úterý a středu od 9.00 do 12.00. V herně zpíváme u piana, hrajeme na nástroje, cvičíme, tancujeme, kreslíme a malujeme. Herna je zdarma. Více informací získáte na tel. 739 470 387 nebo na mckulicka@seznam.cz.

KLUB NA HRANÍ MÁLINKA

Vidoulská 760/6, Jinonice

Klub na hraní Málinka nabízí od pondělí do pátku vždy od 8 do 17 hodin jednorázové i trvalejší hlídání dětí (i cizinců) ve věku 2–6 let. Dle vašich potřeb, rodinné zázemí, komunikaci v angličtině a němčině. Více informací o činnosti Klubu na hraní Málinka získáte na tel. 607 067 303, 607 067 304, info@hlidani-malinka.cz, www.hlidani-malinka.cz.

KOMUNITNÍ CENTRUM SV. PROKOPA

V Hůrkách 1292/8, Nové Butovice

Po celý leden bude v sále přístupná výstava týkající se vězeňských kaplí. Otevřeno je v pondělí a ve středu od 9.00 do 18.00 a v úterý od 9.30 do 12.00.

Pátek 6. 1.

Slavnost Zjevení Páně

Po mši sv. v 6.45 se v kostele sv. Prokopa bude konat vykropení a žehnání prostor Komunitního centra. Po mši sv. v 18.00 se v kostele sv.  Jakuba bude konat vykropení a žehnání prostor fary. Celý tříkrálový týden od 6. do 15. 1. si kněží rezervují pro návštěvy v domácnostech za účelem požehnání a vykropení vašeho bytu či domu. Kontakt na kněze naleznete na našem webu.

Neděle 8. 1. • 15.00

Tříkrálový koncert

Kostel sv. Jakuba Staršího ve Stodůlkách, Kovářova 21

Nenechte si ujít koncert na podporu Tříkrálové sbírky. Účinkovat bude Stodůlecký chrámový sbor se svými hosty pod vedením pana Lubomíra Nenadála.

Úterý 24. 1. • 19.00

Prokopské zastavení

Přednáška Davida Rožka z cyklu Prokopské zastavení bude na téma Islámský stát na vlastní oči.

Více informací na www.centrumbutovice.cz.

OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY

galerie ve 3. podlaží, Archeologická 2256/1

Divadélka pro děti

Zveme děti na nedělní pohádky, začátek v 11.00, vstup zdarma.

8. 1. Chumelení aneb Kouzelné putování Sněhuločky a Sněhuvločky – Divadlo Prima den

15. 1. Popelka – Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila

22. 1. Princezna na hrášku – Dřevěné divadlo

29. 1. Ekopohádky – Divadlo ŠUS

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Herna je otevřena po–čt 9.00 – 12.00. Začínáme 2. ledna. Přihlášení předem není nutné.

Pondělky a úterky – tématem měsíce jsou zimní radovánky – říkanky, výtvarka, zpívání, tanečky, divadélka... Během dopoledne navíc:

10. 1. od 10.30 – kazatel David Novák – Pilíře zdravých vztahů

23. 1. od 10.30 – Diskuze s Mirkou – Chystáme se do školky

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – konverzační angličtina pro dospělé. Hlídání dětí zajištěno.

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti

Více se dozvíte na www.rybicky.13ka.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana

Pro děti od 6 do 10 let. Hry, outdoorové dovednosti, výpravy, tábor... Více na www.klubsavana.webnode.cz. Vedoucí Martin Prchal, tel. 731 403 566, ava.prchal@volny.cz.

Středy • 18.30 – 20.30

Setkání klubu Mládež

Pro zájemce ve věku zhruba 16–23 roků. Více na www.facebook.com/mladez13.

Čtvrtky • 19.00 – 20.30

Setkání klubu „starší mládež“

Pro mladé duchem 20+.

Pátky • 9.00 – 11.00

Kondiční a rehabilitační cvičení pro seniory

Od 9.00 je rehabilitační a kondiční cvičení s prvky ve výdrži, od 10.00 lehčí forma rehabilitačního a kondičního cvičení. Cena 50 Kč. Více na ava.prchal@volny.cz.

Pátky • 16.00 – 18.30

Robinson

Outdoorový klub pro děti ve věku 10–15 let. Pánská jízda 20. – 21. ledna. Více na www.klubrobinson.cz.

Více informací najdete na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Zoologická zahrada je v lednu a únoru otevřena denně od 9.00 do 16.00.

Happy Mondays – každé pondělí mají všechny děti od 3 do 15 let, důchodci a studenti vstup za 50 Kč. Držitelé průkazek ZTP, ZTP/P mají vstup za 1 Kč.

Komentovaná krmení a setkání – v lednu každý víkend a svátek na více než 12 místech zoo. Aktuální přehled na webu.

Výstavy

Gočárovy domy – Neznámá zoo

Večerní prohlídky – v lednu každý pátek a sobotu. Nenechte si ujít jedinečnou možnost zjistit, co dělají zvířata v pražské zoo po zavírací době. Je nutné se předem objednat na tel. 296 112 230 nebo na pr@zoopraha.cz.

Neděle 1. 1.

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Vstupte s námi do nového roku bez palmového oleje. Odpočiňte si v zoo a seznamte se v přednáškovém sále s problematikou ničení pralesů a palmového oleje.

Pátek 6. 1.

Tři králové v zoo

V prosinci chodil po zoo Mikuláš, teď ho vystřídají Tři králové.

Sobota 7. 1. • 16.30

Přednáška o žralocích (Dr. Erich Ritter)

Podvečerní přednáška světového odborníka na chování žraloků.

Sobota 14. 1.

Hosté z dalekého severu

Zimní vycházka za zimujícími ptáky na Vltavě.

Sobota 21. 1. • 10.00

Jak udělat ptačí krmítko a budku LIG

Workshop v přednáškovém sále, výroba budek, přenos přímo z ptačího krmítka v zoo. Možnost zakoupení stavebnice krmítka a budky.

Neděle 29. 1.

Kamba slaví narozeniny

Oslava 45. nalezenin oblíbené gorilí samice, předávání dárku ve 14.00.

Bližší informace nejen o programu získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá