Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1995: Na kontrolu do Lípy


Už v prvních minutách roku 1995 zadržely orgány Policie ČR dva pachatele přímo při vloupání do prodejny potravin v Zázvorkově ulici v Praze 13. „Tito výtečníci způsobili škodu za 3 216 Kč. Odcizené věci byly u pachatelů zajištěny,“ stojí v magazínu STOP.
V březnu byla v Nových Butovicích slavnostně otevřena nová Poliklinika Lípa Centrum. „Pacienti zde najdou řadu odborností pod jednou střechou a blízko svého bydliště,“ uvedl ředitel MUDr. Ondřej Trojan. V zařízení začalo pracovat 24 lékařů s tím, že se jejich počet postupně zvýší na 40. „Budou zde zastoupeny všechny zdravotnické obory, od všeobecného lékaře a pediatra, přes alergologii, několik interních specialistů, gynekologii a chirurgii, oční, neurologii, psychiatrii a psychologii, stomatologii, ušní- -nosní-krční, až k RTG a laboratořím,“ doplnil Trojan.
Ředitel ZŠ Brdičkova policii oznámil, že na telefonním záznamníku našel anonymní vzkaz o bombě ve škole. „Policisty MOP Stodůlky za spolupráce učitelů byl hned druhý den tento případ objasněn. Jako pachatelé byli zjištěni dva nezletilci z téže školy,“ informoval kapitán Vladimír Motyčka.
Na přelomu léta a podzimu se po celé městské části objevily letáčky upozorňující na to, že většina majitelů psů neplatí poplatky. „Žádáme nájemníka se smyslem pro spravedlnost, aby pořídil seznam majitelů psů v domě a tento zaslal na oddělení daní a poplatků Místního úřadu. Seznam bude porovnán s plátci, bude zahájeno šetření a vyvozeny důsledky,“ stálo ve zprávě. Autorství bylo připisováno městské části, radnice se ale od výzvy distancovala. Ovšem pouze od způsobu prezentace. „Sdílíme nespokojenost řady občanů s chováním majitelů psů na veřejných plochách,“ doplnil tajemník Tomáš Šťastný.
Roku 1995 bylo v Praze 13 registrováno celkem 10 205 podnikatelů. „Když zvážíme, že naše městská část má 51 tisíc obyvatel, je poměr podnikatelů k tomuto počtu velice uspokojivý,“ okomentoval předseda Okresní hospodářské komory Petr Kužel.
S novým provozem metra, které od konce minulého roku začalo jezdit až na Zličín, přišly změny v autobusové dopravě. „Těmi nejpodstatnějšími budou patrně znovuzavedení linky 164, opětné prodloužení linky 130 do Stodůlek a zkrácení intervalů na linkách 225 a 249,“ informoval radní Lubomír Němejc. Úplně zrušena byla naopak linka 184.
Veřejnosti byl představen projekt Západního Města. Plánovaná výstavba zahrnovala zhruba 9 000 individuálních a řadových domků a zahradních nízkopodlažních bytů, školy, park, obchodní centra a plochy pro pracovní příležitosti. „Územní plán počítá také se zřízením parku s jezerem a sportovním zařízením v návaznosti na historickou dominantu území – gotický kostel Krteň,“ stojí ve STOPu. Později bylo od těchto plánů upuštěno.

Robert Šimek