Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Národní technické muzeum


Národní technické muzeum vzniklo v roce 1908 jako Muzeum království Českého, ale své stálé sídlo nějakou dobu hledalo. V roce 1910 pro veřejnost otevřelo první expozice ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech. Stávající budova na Letné byla dokončena v roce 1941, ale protektorátní vláda ji hned zabrala pro ministerstvo pošt. Po válce se sem sice muzeum „vrátilo“, ale až do roku 1989 nemělo k dispozici všechny prostory. Poté, kdy konečně získalo celou budovu, přišel čas na rekonstrukci. V letech 2011 až 2013 začalo muzeum postupně zpřístupňovat všechny prostory veřejnosti.


„Hlavní budova má patnáct expozic a navíc se zde střídají krátkodobé výstavy,“ říká Jana Dobisíková z oddělení prezentace a práce s veřejností. „Kdo ještě nikdy v Národním technickém muzeu na Letné nebyl, měl by si určitě prohlédnout dopravní halu, kde je umístěna velká sbírka automobilů, letadel, železniční dopravy, motocyklů... Bez toho, jako by tady ani nebyl. Máme tady první letadlo na dálkový let Jana Kašpara, automobil prezidenta T. G. Masaryka, Tatru 87 cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda...


Z dalších stálých expozic si návštěvníci mohou vybrat podle svých zálib – astronomii s exponáty z doby Rudolfa II. nebo sextanty, s nimiž pracoval Johannes Kepler, tiskařství, fotografii, chemii, architekturu, stavitelství, design, hornictví a hutnictví, měření času... Nabídka je velmi široká a chcete-li si prohlédnout všechno, tak jeden den opravdu nestačí. A to je tady k vidění necelých deset procent z více než pětasedmdesáti tisíc zapsaných sbírkových předmětů, které máme. Další expozice jsou k vidění v našich pobočkách – Centru stavitelského dědictví Plasy nebo v Železničním depozitáři v Chomutově.


Ráda bych upozornila také na krátkodobé výstavy. Do konce června si mohou zájemci prohlédnout výstavu k výročí sametové revoluce Technika v diktaturách. V samém závěru listopadu jsme otevřeli velmi zajímavou výstavu Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáme, která vznikla k devadesátému výročí vzniku této firmy. Autorovi výstavy, která potrvá do konce srpna 2020, se i díky zápůjčkám od řady fandů, milovníků a majitelů motocyklů podařilo shromáždit spoustu opravdových skvostů.“
Národní technické muzeum v Praze 7, Kostelní 42, můžete navštívit denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Více informací na webu www.ntm.cz.

Eva Černá