Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2005: Televizní dárek a romská miss

Městská část Praha 13 připravila na rok 2005 pro své občany malý, ale významný dárek. V zájmu zjednodušení přístupu k informacím a pohodlného sledování aktuálních událostí vznikl vysílač pro šíření Informačního kanálu městské části Praha 13. Zpravodajsko-publicistický kanál s názvem TV13 začal vysílat od 1. května ve zkušebním provozu, od září pak naostro. „TV13 vysílá nepřetržitě 24 hodin denně. Program je nasazován v týdenních blocích, přičemž premiéru má vždy v sobotu,“ napsal magazín STOP.
Ve Strojírenské ulici ve Zličíně bylo 12. dubna slavnostně otevřeno nové oddělení Policie ČR. „Oddělení má v rajónu také obchodní centra na sever od dálnice, tedy i některá území naší městské části,“ informoval zpravodaj. V pátek 11. srpna pak skončila také rekonstrukce policejní služebny v Lýskově ulici ve Stodůlkách. „Celá rekonstrukce probíhala v podstatě za provozu. V momentě, kdy z jednotlivých částí budovy odcházeli stavbaři, začaly tyto prostory sloužit veřejnosti,“ uvedl ředitel OŘ MP Praha 13 Josef Vrlík. „Za největší přínos považuji to, že naše služebna je teprve druhou v Praze, která má bezbariérový přístup,“ doplnil.
Ve čtvrtek 28. dubna se uskutečnilo slavnostní položení základního kamene Bytového domu Petržílkova na Slunečním náměstí. „Celkem 166 bytů bude realizováno s využitím dotace Státního fondu rozvoje bydlení. Investorem je sdružení Bytového družstva Petržílkova a Městské části Praha 13, za účasti společnosti doma, a.s. Náklady přesáhnou 360 milionů korun,“ informoval STOP.
Sedmnáctiletá Jana Buchlová z Velké Ohrady se 13. května stala vítězkou celopražské soutěže Miss Roma. „Příprava byla celkem snadná. Učily jsme se chodit a pózovat pro fotografy. Jako volnou disciplínu jsem předváděla španělský tanec. S vítězstvím jsem ale vůbec nepočítala,“ uvedla dívka, která se o rok později stala i celkovou vítězkou Miss Roma ČR.
V sobotu 9. července byl v areálu bývalého státního podniku Mototechna v Praze 13 odstřelen 54 metrů vysoký komín výtopny, postavený v letech 1970 až 1972. „Udělal místo hale, kde budou převážně v zimním období parkovat vozidla firmy, která pozemek koupila. Odstřel, při němž bylo použito téměř 10 kilogramů trhaviny a 150 rozbušek, vedl střelmistr Oldřich Vašek,“ napsal zpravodaj. Druhou říjnovou sobotu se v restaurantu Svatý Prokop sešli nejen milovníci dobré zábavy a kuchyně, ale i ti, co si nechtěli nechat ujít premiérové vinobraní v Praze 13. Cimbálovka, burčák, zhruba desítka druhů značkových vín a dobrůtky, které k vínu patří, byly zárukou skvělé pohody. „Věřím, že toto první vinobraní odstartovalo v naší městské části novou tradici,“ projevil své přání Roman Martinásek z Vinařství Krist.

Robert Šimek