Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Advent ve znamení příprav, vzpomínání i očekávání

Období před Vánocemi je časem, kdy je v denním stacionáři Střediska sociálních služeb Prahy 13 velmi rušno. Všichni jsou plni očekávání a těší se z dnů, které už se nesou v duchu vánočních příprav a vánočního tvoření.
Tématem prvních adventních dní byla výroba adventního věnce, který se klienti rozhodli předat panu starostovi. Společnými silami vytvořili věnec z jedlového chvojí, který dekorovali především přírodními materiály nasbíranými na zahradě. Dalším velkým předvánočním tématem byla výroba ozdob na vánoční stromeček, který se ve stacionáři zdobí vždy poslední týden před Vánocemi. Tentokrát jsme na výrobu vánočních ozdob použili filc a velkým zdrojem ozdob nám opět byla zahrada a okolí střediska.
O volných chvílích jsme vzpomínali na typické vánoční zvyky a jejich dodržování v našich rodinách, povídali jsme si o svaté Barboře, Mikuláši, vánoční hvězdě, jmelí... Klienti vzpomínali na dětství své i svých dětí v čase vánočním. Volné chvíle nám velmi krásným způsobem zpříjemnili žáci 1. stupně FZŠ Brdičkova, kteří našim klientům zaslali knihu s dopisy a drobnými dárky, kde psali o svých pocitech a zážitcích v době distanční výuky.
Prosincové Kuchařské dny byly ve stacionáři zcela ve znamení pečení vánočního cukroví. Pečeme linecké cukroví, perníčky, vánoční štolu a těšíme se z dnů plných vánočního klidu, pohody a rozjímání.

Martina Cveklová, SSSP13