Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Hodně štěstí v novém roce

Nový rok s sebou přináší oslavy, rekapitulace, nové plány… Lidé si navzájem přejí šťastný nový rok. Můžeme to, zda bude opravdu šťastný, sami nějak ovlivnit?
Určitě! Štěstí není něco, co k nám odněkud zvenku samo přijde (nebo nepřijde). Je to stav naší mysli a ten můžeme ovlivnit my sami. My se rozhodujeme, zda budeme svůj život vnímat jako šťastný a budeme se cítit spokojeně, nebo ne. Zda si budeme vážit všeho, co a koho ve svém životě máme, nebo budeme fňukat nad tím, co nemáme. Nikdo na světě nemá všechno! Profily ostatních lidí na sociálních sítích nás mohou plést – šťastně se na nás z prezentovaných fotek usmívají spokojení lidé. Ale to není celá realita, ani my se nechlubíme momenty, kdy se nám vše nedaří a není nám hej. Naučme se žít šťastně a spokojeně náš vlastní život, i když není dokonalý.

  • Každý den se pokusme najít jednu věc, zážitek, setkání, které přispělo alespoň milimetrem k našemu šťastnějšímu pocitu. Můžeme si to i psát. Při chmurnější náladě součet tolika momentů štěstí už přece jen smutky zažene (za rok je to tři sta pětašedesátkrát pocit alespoň malinkého štěstí).
  • Nefňukejme, nestěžujme si. Je to jen špatný zvyk zvýrazňovat negativní zážitky. Na realitě to nic nemění! Ale naší dobrou náladu, spokojený pocit a šťastné momenty to zažene. Když špatná myšlenka přijde sama, snažme se k ní najít nejméně dva hezké zážitky. Když nejde negativní prožitky odstranit, vytvoříme tak pozitivní převahu. Celkově se pak budeme cítit v plusu.
  • Važme si toho, co máme. Náš život je v danou chvíli ten nejlepší, jaký jen může být. A jestli bude zítra lepší a spokojenější záleží hlavně na nás. Nic nepůjde samo, budeme muset přiložit ruku k dílu. Usmívejme se na svět, Buďme vděční za to, co máme. Není toho málo. Jen si to často uvědomíme, až když něco z toho ztratíme.

Když vstupujeme do nového roku a přemýšlíme, tak přemýšlíme, jaká předsevzetí si pro letošek dát - zhubnout, přestat kouřit, naučit se angličtinu, možná ještě „to“ nebo „ono“. Hlavně nečekejme, až samo odněkud přijde štěstí. Prostě pojďme být šťastní a spokojení.

PhDr. Hana Jenčová, klinický psycholog,
tel. 602 805 633, hanajencova@seznam.cz,
www.jencova.cz