Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí leden 2021

Vzhledem k měnící se epidemiologické situaci není vyloučeno, že budou některé z akcí a aktivit odloženy nebo zrušeny. Všichni ale věříme, že to co nejdříve bude naopak. Sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz.

Úterý 20. 10. – neděle 10. 1.

Tři pohledy na svět

Czech Photo Centre, Seydlerova 2835/4, Nové Butovice
Zveme vás na výstavu zahraničních porotců Czech Press Photo. Tři reportážní fotografové, tři kontinenty, tři reportážní pohledy na světové události. Letos svou tvorbu představí zahraniční porotci – Joe Klamár, Chris McGrath a Nicole Tung, kteří ve své fotografické kariéře byli  přítomni zásadním okamžikům novodobých světových dějin. Výstava se zavedenými opatřeními proti šíření koronaviru potrvá v galerii Czech Photo Centre do 10. ledna.

Pátek 27. 11. – pátek 1. 1.

Adventní vycházky do přírody

Suchý vršek
Navštivte v předvánočním čase louku u Suchého vršku (nedaleko metra Hůrka). Objevíte zde nejedno zastavení v podobě barevných obrázků  se zajímavostmi z říše zimní přírody. Nebudou chybět ani hravé úkoly pro nejmenší. Více na www.biodiverzita.cz/advent/.

Sobota 28. 11 – neděle 10. 1.

Výstava betlémů

Muzeum českých Vánoc, K Ovčínu 352, Ořech
Výstavy betlémů připravujeme již od roku 1987. A možná proto jsme se rozhodli vystavit betlémy i letos, i když desítky našich kolegů svoje výstavy vzdalo a zrušilo. Výstava bude otevřena od 28. listopadu do 10. ledna a bude zpřístupněna všem, kterým to vládní nařízení a situace  okolo koronaviru aktuálně dovolí. Předpokládáme, že bude otevřena o sobotách a nedělích od 10.00 do 18.00. Aktuální otevírací doba,  podmínky návštěvy a objednání na výstavu naleznete na www.muzeumceskychvanoc.cz. Letošní téma výstavy je Jak se vytváří betlém.  Naleznete na ní rozpracované postavičky z různých materiálů, části krajin, budov..., ale také největší, jedenáctimetrový vyřezávaný Betlém  příběhů. Pokud by vládní opatření nedovolila osobní návštěvu výstavy, můžete si ji díky pomoci Národního muzea prohlédnout on-line na www.muzeumceskychvanoc.cz.

Středa 2. 12. – pátek 8. 1.

Výstava betlémů Domu dětí a mládeže Stodůlky

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Betlémy jsou malá dílka z výtvarných či rukodělných dílen Domu dětí a mládeže Stodůlky, která vznikla v minulých letech. Nově můžete letos vidět také keramický betlém, který vymodelovala umělecká keramička a lektorka našich keramických kroužků paní Bára Bušinová.

Čtvrtek 31. 12.

Půlnoční silvestrovsko-novoroční Běh metropole

Centrální park u Kuželkárny
Letošní rok nám moc nepřál, covidová pandemie, neustálá  omezení včetně sportovních a pohybových aktivit, omezení pohybu... , to vše pod  neustálou obavou o zdraví své i svých nejbližších. Závěr roku se ale blíží a s ním i osmý ročník závodu Půlnoční silvestrovsko–novoroční Běh  metropole, který je již tradičně posledním závodem v Evropě a možná i na světě (dle časového posunu) v kalendářním roce a zároveň prvním  v roce následujícím. Start je 31. 12. 2020 ve 23.45 hodin. Pokud se chcete stát účastníky tohoto závodu, postavit se aktivně proti covid-19,  prožít jedinečnou atmosféru závodu, můžete se přihlásit na www.behmetropole.cz, kde najdete nejen další podrobnosti a opatření k závodu, ale můžete zhlédnout i videozáznam závodu z let předchozích.

Středa 6. 1. • 8.30 – 10.00

Tříkrálová angličtina

Okolí ZŠ Mohylová, Lužiny
Originálním způsobem si připomenou čtvrťáci ze ZŠ Mohylová příchod cizinců-mudrců (Tří králů) k Ježíškovi. Na tříkrálový den vyrazí v čase své výuky angličtiny do okolí školy a jako koledníci se podělí s kolemjdoucími o anglické texty a básničky s vánoční tematikou, které se učí během prosince.

Středy 13. a 20. 1. • 18.00

Školička on-line

Pro budoucí prvňáčky ZŠ Mohylová
Tradiční setkávání učitelů ZŠ Mohylová, budoucích prvňáčků a jejich rodičů za současné epidemiologické situace nezaniklo, ale přesunulo se  do on-line prostoru. Na leden je připraveno povídání a diskuze na dvě témata: 13. 1. Jak připravit školáka a 20. 1. Metody čtení v Mohylce.

Pátek 15. 1. • 18.00 – 20.00

Taneční latino workshop

Spolkový dům, K Vidouli 727
Zatančíme si salsu, merengue, bachatu, zouk, reggaeton a kizombu, naučíme se bodymovement a variace rukou v otočkách a krocích. Přijďte  si dobít energii tancem. Vhodné pro ženy i muže, pro začátečníky i mírně pokročilé.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja
Venkovní expozice je otevřena denně 9.00–16.00, skleník Fata Morgana út–ne a ve státní svátky 9.00–16.00, vinotéka sv. Kláry po–pá  13.00–17.00, so–ne a svátky 11.00–17.00.

Sobota 5. 12. – neděle 10. 1.

Botanická putování Vietnamem – fotovýstava

Do Vietnamu se obvykle jezdí za mořem, památkami a atraktivním asijským koloritem. Tato země má však i velice krásnou a zajímavou  přírodu, která rozhodně stojí za bližší prozkoumání. Botanická zahrada hl. m. Prahy podepsala s Institutem tropické biologie v Ho Či Minově Městě memorandum o spolupráci při výzkumu biodiverzity. Během tří expedic společně čeští a vietnamští botanici poznávali flóru přírodní  rezervace Hon Ba v jižním Vietnamu a zpracovávali nálezy. Fotografická výstava doplní exotickou oázu skleníku Fata Morgana. Jak se žije ve vietnamských městech i v malých vesnicích, které plodiny pěstují na políčkách i v zahrádkách, co se jí, ak se nakupuje nebo pracuje v  tropickém lese a mnoho dalších zajímavostí přiblíží nedávno vydaná knížka a právě teď i výstava ve skleníku Fata Morgana. Knihu si zájemci mohou zakoupit v prodejním stánku ve vestibulu skleníku Fata Morgana nebo využít dodání poštou po objednávce e-mailem na miroslava.kasparova@botanicka.cz.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Sobota 9. 1.

Rodinná sobota – workshopy pro děti i dospělé

Přijďte si zacvičit, procvičit angličtinu, nebo třeba zatančit. Každý si najde to své. Na děti 7–12 let čeká od 8.30 do 12.30 Věda Z – Chemická laboratoř, dospělí se mohou těšit na novoroční bachatu pro dámy (8.30 – 10.30), jógu (8.30 – 10.00), bodystyling (11.00 – 12.30), intenzivní kurz angličtiny (9.30 – 16.00). Více informací na webových stránkách.

Sobota 23. – sobota 30. 1.

Zimní tábor pro rodiny s dětmi – Ledové království 1

Rodiny s dětmi ve věku od narození do 8 let zveme na první zimní tábor, který pořádáme. Provázený bude pohádkovým příběhem Anny a Elzy z Ledového království. Ubytování je zajištěno v horské chatě Lučanka nedaleko skiareálů Tanvaldský Špičák, Bedřichov a Severák. Začátečníci se můžou učit lyžovat na 450 metrů vzdáleném vleku, který patří k chatě. Dle dohody můžeme zajistit i lyžařského instruktora. V dopoledních hodinách se budeme věnovat lyžování a v odpoledních hodinách se vydáme vstříc dobrodružství s Annou a Elzou. Budeme tvořit, malovat,  závodit na bobech... Cena: 4 000 Kč dospělý, 3 800 Kč děti do 6 let, 3 870 Kč děti od 6 do 8 let, děti do 2 let zdarma. Cena zahrnuje ubytování, stravu pětkrát denně, pitný režim, materiál, odměny a pojištění. On-line přihlašování je již otevřeno. Více informací na www.ddmstodulky.cz nebo na tabory@ddmstodulky.cz.

Čtvrtek 28. – pátek 29. 1. • 18.30 – 8.30

Stodůlecká hvězdná noc

S radostí bychom vás chtěli pozvat na 2. ročník Stodůlecké hvězdné noci – tradiční přespávání v domě dětí. Program pro děti ve věku 7 – 10 let bude zaměřen na vesmír a hvězdy a přinese dětem spoustu nových zážitků a kupu zábavy. Akce navazuje druhý den na příměstský tábor o  pololetních prázdninách. Více informací na webových stránkách.

Více info a možnost přihlášení na akce na www.ddmstodulky.cz, tel. na recepci – 251 620 266, 605 920 279.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986
Herna je otevřena po – čt od 9.00 do 12.00. Běžné vstupné je 80 Kč pro rodinu na dopoledne. V novém roce začínáme 4. ledna a to "Tříkrálovsky".

Pondělky a úterky

tématem měsíce jsou zimní radovánky – říkanky, vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka.... Během dopoledne navíc:

  • 25. 1. v 10.30 – povídání s Mirkou na téma Chystáme se do školky

Středy

  • 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého),
  • 10.30 – volná herna

Čtvrtky

  • 9.30 – angličtina pro děti,
  • 10.30 – výtvarné tvořenípro děti.

Přejeme krásný vánoční čas a mnoho dobrého v novém roce. Moc se těšíme opět na společně prožité okamžiky.

Více o nás a programu se dozvíte na rybicky.13ka.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky
Na leden plánujeme pouze přednášky s následnou diskuzí z oboru historie:

  • 6. 1. Mistr Jan Hus – obdivovaný a nenáviděný kněz
  • 13. 1. „Ktož sú Boží bojovníci“ aneb Dějiny husitského hnutí
  • 20. 1. Jak reformace do českých zemí přišla
  • 27. 1. Protireformace aneb Obnova pravé víry?

Přednáší Jaroslav Mrňa. Přednášky začínají vždy v 10 hodin v Komunitním centru sv. Prokopa.

Více informací a další akce na www.centrumbutovice.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Úterky • 19.00 – 21.00

Kurzy OK – Objevujeme křesťanství

Diskuze nad mini přednáškou nebo po zhlédnutí videa na dané téma, později i nad Biblí. Kurzy osloví každého, kdo hledá odpovědi na otázky o smyslu života, zajímá ho křesťanství, Boží existence, osoba Ježíše Krista... Jsou určeny i pro věřící, kteří se chtějí upevnit ve víře. Kurz je zdarma. Po dobu restrikcí kvůli koronaviru akce probíhá on-line. Další informace na alfa13ka@gmail.com.

Sobota 9. 1.

Kdo kráčí Prahou – setkání s postavami z pražských pověstí i české historie – výlet (s) Celým srdcem

Vznikající Škola Celým srdcem pořádá každou druhou sobotu v měsíci výlety pro děti od 5 do 11 let a jejich rodiče. Podle epidemiologické situace se výlety odehrávají v terénu nebo "cestujeme" virtuálně přes videohovor. V obou případech děti čekají aktivity, hry, příběhy a nové poznatky. Výlety jsou zdarma, více informací na www.celymsrdcem.cz/vylety.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7
Zoo Praha je od 3. prosince znovu zpřístupněna veřejnosti, ale musíme počítat s omezeným režimem. Otevírací doba je od 9.00 do 16.00. Pro  návštěvu Zoo Praha bude platit následující pravidlo – maximální počet návštěvníků v jeden čas je stanoven na 5 000 osob. Při dosažení tohoto limitu dojde k dočasnému omezení vstupu do areálu zoologické zahrady. Sledujte www.zoopraha.cz, kde bude průběžně zveřejňován aktuální počet návštěvníků. Informace jsou platné k datu uzávěrky STOPu.

Fotím v Zoo Praha

Letos se v soutěži Fotím v Zoo Praha sešlo celkem 486 fotografií, do semifinále pak díky hlasování veřejnosti postoupilo 88 z nich. Největší  zastoupení měla osvědčená podkategorie Příroda v Zoo Praha – volně žijící živočichové a flóra (180 zaslaných snímků), nezaostávala ovšem  ani nová témata Sloní princezny (164 snímků) a Darwinův kráter (142 snímků). Děkujeme všem, kdo se zapojili do letošního hlasování, které  bylo z velké části on-line a v němž jsme zaznamenali téměř 6 000 lajků. Více najdete na stránkách zoo. Tady je malá ochutnávka: Tančící volavka, autor: Michaela Přichystalová, kategorie: Fotí dospělí – Příroda v Zoo Praha, 1. místo Pořád spolu, autor: Jaroslav Kroh, kategorie: Foceno mobilem – Sloní princezny, 1. místo Zrcadlení, autor: Kateřina Tahalová, kategorie: Fotí děti – Sloní princezny, 1. místo

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá