Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Tři pohledy na svět

Zveme vás na výstavu zahraničních porotců Czech Press Photo.
Tři reportážní fotografové, tři kontinenty, tři reportážní pohledy na světové události. Letos svou tvorbu představí zahraniční porotci – Joe Klamár, Chris McGrath a Nicole Tung, kteří ve své fotografické kariéře byli přítomni zásadním okamžikům novodobých světových dějin. Výstava se zavedenými opatřeními proti šíření koronaviru potrvá v galerii Czech Photo Centre do 10. ledna.
Na výstavě nebude chybět fotografie roku 2009 Joe Klamára, který zachytil návštěvu tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Dále mnoho dalších ikonických fotografií, které byly v soutěži Czech Press Photo oceněny.
Americká fotožurnalistka Nicole Tung představí několik ucelených cyklů. Jedním z nich je dokument o protivládních shromážděních v Hongkongu. Zpočátku se protesty konaly s cílem požadovat stažení zákona o vydávání stíhaných osob, který by umožňoval vydání podezřelých z Hongkongu, aby stanuly před soudem v Číně, ale rozrostly se v prodemokratické demonstrace. Dále Nicole Tung dlouhodobě dokumentovala pád Islámského státu nebo exodus rohingů. Od Chrise McGratha bude vystavena například fotografie, která v roce 2019 zvítězila v kategorii Aktualita v soutěži World Press Photo. Neznámý muž se 15. října 2018 snaží zadržet dav novinářů před příjezdem turecké policie na konzulát Saúdské Arábie v tureckém Istanbulu. Situace souvisí se zmizením novináře Džamála Chášukdžího. Autor také dokumentoval šíření koronaviru v Turecku, kde působí.
Výstava v galerie Czech Photo Centre v Nových Butovicích je otevřena každý den kromě pondělí. V úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin, o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin (od 24. 12. do 4. 1. zavřeno). Více na www.czechphoto.org.

Anna Vacková