Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z DENÍKU POLICIE ČR

  • Tato informace mi nedělá radost. Na sídlišti Velká Ohrada jsme zaznamenali navýšení spáchané trestné činnosti. Jedná se zejména o vloupání do osobních motorových vozidel. Pachatel zřejmě nebude žádný „expert“, neboť zabezpečení automobilů překonává především tak, že rozbije jedno z oken vozidel a potom ve většině případů z vozidla odcizí uložené věci. Nejsou ojedinělé ani případy, kdy odcizí přední světlomety nebo airbagy. Většinou se však jedná o věci uložené uvnitř vozidel, zejména různé montážní nářadí. Pokud by některý čtenář měl poznatek k páchání této trestné činnosti, nechť neváhá kontaktovat naše Místní oddělení Stodůlky. Za každý podnět budeme rádi. Nenechávejte své věci zbytečně uložené v autě. Pokud je to alespoň trochu možné, tak je lépe zabezpečte.
  • Pozitivní je, že se nám v poslední době podařilo vypátrat nejen několik osob v celostátním pátrání, ale také jsme zadrželi několik pachatelů přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Tedy řidičů, kteří usedli za volant v opilosti. Někdy nad tím zůstává rozum stát, jak se tito lidé vůbec mohli dostat do vozidla, když jim byla orientační zkouškou naměřena hodnota více než 2,5 promile v krvi.
  • Množí se nám také oznámení o podvodech na internetu, jejichž způsob provedení je téměř totožný. Pachatel si najde otevřený profil na Facebooku či Instagramu – např. Petr Novák, aby se volně dostal ke kontaktům tohoto profilu, založí profil se stejným jménem, jako má jeden z kontaktů vyhledaného profilu. Pro příklad – Lukáš Hošna, avšak adresa bude jiná, pošle Novákovi ze svého profilu, který se tváří stejně jako Lukáše Hošny, že na něj ztratil telefonní číslo, aby mu ho Novák poslal. Novák v domnění, že jde o Hošnu, pošle tomuto profilu svoje telefonní číslo. Následně Hošna sdělí Novákovi, že mu na mobil přijde zpráva a aby mu tuto přeposlal do messengeru. Novák takto několikrát učiní, neboť se stále domnívá, že mu píše jeho dlouholetý dobrý známý Hošna. Novák však neví, že profil Hošny byl v podstatě kopírován, píše si s někým jiným a bude mu k jeho útratě za tarif mobilního operátora připočítáno dalších 600 Kč, které pošle Hošnovi. Pokud vám někdo takovým způsobem bude psát a bude to třeba váš známý, tak mu neváhejte zavolat a informaci si ověřte.
  • Již tradičně vás v samém závěru roku upozorňuji na kapsáře, kteří se pohybují hlavně v okolí velkých nákupních center a čekají na svoji příležitost, aby si trochu přilepšili. Zapínejte kabelky, nenechávejte nikde tašky bez dozoru, nenechávejte kabelky a další tašky s peněženkami a doklady v nákupním košíku... Ušetříte si tak zbytečné starosti.

Za MOP Stodůlky npor. Lukáš Hošna