Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2015: Nové jméno pro retenční nádrž

Hana Chlumská, učitelka FZŠ Mezi Školami, s převahou vyhrála pražské kolo soutěže o nejoblíbenějšího učitele, které se uskutečnilo 4. února. Stala se tak nositelkou titulu Zlatý Ámos hl. m. Prahy pro rok 2015. „Porotu oslovila hlavně její otevřenost a vstřícnost k žákům,“ doplnil magazín STOP.
Z podnětu paní Modré, obyvatelky Prahy 13, vyhlásila městská část v březnu 2015 anketu na pojmenování horní retenční nádrže v Centrálním parku. „V anketě bylo odevzdáno 1 081 hlasů. Nejvyšší počet dostalo jméno Stodůlecký rybník (183 hlasy), na druhém místě skončil Horní rybník (170 hlasů) a na třetím Lužinský (153 hlasy),“ uvedl zpravodaj. Slavnostní křest proběhl 12. září.
Pražská pobočka České astronomické společnosti uspořádala 20. března v Centrálním parku veřejné pozorování částečného zatmění Slunce. „Návštěvníci mohli jeho průběh pozorovat nejrůznějšími typy dalekohledů, přes speciální sluneční brýle, na videoprojekci i pomocí dalších technik, třeba odrazem od zrcátka na čtvrtku papíru,“ stálo ve STOPu.
Světlý ležák z Pivovaru Lužiny zvítězil v minisoutěži ležáků pořádané webovým portálem www.pivni.info. „Komise hodnotila celkem devět ležáků, které postoupily ze semif inálových kol. Jedenáctka z Lužin obsadila první místo před Šedivákem z Prahy 8 a Albrechtem z Frýdlantu,“ informoval zpravodaj. V pondělí 13. dubna byla po téměř třech letech znovu otevřena pobočka České pošty v Obchodním centru Lužiny. „Obnovení pošty velmi vítám a děkuji všem, kdo se na jejím zprovoznění podíleli. Městská část s 60 tisíci obyvatel má konečně opět k dispozici čtyři pošty. Pro obyvatele Lužin i celé Prahy 13 je to velký přínos,“ uvedl starosta David Vodrážka.
Koncem srpna byly ukončeny projekty, které se zabývaly obnovou několika lokalit na sídlištích Lužiny a Nové Butovice. „Ve vnitrobloku Trávníčkova-Fantova byla vysazena nová zeleň, před FZŠ Trávníčkova byla položena nová dlažba, ve vnitrobloku Neustupného vznikla dvě nová hřiště a původní hřiště ve vnitrobloku Fingerova bylo proměněno na venkovní posilovnu,“ napsal STOP.
Makro na Jeremiášově ulici otevřelo největší vzdělávací centrum s kulinářským studiem ve střední Evropě. „Akademie je určena zejména pro profesionály z oblasti gastronomie a maloobchodu, ale nabízí kurzy i pro studenty nebo širokou veřejnost. Kuchyň poskytuje zázemí až pro 20 lidí,“ informoval zpravodaj.
Začátkem listopadu byla symbolicky ukončena revitalizace rybníka v Třebonicích, která probíhala v tomto a předchozím roce. „V první fázi byla provedena opatření, která do budoucna zabrání přetékání hráze a zaplavování okolí rybníka. Letošní fáze spočívala především v odstranění velkého množství usazených sedimentů a ve zpevnění vtoku,“ doplnil STOP.

Robert Šimek