Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výkon versus lidský zájem?

Je doba výkonů, grafů a statistik. Každá firma a spousta jednotlivců se snaží dosahovat stále vyšších měřitelných výsledků. Na konci roku hodnotíme předcházející pracovní rok a plánujeme ten následující. Na základě hodnocení si vytváříme svoje sebevědomí, takže když dosahujeme vyšších pracovních výsledků, jsme zvenku hodnoceni lépe, máme vyšší sociální postavení a může to budit zdání, že máme i my sami vyšší hodnotu. Máme ale jen díky vyššímu pracovnímu výkonu vyšší hodnotu jako lidi? Máme díky drahému autu jako lidi vyšší hodnotu? Bohužel – velká část tzv. moderní společnosti oceňuje a preferuje produkci – myšlenkovou nebo materiální. Ta je samozřejmě nutná pro pokrok lidstva, pro obživu, ekonomiku, rozvoj atd. Hodně lidí si uvědomuje, jak moc je důležitý obyčejný lidský kontakt… jen ho někdy prostě v rámci toho výkonu nestihneme. Není dostatečně materiálně motivovaný.
Úsměv věnovaný třeba i neznámým lidem v našem okolí se změřit nedá. Ani za něj nedostaneme prémie od šéfa. Obyčejný pozdrav. Podržení dveří druhému. Podání spadlé věci. Krátký rozhovor a projev zájmu i o lidi, kteří třeba už nejsou prestižně atraktivní. Všichni jsme přece lidé. I ti pomalejší, nebohatí, starší, společností prostě méně hodnocení, méně výkonově hodnocení. Babička, která loupe jablka na štrůdl pro svoje vnoučata, prostě ve výkonovém světě nemůže konkurovat vysoce postavenému manažerovi v drahém autě a už nedokáže ovládat třeba chytrý telefon. Přesto všichni z nás si uvědomují sílu a moudrost Babičky od Boženy Němcové. A ona přece „jen“ vlídně a moudře věnovala svůj čas a zájem svým vnoučatům.
Zkusme při vytváření novoročních plánů a předsevzetích nemyslet jenom na výkon, na grafy a statistiky. Zkusme věnovat zájem lidem kolem sebe a nabízet vlídné prostředí i svoji pozornost i těm lidem, kteří nejsou statisticky prestižní. Možná dělají i chyby, stejně jako my sami. Možná jim chybí vlídný zájem, jako někdy i nám samotným. Někdy obyčejný lidský kontakt v nás vytvoří tak příjemný spokojený pocit, jaký by nikdy nedokázal ani tisíc drahých aut, grafů a statistik. Nepřeceňujme jen výsledky a výkony. V současné době je nejvíce vnějšně oceňovaný měřitelný výkon. A přitom spokojený pocit nám nedokáže dát.
Všem čtenářům časopisu STOP přeji do nového roku 2022 vlídné vztahy a zájem od lidí blízkých a možná i (zatím) neznámých.

Hana Jenčová, klinický psycholog, tel. 602 805 633,
hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz