Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Knihovna je dobrý soused

V městské části Praha 13 se nachází dvě pobočky Městské knihovny v Praze - jsou to pobočky Lužiny a Stodůlky. Městská knihovna má takových poboček více než čtyřicet po celé Praze, a jejich služby můžete využívat napříč městem - tedy tam kde bydlíte, studujete, nebo to máte po cestě za svými zájmy. Kromě tradičních služeb, jako je půjčování knih, časopisů nebo hudebních či filmových nosičů nabízí knihovna množství kulturních a vzdělávacích akcí, např. přednášky, workshopy, autorská čtení, komentované procházky, přičemž velká část této nabídky je zdarma. 

Čtenáři či návštěvníci knihovny mohou její možnosti využívat také podle svých zájmů a potřeb. Pokud rádi cestujete, baví vás ruční práce nebo píšete či malujete, můžete v knihovně uspořádat vlastní přednášku, výstavu nebo čtení a pozvat své sousedy a přátele. Knihovna vám ráda pomůže s propagací i organizací takové akce, případně vás propojí s lidmi, které to baví stejně jako vás. Podobně podporujeme i občanské nebo sousedské aktivity a místní spolky, které se aktivně zajímají o život v jejich čtvrti. Jestli máte chuť věnovat knihovně váš čas, energii a nadšení, přihlaste se do našeho dobrovolnického týmu. Můžete se podílet na přípravě akcí, doučovat děti, nebo předávat ostatním vaše znalosti. 

Na pobočce Lužiny probíhá několik komunitních aktivit. Jedna z nich probíhá ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Proxima Sociale. Zaměstnanci nízkoprahového zařízení dochází pravidelně na pobočku a věnují se hlavně povídání s mládeží, které se snaží pomoci při řešení problémů v rodině. Slibně se rozvíjí také projekt Panenky pro Unicef. Lidé se sejdou v knihovně za účelem šití a zdobení charitativních panenek. 

Na pobočce Stodůlky se setkává komunita místních nadšených amatérských hudebníků. Na pobočku si tak můžete dvakrát v měsíci přijít poslechnout hudební doprovod, a ještě si k tomu příjemně popovídat. Obě pobočky na Praze 13 se každoročně účastní několika akcí, jako je Den Země, Den Stromů a také Zažít město jinak. Obě pobočky už jsou stálicemi na těchto akcích, které pořádá Městská část Prahy 13. 

Veronika Rychtarová Vavřincová