Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mistrovství světa v terénním triatlonu

Na podzim se člen našeho oddílu Matěj Smutek i za podpory Městské části Praha 13 zúčastnil mistrovství světa v terénním triatlonu v Italském Molvenu. Tato malá vesnice se na víkend stala domovem pro více než 700 triatlonistů z více než 150 zemí světa, bez výjimky medailistů z některého závodu světového poháru v uplynulé sezoně. Matějovi se podařilo kvalifikovat na světovém poháru v jihočeských Prachaticích, kde obsadil ve své kategorii 2. místo. 

V Molvenu absolvovali závodníci nejprve 1 500 m dlouhou plaveckou trať ve stejnojmenném jezeru. Následovaly dva šestnácti kilometrové okruhy na horském kole na trase, která závodníky dovedla až do výšky 1 300 metrů nad mořem a následně svedla zpět do vesnice po velmi náročných přírodních trailech. Nakonec na závodníky čekal deseti kilometrový běh po svazích okolo jezera. To celé v terénu poznamenaném skoro nepřetržitým dvoutýdenním deštěm, i když na závod se počasí umoudřilo, a dokonce se ukázalo i sluníčko. 

Ještě dva týdny před startem měl Matěj ambice na TOP 5 ve své kategorii. Poté bohužel chytil klasickou podzimní virózu, která ho připravila o poslední týden tréninku. S tímto handicapem absolvoval trať za 3 hodiny a 25 minut a umístil se ve své kategorii na 16. místě. I když výsledkově zůstala účast za očekáváním, přivezl si neocenitelnou zkušenost se závodem proti té nejlepší světové konkurenci, kterou zúročí v následujících letech. 

Jiří Hejbal, Atletika Stodůlky