Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Navštivte Muzeum hraček

Ať už se nám to líbí nebo ne, Vánoce pomalu klepou na dveře. Dříve, než začneme psát Ježíškovi, pojďme se podívat na Pražský hrad. Jednak je to krásná procházka, navíc si můžeme zajít pro inspiraci do Muzea hraček, které už jednadvacet let sídlí v budově bývalého purkrabství v Jiřské 6. Ve dvou poschodích uvidíte část největší soukromé sbírky hraček na světě, jejímž majitelem je karikaturista, spisovatel a režisér Ivan Steiger, žijící od roku 1969 v Německu. 

„V jedenácti sálech je ve více než osmdesáti vitrínách k vidění několik tisíc exponátů – od nejstarší hračky, kostěné panenky z Kréty staré 2 000 let, až po zhruba 1 200 panenek Barbie, jejichž historie se začala psát v roce 1959 v Německu,“ říká ředitelka muzea Andrea Laiblová. „Na ploše zhruba 400 m² ale nejsou jen panenky a jejich pokojíčky. Prohlédnout si můžete auta, lodě, stolní hry, plně funkční hračky na klíček nebo na baterii, kamenné stavebnice, pohyblivé hračky pro nejmenší, měšťanský dům s výtahem, parní strojky, selské dvory, vláčky a nádraží, kolotoče, plechové roboty, legendární postavy z hvězdných válek. Uvidíte také stromečky z husího peří, tedy umělé stromečky 150 let staré, nejmenší panenku na světě s pohyblivýma ručkama a nožičkama nebo plechový hrad, v tomto stavu jediný dochovaný na světě... Naše muzeum je zkrátka rájem nejen pro děti, ale i pro dospělé.“

Muzeum můžete navštívit denně od 9.30 do 17.30. Vstupné je velmi příznivé – dospělí a studenti zaplatí 70 Kč, děti a důchodci 30, rodinné vstupné je 120 Kč. Budova muzea bude od začátku příštího roku procházet rekonstrukcí, takže s návštěvou neotálejte.

Eva Černá