Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1973: Jak sovětským vojákům pivo zhořklo

Začátek roku 1973 nezačal ve Stodůlkách šťastně. První sníh, který napadl 20. ledna, s sebou totiž přinesl i namrzlé chodníky. Děti se na nich sice rády klouzaly a měly z toho švandu, ale jak píše kronikář František Vlasák: „Pro starší lidi to byla pohroma. Už během prvních dvou hodin jich upadlo hned pět. Většinou to byly šťastné pády, že se nikomu nic nestalo. Pouze pro paní Růženu Kadlecovou z Nové kolonie skončil tento pád tragicky,“ popisuje Vlasák. „Při pádu si poranila páteř a během týdne v nemocnici zemřela. V prvních měsících roku docházelo i k častým výpadkům proudu, což na vlastní kůži pocítili návštěvníci přednášky Obrana socialistické vlasti, která se konala 1. března v kulturním domě. Od samého začátku, tedy od třetí hodiny, nešel elektrický proud, a tak byl celý sál ponořen do tmy,“ líčí František Vlasák. V sále se svítilo jen třemi svíčkami, akce nakonec přesto proběhla podle plánu. „Přednášející byl výborný řečník, takže mu špatné osvětlení nedělalo žádné potíže,“ vysvětluje kronikář.

Štěstí měli také účastníci dopravní nehody, která se odehrála odpoledne 14. března. Na křižovatce u bývalého dvora se srazily sanitka, jedoucí od Řeporyj, s cisternou, dovážející pitnou vodu z pražského vodovodu. „Cisterna jela od Jinonic, tedy po hlavní silnici. Vinu nesl řidič sanitky, který od Řeporyj vjížděl na hlavní silnici a měl dát přednost v jízdě,“ stojí  v kronice. Sanitka byla naštěstí prázdná, takže se vše obešlo bez zranění.

Hůř dopadli příslušníci sovětské armády, kteří se zastavili na pivo v hostinci Na Vidoulích. Dva výrostci (podle kronikáře známé firmy) se s nimi totiž pustili do rvačky a podle všeho měli navrch. Potyčka mohla mít i policejní dohru, leč nestalo se. „Veřejná bezpečnost nechtěla s tímto případem nic dělat, byli by totiž trestáni i příslušníci sovětské armády, kteří mají zakázáno navštěvovat hostinec bez doprovodu šarže,“ vysvětluje Vlasák.

Život tedy plynul pokojně dál. Během Mezinárodního dne žen se přispívalo na obnovu válkou zničeného Vietnamu, v ulici Pionýrů bylo otevřeno nové holičství a dokončena byla i řada oprav. Rekonstrukce se dočkaly například ulice Dělnická a Josefa Hlušičky v Hájích, školní budova dostala novou střechu i 21 oken se žaluziemi a v místním kině proběhla výměna promítací aparatury.

Nejstarší občanka Stodůlek Anežka Heltová oslavila 93. narozeniny. Zemřel naopak bývalý ředitel zdejší základní devítileté školy Bohumil Salátek, kterému bylo 78 let. „Do Stodůlek přišel jako svobodný mládenec. Později se oženil a postavil si zde rodinnou vilku, v níž až do své smrti bydlel. Na zdejší škole vychoval několik generací, čest budiž jeho památce,“ zakončuje František Vlasák.

Robert Šimek