Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Copak je to za budku?


Další knihovnička fungující na principu knihobudek byla otevřena 8. října v Základní škole Mohylová na Lužinách. Přestože má pořadové číslo dvanáct, je to první knihovnička umístěná venku. Slouží jako neformální „knihovna“ – bez jakékoli registrace si zde mohou žáci školy i jejich rodiče knihy půjčit, vzít nebo naopak do ní ty, které už přečetli zanést.

Při pohledu na tuto knihobudku, která má i dřevěné sedátko, vás napadne budka, ale se zcela jinou předponou. Nicméně po estetické stránce skvěle doplňuje další „dřevostavby“, které už v zahradě školy stojí. Ty však slouží k jiným účelům – jsou zde umístěni králíci a slepice, které žáci chovají. Předání knihovničky malým a mladým čtenářům se zúčastnili ředitelka školy Martina Štychová a samozřejmě také žáci, za městskou část pak předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání Daria Křivánková a předseda výboru pro Agendu 21 Vít Bobysud.

Otevření této venkovní knihovny, která vznikla v součinnosti školy a rodičů žáků, bylo spojeno se zahájením činnosti čtenářského klubu.

Převážnou část knih věnovala ze svých přebytků Městská knihovna hl. m. Prahy, ale také její pobočky na Lužinách a ve Stodůlkách. Patří jim velký dík.

Eva Černá