Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Povodně odkryly kus historie

V předposlední letošní rubrice Víkendy bez nudy vás pozveme do muzea Speculum Alchemiae Prague v Haštalské 1, kde budete mít možnost nahlédnout do původní alchymistické dílny, kterou v 16. století zřídil Rudolf II. Tato podzemní laboratoř byla objevena v roce 2002 při povodních. Před dnes zrekonstruovaným domem U Rabbiho Löwa, zapsaném na seznamu UNESCO, se propadla ulice a „díky tomu“ byla odhalena zcela unikátní památka – kromě alchymistické laboratoře i tři podzemní chodby. Jedna vedla na Staroměstské náměstí, druhá spojovala první laboratoř alchymistické dílny s Pražským hradem. A právě tu používal římský císař a český král Rudolf II. Třetí chodba vedla na náměstí Republiky, v té době za brány města.


V podzemí se našly původní lahve na destilaci, různé náčiní, nádoby, struktury pecí, původní lahvičky na elixíry... Dochovaly se i kamenné desky. Jednou z nich je povolení přímo od Rudolfa II. z roku 1595, které dokládá, že se zde mohla praktikovat alchymie. Nicméně v té době se i přes povolení císaře musela alchymie provozovat tajně. Za další z desek se našly původní recepty na čtyři elixíry – věčného mládí, lásky, úspěchu a paměti. Dnes jsou recepty v klášteře a benediktínští mniši je podle těchto původních receptů pro muzeum vyrábí.

„Komentované prohlídky muzea začínají už v bývalé lékárně, kde se dříve prodávaly různé oleje a masti,“ říká naše úžasná průvodkyně Daniela Zádová. „Tím se trošku mohly vysvětlit výpary z laboratoře, které byly občas z domu cítit. Ve studovně se návštěvníci dovědí něco z historie a také o osobnostech, které zde pracovali. Byli to například Rabbi Löw, Tycho Brahe, Edward Kelly, John Dee nebo dvorní rádce a osobní lékař Rudolfa II. Tadeáš Hájek z Hájku.

To už se ze studovny dostáváme tajným vchodem do podzemních prostorů, které oplývají magickou atmosférou. Tady připravoval výhradně pro císaře Tadeáš z Hájku ze sedmdesáti sedmi bylin a dvacetiprocentního alkoholu nejvzácnější ze všech elixírů – elixír věčného mládí. Na paměť si alchymisté vyrobili elixír jen pro sebe, protože se báli, že když si své poznatky budou zapisovat, tak by jim je mohl někdo ukrást. Možná proto se zde nenašly žádné písemné zmínky o snaze a pokusech vyrobit kámen mudrců a „přeměně“ obyčejných kovů na zlato.“

To byl jen zlomek toho, s čím se seznámíte při osobní návštěvě muzea. Využijte možnosti a nahlédněte do míst, která byla před zraky lidí tak dlouho skryta. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin. Více na www.alchemiae.cz.

Eva Černá