Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Tři metry k životu

Při požárech na sídlištích jde o vteřiny, které pak rozhodují o životu a smrti. Kvůli nezodpovědným řidičům je hasiči ztrácí. Někteří řidiči nerespektují zákazy zastavení, jiní parkují přímo v křižovatkách nebo na kruhových objezdech.

Pátek 13. září, byl pro letošek Českou asociací hasičských důstojníků zvolený jako Den požární bezpečnosti. Na špatnou průjezdnost v sídlištních aglomeracích chtějí upozornit společným projektem s názvem Tři metry k životu. Pokud se totiž na místo požáru hasiči nedostanou včas, nedokáží lidem zachránit jejich majetek, natožpak jejich životy. Na sídlištích je průjezdnost dlouhodobě špatná i pro osobní vozidla. Parkování je zde velmi náročné, takže hasiči chápou, že možností na sídlištích moc není, ovšem jak zní slogan kampaně: „Když jde o život, přeparkovat nestihnete.“ Je tak na zamyšlení každého, zda není jiná možnost, kde své vozidlo odstavit.

Smyslem projektu je upozornit obyvatele v hustě zastavěných a obydlených lokalitách na rizika plynoucí z nedodržování legislativy při parkování vozidel. Na sídlištích se jedná o výškové budovy, kde v každém vchodě bydlí mnohdy přes sto lidí. Když dojde k požáru jedné z bytových jednotek, v ohrožení jsou pak i všichni ostatní.

Největším problémem je, že parkovací stání a nástupní plochy na sídlištích nejsou dostatečně označeny a na většině sídlišť jsou řidiči zvyklí parkovat téměř kdekoli. A to i v případech, kdy v docházkové vzdálenosti jsou volné parkovací kapacity. Ovšem místní obyvatelé chtějí na svá zaparkovaná vozidla vidět a parkují přímo před domy – na chodníku nebo zeleni, parkují i uprostřed ulic, kde by normálně vozidla neměla co dělat.

Naším cílem je zajistit odpovídající požární bezpečnost obyvatel ve výškových budovách, ale... Z důvodu dlouhodobého tolerování nesprávného parkování přerostl problém s průjezdností požární techniky v problém v podstatě neřešitelný. Měli bychom si ale uvědomit, že je jen otázkou času, kdy vznikne mimořádná událost s tragickými následky na životech z důvodu zdržení požární techniky vlivem neukázněných řidičů vozidel! SDH Stodůlky a městská část Praha 13 srdečně zvou všechny děti i jejich rodiče na Mikulášskou nadílku, která se bude konat 7. prosince od 13 hodin ve Spolkovém domě, K Vidouli 727. Od 17 hodin bude probíhat valná hromada SDH, tentokrát v hasičské zbrojnici v ulici Tlumačovská.

Vladimír Kos, SDH Stodůlky