Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Po stopách české historie stále po rovince

Vlakem z Masarykova nádraží dojedete do Čelákovic, kde přestoupíte na motoráček do stanice Lázně Toušeň, odkud sejdete po žluté značce ulicí Nádražní dolů na Hlavní. Vlevo můžete zajít k budově lázní s parčíkem. Lázně založil roku 1868 Jan Králík jako slatinné lázně využívající prameny železité vody. V roce 1912 nechal postavit i kolonádu, ale po zprovoznění vodárny v protějším Káraném v témže roce prameny vyschly. Byl tedy vyvrtán umělý pramen. Od roku 2006 patří k Fakultní nemocnici Na Bulovce, která sem posílá pacienty po ortopedických operacích na rehabilitaci. Městys Toušeň patří mezi místo s nejstarším osídlením.

Kultura řivnáčská je doložena nálezem zlaté záušnice z doby 3 tisíce let př. n. l., která je zároveň nejstarším nálezem zlatého předmětu ve střední Evropě. Toto místo si oblíbil i Karel IV. Právě zde napsal latinské úvahy, které po čase včlenil do svého životopisu Vita Caroli v podobě tří zvláštních kapitol. Od roku 1754 až do konce prvé třetiny 19. století tudy jezdily dostavníky slezské pošty. Tuto polskou cestu křížil druhý obchodní směr z Vídně přes Kutnou Horu do Drážďan.

Křížení cest přivedlo později do Toušně i císaře Josefa II., na jehož osobní pokyn zde byla postavena samostatná škola. Proti lázním je upravený parčík, v němž kdysi stál hrad. Vy ale pokračujte dál uličkou V Ovčárně k soutoku Labe s Jizerou, kde odbočte doprava a pohodlnou cestou kolem občerstvení dojdete k lávce přes Labe. Po jejím přejití se dáte zase doprava do obce Káraný kolem vodárny, jež je strategickým zdrojem pitné vody nejen pro Prahu, ale též pro centrální část Středočeského kraje. Na rohu oplocení vodárny je turistický rozcestník, od kterého jděte vlevo po červené mezi domky posléze po mostě přes Jizeru do obce Nový Vestec, kde hned za mostem vpravo je další rozcestník a vy od něj pokračujte po modré nenáročnou cestou lesem, později mezi vilami na kraji Staré Boleslavi.

Dojdete na křižovatku s ulicí Sportovní, do které odbočíte. Dostanete se k vodní ploše, kterou přejdete a hned zahnete doleva k lesoparku. Půjdete po in-line dráze k rozpadající se budově, u níž vpravo najdete skupinu památných dubů lesmistra Josefa Neumanna. Dříve to byl ostrov s lužním lesem a spoustou zvířat. Z toho i název Houšťka – houští s močály a tůněmi. Josef Neumann se zasadil o parkovou úpravu ve stylu anglického krajinného parku. Založil chodníky a cesty, staral se o les a vysázel topolovou alej.

Dnes slouží k rekreačním, kulturním a sportovním účelům. Bohužel budovy lázní jsou zchátralé. Pokračujte od zchátralé budovy, k níž jste došli. Rovně dojdete k další zchátralé budově slunečních lázní, kde vpravo od ní za potrubím roste památný platan javorolistý. Od něj jděte levou cestou na hlavní a zde doprava na modrou. Po ní vlevo krásnou alejí k plavební komoře v Brandýse nad Labem. Vystoupejte po schodech, vlevo dojdete na most Generála Lišky, po kterém se dostanete k zámku a dále do centra. Z Brandýsa máte několik možností, jak dojet zpět do Prahy. Můžete dojít na železniční zastávku nebo odjet autobusem z náměstí. Přeji vydařený výlet.

KČT, odbor Praha-Karlov, oddíl Turban Marta Kravčíková