Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Rybáři se už poosmnácté postarali o zajímavou podívanou

První říjnovou sobotu se v Centrálním parku uskutečnil v pořadí už osmnáctý výlov Stodůleckého rybníka, který tradičně budí pozornost a přiláká spoustu lidí. A není divu, vždyť vidět přímo mezi paneláky plnicí se sítě různě velkými šupináči není vůbec běžné. Tradiční výlov si nenechal ujít ani starosta David Vodrážka.

„Zhruba týden před samotným výlovem jsme začali rybník pozvolna vypouštět,“ řekl Jaroslav Fišer, jednatel Českého rybářského svazu MO Jinonice. „Večer před výlovem jsme natáhli podložní síť, samotný zátah a s ním spojená pořádná dřina začala v sobotu brzy ráno. Když se v sítích objevily první ryby, bylo nám jasné, že letos se pytláci obzvlášť činili. Z násady zbyla zhruba třetina. Část šupináčů hned putovala do prodejního stánku, který byl na hrázi. Takže ten, kdo měl zájem, mohl si právě vylovenou rybu koupit. Ostatní ryby jsme převezli do nedalekého Nepomuckého rybníka, který je revírem ČRS hl. m. Prahy. Letos se ale v našich sítích neobjevil náš „kapří kamarád“, kterému jsme dali jméno Pepa. Musím přiznat, že nám trošku zatrnulo. Naštěstí se tento zhruba šestnáctikilový drobeček pytlákům vyhnul a nám se alespoň na chvíli ukázal.“
Jinoničtí rybáři tentokrát slovili 148 kg kaprů, 300 kg bílé ryby, tedy plotic nebo perlínů, v sítích skončilo i dvacet štik a několik kilogramů okounů. Nyní se Stodůlecký rybník napouští a ještě letos „ožije“ novou násadou.

Eva Černá