Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Globus Zličín slaví dvacet pět let

Hypermarket Globus Zličín slaví v listopadu 25 let od otevření a zároveň zahájil předvánoční sezonu. Jak pravidelní čtenáři vědí, Globus je jedním ze sponzorů soutěží ve STOPu. Každý měsíc poskytuje dvěma výhercům poukázky na nákup zboží v hodnotě pět set korun. Zašli jsme tedy za ředitelem hypermarketu Martinem Austem, abychom si popovídali o tom, co je u našeho sponzora nového, jak se připravuje na vánoční svátky a jaké novinky připravil pro své zákazníky. Prostor jsme dali i Pavlu Medunovi, který má na starost sortiment patřící v závěru roku mezi nejžádanější – pekárny a kavárny Globus.


Blíží se Vánoce a nákupní horečka v obchodech začíná, jak se na to připravil Globus?

Globus se samozřejmě připravuje na Vánoce každý rok, začínáme již na jaře. My jsme tady na Zličíně pětadvacet let. Výročí slavíme právě teď v listopadu a za tu dobu už své zákazníky známe, a víme, co je důležité připravit. To znamená mít dostatek sortimentu ve správnou dobu a samozřejmě mít připravené prodejny. S tím se pojí hlavně sortiment pekárny, protože pečivo a cukroví je základ vánoční atmosféry, záruka a symbol vánoční pohody. Nesmí chybět exotické ovoce a samozřejmě ani dárky. To, co se mění, je nákupní chování zákazníků podle aktuální doby, ale základ příprav je stejný. Vánoce se vždycky připravují na jaře. Jsme vždy o půl až tři čtvrtě roku dopředu. Na jaře se objednává sortiment z celého světa. Trendy se trochu mění a my na to samozřejmě reagujeme. Nejlépe to vystihují naše vánoční katalogy, které děláme před Vánocemi, kde je to lepší zboží, které si zákazník na Vánoce dopřeje. Třeba i potraviny, lepší druhy paštik, speciální vína. 

Slavíte 25 let, mohou se zákazníci těšit na nějaké narozeninové akce?

V listopadu k našemu pětadvacátému výročí probíhají také akce pro zákazníky. Chceme tak poděkovat všem zákazníkům, protože bez nich bychom tu čtvrt století úspěšného provozu těžko slavili. Jsou připraveny zvýhodněné nabídky, soutěže pro zákazníky, ať už výherní nebo přes naše scannery. Každý den vylosujeme jednoho zákazníka, který bude mít celý nákup zdarma a jednoho, který dostane 500 Kč na Globus kartu. Dále budou zákazníci soutěžit o dárkovou kartu v hodnotě 25 000 Kč.

Pekárna tady na Zličíně je vyhlášená a mezi lidmi velice oblíbená. Máte speciálně na Vánoce připravené nějaké novinky?

Každé Vánoce jsou o novinkách, takže i letos připravujeme nějaké novinky pro zákazníky. Mimochodem v listopadu jsme už v plné zbroji, co se týká výroby cukroví. Začínáme právě v tuto dobu, protože potřebujeme, aby bylo cukroví správně rozleželé a kvalitní, aby pak na vánoční stůl bylo všechno připraveno v nejlepší kvalitě. Co se týká novinek, tak samozřejmě i pekárny připravují novinky. Letos chceme zákazníky oslovit s jedním speciálním dortem, ty jsou na Vánoce velmi populární. Novinkou je náš medovník Globus s naší speciální recepturou, takže půjdeme s kůží na trh, protože medovníků je na trhu poměrně hodně. 

Takže to bude speciální vánoční Globus medovník?

Ano dá se tomu tak říkat. Mimochodem, recepturu tohoto dortu jsme připravovali dva roky. Pro pekárny je velmi vytížené ale i období okolo Mikuláše, takže připravujeme všelijaké figurky s tématikou Mikuláše, čerta a anděla. Budeme připravovat medovníkové tvary plněné krémem a již teď se na to moc těšíme. V restauraci bude také vánoční sortiment. Uděláme kapra i bramborový salát. Zákazníci mohou přijít třeba i týden před Vánocemi, aby se naladili.


Pekárny Globus si vše připravují samy, nenajdeme zde zmrazené polotovary, je to důvod, proč se k vám zákazníci vrací?

Dovolím si tvrdit, že právě za tímto sortimentem se zákazníci vrací. Taková je naše filozofie, poctivá a kvalitní výroba, tak jak je zákazník zná i ze svého dětství nebo svého okolí. Tohle chceme zákazníkovi poskytovat, a proto se k nám vrací. Vrací se nejen do pekáren před Vánocemi za výrobky, které zná, ale i za masem a uzeninami. Tím, že máme plně sortimentní hypermarket, tak sem přijede nakoupit víceméně všechno, a nejen na Vánoce. V adventním období navíc každoročně spojujeme naši práci s charitou. I letos zákazníci koupí vánočky přispívají na dobrou věc. Dvacetpět korun z každé prodané Vánočky de luxe půjde na pomoc organizaci „Autismus jako dar“. Pravidelně pomáháme dětským domovům, sportovním klubům a ani letos nebude chybět Strom splněných přání. 

Strom splněných přání připravujete každý rok, komu pomůže letos a jak se mohou lidé zapojit?

U vchodu bude umístěn velký vánoční strom s přáními dětí z dětského domova Nové Strašecí a Klokánku Hostivice. Zákazníci tak mohou pořídit během svého nákupu dárek pro jedno z dětí, které bude Vánoce trávit v dětském domově. Z minulých let máme skvělé zkušenosti a žádné přání nikdy nezůstalo nesplněné. Vánoce máme opravdu rádi a pomáhat je pro nás v Globusu více než přirozené. 

Jsou nějaké speciality, které se pro letošní trh mění?

Co se týká pekařiny, tak Češi jsou velmi konzervativní národ. Máme rádi to své, to, co nám chutná a pro to se vracíme. Za posledních několik let, tak zákazník spíš hledá kvalitu, za své peníze chce dostat  kvalitní výrobek. Proto při výrobě vánočního cukroví zásadně používáme máslo a vycházíme z tradičních postupů. Nebo vánoční těsta, která také bývají velmi populární, tak jsou připravována s máslem. Nepoužíváme tuky, děláme domácí klasiku. 

Právě sedíme v nově zrekonstruované kavárně, kdy a proč jste se rozhodli pro tuto nemalou investici?

Investice zvažujeme neustále a jsou nutné pro rozvoj každého místa. Rekonstrukcí jsme nejen zmodernizovali a zútulnili celou kavárnu, ale především jsme rozšířili části pro posezení a vzniklo dalších třicet šest míst. V létě jsme doplnili markýzu, abychom zpříjemnili posezení i venku za každého počasí. Změnili jsme dizajn podle našeho nového konceptu, podle toho, jak teď stavíme prodejny. Dnes tak na první pohled poznáte, že jste v Globus kavárně, ať už u nás na Zličíně, nebo ve Štěrboholech. Investice čekají i na další prostory. Během půl roku zrealizujeme přestavbu shop zóny, bude se měnit osvětlení a celkový vzhled. Chystáme investice v restauraci, tedy spíše technického charakteru, plánujeme investice na každý rok.


Pod váš hypermarket patří prodejna Fresh ve Stodůlkách naproti radnici. Jak se tato menší prodejna osvědčila?

Otevřeli jsme v loni 17. října, zásobování probíhá odsud z prodejny včetně čerstvého pečiva a rozbouraného masa. Loni jsme se trochu ještě Vánocemi učili tuto lokalitu pochopit. Máme podobnou prodejnu v Pardubicích, ale nevěděli jsme, jak zareaguje zákazník ve Stodůlkách. Provoz se ale pozitivně osvědčil a chystáme se rozšířit výrobu teplého pultu. Právě teď se připravuje i tam vánoční sortiment, veškeré cukroví a dorty si mohou zákazníci objednat i vyzvednout ve Stodůlkách.  Zákazníkům nabídneme z pekařiny to, co se nejvíc prodává, takže výběr určitě budou mít. Bude zde i ta charitativní vánočka. Pokud má zákazník speciální přání, tak se vždy domluví s obsluhou, my vše připravíme na Zličíně a další den si to tam může vyzvednout.

Nové technologie se promítají i do nakupování, co všechno v Globusu mohou zákazníci využít?

Globus byl jednoznačně první v používání nakupovacích scannerů, byli jsme první v republice. První hypermarket, kde se tato technologie testovala, je hypermarket Globus v Čakovicích. Scannery se v našich prodejnách používají již 10 let a pravidelně je při nákupu využívá přibližně třetina zákazníků. Samoobslužné pokladny byly ještě dřív než Scan&Go. Dá se říct, že čtyřicet procent zákazníků se odbavuje přes samoobslužné pokladny nebo Scan&Go. Což nás vede k tomu, že neustále tyto technologie rozšiřujeme. Před půl rokem jsme doplnili o jednu Scan&Go pokladnu a dvě samoobslužné pokladny. Je o ně velký zájem, podobně jako o on-line nakupování. Zákazník si může v pohodlí objednat nákup přes počítač nebo mobilní telefon a poté si jej celý připravený jen vyzvedne na prodejně. Připravujeme také rozvoz, věřím, že do několika měsíců budu moci říct, že umíme celý nákup přivézt zákazníkům až domů.


K tomu období patří i různé typy dárkových poukázek a balíčků, pro zákazníky, kteří by chtěli někomu udělat radost nebo poděkovat. Co nabízí Globus?

Velmi oblíbené jsou dárkové karty Globus a v této době také dárkové karty vánoční. Dárkové karty lze pořídit na Zličíně i ve Freshi ve Stodůlkách, právě jsme připravili novou grafiku vánočních karet a věřím, že se zákazníkům bude líbit. Je to jednoduchý způsob, jak někoho obdarovat a dát mu možnost vybrat si přesně to, co má rád. Karty jsou v různých hodnotách i s různým popiskem. Jsme schopni udělat i text na přání. Další možností jsou stále oblíbenější dárkové koše. Můžeme říct, že k přípravě Vánoc poslední dobou zájem o dárkové koše roste. Ročně jich prodáme tisíce, v celkové hodnotě několik milionů korun a většinu před Vánocemi. Máme stále připraveno padesát různých druhů košů, aby bylo na výběr. 

Lucie Steinerová