Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pomozte v zimě ptactvu

Na zimu sice odlétá mnoho našich ptačích druhů do teplých krajů, ale spousta jich u nás zůstává a mnohé druhy dokonce na zimu přilétají. Za nepříznivého počasí, zejména za velkých mrazů a sněhové pokrývky mohou mít problém sehnat potravu. V takovém případě můžete pomoci i vy.

„Nejlepším způsobem je přikrmování pomocí krmítka na stromě, podstavci či parapetu,“ říká David Zítek z Pražské zvířecí záchranky. „Na něj se pak může nasypat nejrůznější zrní, od lněného semínka, máku či prosa, přes slunečnici a řepku. Možné je na něj umístit také lůj, nakrájené maso, mrkev nebo tvaroh.“

Zrní a semínka snadno seženete. Koupíte je i v Domě ochránců přírody v pražské Michli. Velmi vhodné je na krmítko umístit také drcená jádra ořechů například lískového nebo vlašského, v přírodě můžeme předem nasbírat i plody břečťanu, hlohu, rakytníku a jeřabiny. Nedostatkem potravy trpí ve velkých zimách všechny druhy ptáků, kteří u nás zůstávají. Větší trable s krutými mrazy však mají menší druhy pěvců, jako jsou sýkory či nejmenší evropští ptáci králíčci obecní. „U těch snadno dojde ke spotřebování velkého množství energie, což má za následek jejich neschopnost letu. Při nálezu takového vyčerpaného ptáčka je vždy nutné zavolat Pražskou zvířecí záchranku na číslo 774 155 185 a my už se o ptačího pacienta postaráme,“ doplňuje David Zítek.

Pražská zvířecí záchranka pomáhá divokým zvířatům již od roku 2009. Za tu dobu pomohla více než 2 000 zvířat. Stále se však potýká s finanční nejistotou. Jestli můžete, pomozte, prosím. Bližší informace dostanete na info@csop.cz a na telefonním čísle 774 155 185.

Marcela Mikesková, Český svaz ochránců přírody