Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pět let v novém Mlejně

Kulturní dům Mlejn funguje už od roku 1988 a ve své historii prošel několika velmi důležitými etapami. Původní plán byl, aby se budova stala centrem pohybového divadla. Od počátku zde bylo možné vidět zajímavé divadlo z domova i zahraničí, ale v pozadí nezůstávaly ani hudební projekty, právě naopak. Koncerty ve Mlejně se staly lákadlem pro celou Prahu i okolí, věhlas rockové školy Come to jam stále přivádí žáky do hudebních kurzů. Jedny ze svých prvních koncertů odehrály dnes velmi známé kapely jako MIG21, Vypsaná fixa nebo Visací zámek právě ve Mlejně. Také dětská představení jsou důležitým bodem programu. Na nedělní odpolední pohádky přicházejí rodiče s dětmi pravidelně už více než 25 let. Stejně dlouho přicházejí diváci na programy pro všechny věkové skupiny. Ve spolupráci s městskou částí uvádíme i speciální program pro seniory.

S koncem roku 2008 skončila i historie staré budovy, která přestala vyhovovat po technické stránce – elektrické rozvody, voda, odpady, vše postupně přestalo odpovídat předpisům. Praha 13 se tedy rozhodla pro náročnou komplexní rekonstrukci budovy a 10. 10. 2010 se otevřely dveře zbrusu nového kulturního domu. Je to už 5 let! Klub Mlejn v nové budově už tedy také píše svou historii. Změnila se skladba programů a také složení obyvatel naší městské části. Hudební kluby se v centru hlavního města rozmnožily jako houby po dešti a díky tomu dřívější obliba výletů za muzikou do Stodůlek poklesla. Aktivity Mlejna ale pokračují plnou parou. V programu jsou pravidelné velké koncerty, především Vzpomínka na Queen s domácími i zahraničními revivalovými kapelami, vystupují u nás Wanastowi Vjecy, které se vrátily po letech na hudební scénu právě ve Mlejně, Robert Křesťan s Druhou trávou, Karel Plíhal, Spirituál kvintet a další. Nelze nezmínit obnovenou soutěž mladých rockových kapel, nyní ve spolupráci s profesionály ze Skutečné ligy. Druhý ročník právě probíhá a na konci roku nás čeká opět velké koncertní finále.

V nové éře Mlejna tvoří velice výrazný podíl činnosti volnočasové aktivity pro občany všech věkových skupin. V nové budově se podařilo podle plánu vytvořit technické podmínky pro exkluzivní umělecko- sportovní aktivity, pro vzdušnou akrobacii. Tyto parametry splňuje v Čechách jen málokdo. Snažíme se této výhody maximálně využít a to se také daří. K pohybovým aktivitám jsme přilákali již téměř stovku dětí, které pravidelně docházejí do cirkusových kroužků. Ve večerních hodinách podobné kurzy navštěvují i dospělí. Stále zůstávají v nabídce také individuální kurzy zpěvu a hry na hudební nástroje – na elektrickou kytaru, bicí, klavír. Z oblasti výtvarné výchovy mohou děti i dospělí navštěvovat kurzy keramiky, nyní přímo v budově Mlejna.

Podstatná je spolupráce s místními spolky. Ve Mlejně pracuje folklorní soubor Lučinka, který pravidelně navštěvuje také téměř stovka dětí a mládežníků. Místní divadelní soubor D13 připraví každoročně nové činoherní představení. Od roku 2007 úzce spolupracujeme s Budilovou divadelní školou, podobně jako dříve s Konzervatoří Jaroslava Ježka. Pravidelně se u nás schází také taneční kroužky nebo kluby seniorů.

Kulturní akce lákají nové návštěvníky nejen z Prahy a okolí, ale i ze zahraničí a ukazují místo konání v pozitivním světle. Ekonomický dopad se projevuje nepřímo, ale příznivě – návštěvníci přinášejí tržby místním obchodům a podnikatelům. Proto i Mlejn hledal produkt, který by pomohl ukázat, že Praha 13 je dobré místo pro život. Najít v Praze, městě plném kulturních programů, něco jiného, výjimečného, je opravdu těžké. Tak v roce 2012 vznikl festival Fun Fatale, kde vystupují jen ženy a dívky – akrobatky. Nikde jinde takový festival není. Účinkující i diváci se pravidelně vracejí a jejich počet roste. Na začátek dubna příštího roku připravujeme již jubilejní 5. ročník. Nezůstáváme ale u jednoho festivalu. Soutěžní přehlídky Stodůlecký Píseček nebo Porta Praha mají ve Mlejně dvacetiletou, resp. pětadvacetiletou tradici. Specifické je i to, že divák vidí všechny skvělé výkony opravdu zblízka, tedy jinak, než ve velkých halách přeplněných stovkami nebo tisíci diváků. Významná je pro nás také spolupráce s profesionálními divadelníky jako jsou například Agentura Familie, Squadra Sua nebo domácí skupina Cirkus Mlejn. Tyto skupiny tvoří v prostorách Mlejna a místní návštěvníci mohou potom navštívit premiéru právě vytvořeného představení na naší domácí scéně.

KD Mlejn se v minulém roce zapojil také do mezinárodní sítě Trans Europe Halls. Nyní se aktivně účastní výměny zkušeností evropských kulturních center hlavně v otázkách neformálního vzděláváni a kreativní volnočasové činnosti pro děti a mládež, ale třeba i pro skupiny obyvatel se zvláštními potřebami. Mlejn jako kulturní centrum je bezesporu jedno z nejaktivnějších v Praze se širokým záběrem činnosti. Není pochyb o tom, že je přínosem pro kvalitu života v Praze 13. Každý z nás je jiný, ve Mlejně si ale každý může najít to své. Vítáme všechny návštěvníky – pasivní i aktivní – tedy ty, kdo se přijdou pobavit a odreagovat jako diváci, i ty, kteří se chtějí zapojit do kurzů nebo organizovat své vlastní komunitní aktivity. Oslavili jsme 5 let v novém, tedy už 5 let užíváme novou budovu se všemi jejími výhodami. Program je časově naplněný, ale pro aktivní spoluobčany, kteří přicházejí se svými nápady, se vždy snažíme najít prostor.

Komentáře, nápady a doporučení uvítáme na adrese KD Mlejn, Kovářova 4, 155 00 Praha 13 nebo na e-mailové adrese divadlo@mlejn.cz. A chcete-li mít aktuální informace ze Mlejna vždy po ruce, stáhněte si aplikaci do mobilu – můžete k tomu využít tento QR kód.

Dagmar Bednáriková, KD Mlejn