Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Betlémy přinášejí radost nám všem

Poslední letošní rubrika Víkendy bez nudy bude ve znamení blížících se vánočních svátků. V čase adventu se nejen naše domovy oblékají do svátečního. A úměrně k tomu, jak se blíží Štědrý den, se objevuje víc a víc vánočních dekorací, ale také betlémů. Dnes se můžeme setkat s betlémy vyrobenými v různých velikostech a z nejrůznějších materiálů – z keramiky, perníku, skla, vizovického pečiva, šustí, papíru... A samozřejmě ze dřeva. My vás nyní pozveme do Ořecha (Pension U Barona Prášila, Kopaninská 189), kde už dvacet let vystavuje v předvánoční době část ze své sbírky asi dvou set betlémů pan Vladimír Glaser.

„Výstava Medové a dřevěné Vánoce Muzea českých Vánoc začíná už 2. prosince. Největším lákadlem jsou samozřejmě betlémy, ale návštěvníci se tady mohou seznámit s vánočními zvyky, připraveny jsou ukázky řezbářství nebo zdobení medových perníčků. A kdo bude mít chuť, může si to i vyzkoušet. K vidění bude spousta betlémů od různých autorů. Ani ten největší, který dnes měří už 9 metrů a obsahuje zhruba 110 vyřezaných a 100 barevných figurek, jsem nevyřezával jenom já, ale i další řezbáři. Barevné figurky vytvářela moje teta Hana Komrzí. Je to betlém třešťského typu, to znamená velká a bohatá krajina, která je dělaná z pařezů, kmenů a mechů s hlubokými jeskyněmi. Jeho zvláštností je i peklo. Od loňska se tento betlém nejen zvětšil, ale nově jsem rozpohyboval hospodu, ve které lidé sedí, popíjejí, povídají si a kuchařka vaří. Figurky mají podle umístění od osmi do čtrnácti centimetrů. Dalších betlémů, které jsou o poznání menší, tady bude asi dvacet. Mezi nejstarší patří kopie papírového betlému paní Fišerové-Kvěchové, která ho sebrala okolo roku 1906–7. Je zajímavý tím, že každá figura má na sobě kroj z jiné části Čech, Moravy a Slezska. Takže je to taková směsice krojů z celé republiky, které tady byly na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Autorem nejmenšího betlému, který je dělaný do náušnice, jsem já. Je to jenom Svatá rodina vyřezaná z dubového dřeva, nic jiného už se nevešlo. A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Tak víte co? Přijďte se r aději podívat.“

Otevřeno bude do 23. 12. O víkendech od 10.00 do 18.00, každou středu od 15.00 do 18.00 a 1. 1. od 15.00 do 18.00. Pro skupiny po dohodě i v jiném termínu. Nepojedete-li autem, můžete využít autobusy č. 352 a 301 ze stanice Luka.

Více na www.muzeumceskychvanoc.cz, glaser@orech.cz, telefon 602 614 170.

Eva Černá