Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ráj všech filmových fanoušků

V poslední letošní rubrice Víkendy bez nudy vás pozveme do muzea filmových legend Film Legends Museum Praha. Podobné nenajdete v celé Evropě. Je to čistě český projekt, který v detailní podobě představuje Hollywood. Na světě je podobných muzeí velice málo, navíc s daleko menším počtem exponátů. Vy ale máte možnost vidět celosvětově největší sbírku v tomto oboru.

„Před lety jsem začal sbírat tyto cenné filmové exponáty, z nichž některé se už absolutně nedají sehnat,“ říká majitel muzea Johnny Wolf. „Když jsem viděl, s jakým nadšením si je každý, kdo k nám přišel, prohlíží, rozhodl jsem se otevřít muzeum a tuto soukromou sbírku lidem ukázat.

První pobočku jsem otevřel v Poděbradech, letos v únoru přivítalo své první návštěvníky i toto pražské muzeum. V obou pobočkách máme přes 1 200 exponátů. Najdete tu Star Wars, Avengers, hrdiny Marvel, téměř kompletní sbírku Predátorů a Vetřelců, Terminátora... Snažíme se, aby si tu každý našel svého hrdinu. Máme tu v životní velikosti Shreka, těch je na světě jen sto, Wonder Woman, Kapitána Ameriku nebo skřítka Dobbyho z Harryho Pottera, Raptora z Jurského parku, Batmany, princezny od Disneyho, najdete tu i Sirénu, která byla oceněna jako nejlepší socha roku 2015... Expozici zpestřujeme, obměňujeme a rozšiřujeme. Za krátkou dobu trvání tohoto muzea jsme sem přidali už více než 200 nových exponátů. Z poslední doby tu máme Achilea z filmu Trója, je to busta v životní velikosti velice podobná Bradu Pittovi. Nedávno jsme v měřítku 1:1 přidávali Gandalfa z filmů Hobit a Pán prstenů. Jsme stálá expozice, která chce přinášet lidem radost a zážitky spojené s filmem.

U každé sochy je popisek s názvem hrdiny, ale i to, kdo daný kus vyrobil, a navíc zajímavost. Občas si nás lidé pletou s muzeem voskových figurín, ale to my nejsme. Zaměřujeme se na realisticky a detailně zpracované filmové postavy a sběratelství, ne na celebrity.“ V muzeu, které je doslova rájem filmových fanoušků každého věku, se konají také víkendové programy v doprovodu živých filmových postav. Máte chuť tam zajít a vidět všechno na vlastní oči? Film Legends Museum Praha najdete na adrese Sokolovská 1207/226, Praha 9. Otevřeno je denně od 10 do 20 hodin. Více informací najdete na stránkách muzea www.filmlegendsmuseum.cz.

Eva Černá