Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cenu Michala Velíška obdržel letos muž, který se zastal napadené ženy v Praze 13

Cenu Michala Velíška letos obdržel pan Ladislav Bezděk, který se v srpnu v Praze zastal napadené ženy. Sám skončil vážně pobodaný v nemocnici.
Nadace ADRA a televize Nova udělovaly ocenění pro hrdinské činy již počtrnácté. Hlasující veřejnost vybírala také mezi podobným příběhem muže, který se zastal žen napadených vandalem, a třemi zdravotními sestrami, které odzbrojily pacienta s pistolí. Televizní střihač Michal Velíšek, po němž je cena pojmenovaná, v roce 2005 bránil mladou ženu v centru metropole před mužem, který ho zastřelil.
A vítěz za dospěláky? Pan Bezděk svůj vlastní čin nepovažuje za hrdinství. „Žijte celý život s tím, že půl metru od vás někdo zabil ženu a vy jste proti tomu nic neudělali,“ dodal.
Pan Bezděk se letos v srpnu, v parčíku nedaleko metra Luka zastal škrcené starší ženy. Mladého útočníka-cizince zahnal, ten se ale vrátil s nožem a zachránce pobodal. Jen těsně minul jeho krční tepnu.
Veřejnost letos navrhla 103 příběhů, šestnáct navržených byly děti. Ocenění získala například šestiletá Martina (na snímku s panem Bezděkem), která po pádu do studně zachránila sebe i tříletého bratra. Organizátoři vyzdvihli také příběhy dětí, které například pomohly topícím se, přivolaly první pomoc nebo pomáhaly při nehodě školního autobusu. Trojici finálových příběhů dospělých vybrala porota. O vítězi rozhodovali svými hlasy lidé na internetu.

V. Soyková