Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Turnaj v Mölkky

Ve středu 16. října proběhl historicky první seniorský turnaj ve hře Mölkky na území Prahy 13. Na turnaj, který se konal na zahradě Střediska sociálních služeb Prahy 13, se přijel podívat, zahájil jej a současně si zkusil i tuto hru zahrát, starosta naší městské části David Vodrážka. Mölkky je hra pocházející původně z Finska. Hrála se údajně již v dobách Vikingů. V odborné literatuře se dá dočíst, že je vhodná pro všechny věkové kategorie a lze ji hrát v libovolném počtu hráčů. Ti házejí kolíkem (Mölkky), který má spíš podobu špalíku, na ostatní očíslované kolíky. Body se v průběhu hry zapisují a sčítají. Mölkky má nadšené hráče po celém světě. Svoji renesanci zažívá v severských zemích. Od roku 2004 se ve finském Lahti konají turnaje mistrovství světa.
„Je dobře, že se pořád něco vymýšlí, že existují vždy možnosti, jak dělat něco poprvé. A ve sportu to platí stoprocentně. Hrál jsem Pétangue s koulemi, ale že něco vzdáleně podobného se dá hrát s dřevěnými špalky, to mě ještě před nějakou dobou nenapadlo“, řekl starosta a zároveň dodal, že tuto hru hrál dnes poprvé.
Prvními historickými vítězi na třináctce se v tomto seniorském turnaji stali Hana Šourková a v mužích Vladimír Papoušek.

Jiří Mašek, Středisko sociálních služeb Prahy 13