Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vamberecká krajka

Při cestě do jižní části Orlických hor byste určitě měli navštívit Vamberk. Zmíníme-li toto město, tak si většina z nás zcela jistě vybaví Vambereckou krajku. A kde se o ní dozvíte snad úplně všechno? Samozřejmě v Muzeu krajky Vamberk. To se nachází ve spodní části Husova náměstí naproti kostelu sv. Prokopa v Bednářově vile, což byl zdejší továrník. Vila je už sama o sobě velmi zajímavá. Byla postavena roku 1916 ve stylu art deco, architektem byl Oldřich Liska.

Objekt prošel rozsáhlou rekonstrukcí, takže dnes má muzeum opravdu reprezentativní prostory. „Návštěvník má možnost začít prohlídku zhlédnutím desetiminutového filmu, ve kterém se o paličkování u nás na Vamberecku dozví vše podstatné,“ říká etnoložka a expertka na krajky a paličkování Martina Rejzlová. „V celé expozici máme navíc dotykové obrazovky s audiovizuálními programy i nahranou encyklopedií. Každý si tak může vyhledat odpovědi na všechny své otázky. K dispozici je i menší herna. Ta byla původně určena hlavně dětem, ale nejen díky trenažéru, kde si můžete vyzkoušet základní techniky paličkování, sklízí úspěch u všech věkových kategorií.

A samotná expozice? Ta návštěvníky velmi přehledně seznamuje s historií krajkářství, exponáty jsou řazeny chronologicky podle historického vývoje. K vidění je vše o krajkářství od 17. století až po současnost. Můžete si prohlédnout a porovnat krajky, které se nosily ve městě a ty, které se používaly na lidový oděv, ale také všechno, co krajkáři ke své práci potřebují – herduli, podvinek, paličky, příze, vzory... Zajímavé jsou i historické fotografie, které zachycují krajkářky, ale i krajkáře při práci.

Vamberecká krajka je velice ojedinělá tím, že s ní začalo spolupracovat několik předních českých výtvarnic a tím pádem se česká krajka posunula úplně jiným směrem a stala se světovým pojmem. Důkazem byl neskutečný úspěch na světové výstavě EXPO Brusel 1958 a EXPO Montreal 1967. A návštěvníci muzea mají možnost unikátní paličkované oděvní doplňky, tapiserie, šaty..., které tak skvěle reprezentovaly Československo, u nás vidět. V průjezdu muzea máme plně funkční paličkovací stroj, který vytváří strojní paličkovanou krajku. Co si pomocí kliky vytočíte, to si odstřihnete na památku. Je to hezká tečka za prohlídkou.“ Více informací najdete na www.muzeumkrajky.cz, www.moh.cz, ale také na dvojstraně 24–25. Tam toho paní Martina Rejzlová prozradila daleko víc.

Eva Černá