Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2014: Znovuotevření obchodního centra a pomník odbojářům

V pondělí 10. února 2014 se na Slunečním náměstí uskutečnila první starostenská zabijačka, která přilákala několik stovek zájemců. „Jde o to, aby se zejména děti dozvěděly, že jitrnice nerostou na stromech a aby měly možnost vidět, jak se vyrábějí,“ vysvětlil starosta David Vodrážka. Na soukromé klinice Jána Leštáka byl 19. února zprovozněn supermoderní počítačový tomograf. „Ve srovnání s běžnou technologií umožňuje snížit dávku záření a zlepšit rozlišení až o 80 procent,“ uvedl MUDr. Lešták.
V polovině května se uskutečnilo netrpělivě očekávané otevření Obchodního centra Lužiny. „Při rekonstrukci zahájené na podzim 2012, byly zásadním způsobem obnoveny všechny vnitřní prostory, atrium bylo zastřešeno a doplněno eskalátory. Centrum nabídne více než 70 obchodů, restaurací a provozoven. Příjemným oživením bude i Pivovar Lužiny, který začne přímo na místě vyrábět a točit vlastní pivo,“ uvedl zpravodaj.
V sobotu 7. června se okolí Nepomuckého rybníka proměnilo v bojiště. „Nadšení modeláři předvedli stovkám diváků působivou podívanou – rekonstrukci bitvy u ostrovů Midway z června 1942. Střet, odehrávající se na hladině rybníka, doplnila i rekonstrukce tankové bitvy v Ardenách,“ stojí ve STOPu.
Na červnovém jednání schválila rada městské části návrh na udělení bronzové pamětní medaile Prahy 13 in memoriam významnému vynálezci a konstruktérovi Josefu Sousedíkovi. „Starosta David Vodrážka předal 28. července ocenění do rukou jeho syna Tomáše, který je občanem Prahy 13,“ informoval zpravodaj.
Jaro a zejména léto bylo v mnoha zdejších školách a školkách ve znamení stavebních úprav a rekonstrukcí. „Největší investiční akcí tohoto roku byla rekonstrukce sociálních zařízení ve 14 školkách,“ napsal STOP. Na pěti školách pak došlo k modernizaci šaten, kdy nevzhledné kovové klece nahradily uzamykatelné skříňky.
Ve Fakultní základní škole profesora Otokara Chlupa byla 16. září otevřena i zmodernizovaná zubní ordinace provozovaná Stomatologickým centrem Lípa. „Cílem je obnovit pravidelné preventivní prohlídky žáků a samozřejmě ošetřovat kazy a jiné problémy,“ uvedl magazín.
Na prostranství u stanice metra Nové Butovice byl 3. října odhalen pomník protinacistické odbojové skupině, která působila v někdejším jinonickém akcízu zbořeném roku 2001. „Pomník byl odhalen v den 73. výročí osudného zásahu gestapa, který tragicky ukončil činnost této skupiny,“ připomněl zpravodaj.
Ve dnech 10. a 11. října proběhly komunální volby, k nimž v Praze 13 přišlo 16 tisíc lidí, tedy zhruba 37 procent voličů. Nejvíce hlasů získala ODS (20 %) následovaná hnutím ANO a stranou TOP 09. Starostou byl v listopadu už počtvrté zvolen David Vodrážka.

Robert Šimek