Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Manipulátor jako partner

„Dobrý den, paní doktorko. Můj partner mě nikdy nepochválí, stále mě za vše kritizuje, za všechno se na mne zlobí, nic podle něho nikdy neudělám dobře. Už mu ani neodporuju, vždy by to jen vyvolalo hádku. Trochu jsem rezignovala. On se stále staví do pozice, že všechno ví nejlépe a jeho názor je ten jediný správný. Už jsem unavená, co mám dělat, aby se změnil?“

„Můj manžel mne stále ponižuje před společnými známými. Dělá ze mne hloupou nebo nešikovnou. Nechci se před nimi hádat, takže se tvářím, jako že mi to nevadí, ale je mi z toho smutno. Když mu to potom doma v soukromí řeknu, většinou mi odpoví, že si za to za všechno můžu sama. Když jsme se poznali, byl okouzlující, milý, ve společnosti zábavný. Když bych se chtěla rozvést, buď se mi vysmívá, že to stejně nedokážu nebo mne nosí drahé dárky a přesvědčuje mne, že je ten nejdokonalejší, kterého jsem mohla v životě potkat, takže si to zase rozmyslím. Chtěla bych už klid a pohodu, ale to u nás doma nikdy není. Kamarádi mi to nevěří, všem ostatním je ochotný kdykoli pomoci, navenek předvádí naši lás ku, ale doma je to jinak“.

Ano, zamilovat se do manipulátora není tak obtížné. Na první pohled působí jako dokonalý partner. Začátky takového vztahu bývají okouzlující a zdánlivě dokonalé. Bývá opravdu velmi obtížné odolat. Manipulátor umí být milý, pozorný, galantní a starostlivý, dost často i výborný otec (ve většině případů bývá manipulátorem ve vztahu muž). Ve skutečnosti tento pan Dokonalý se ženou hned od počátku velmi šikovně manipuluje a dostává ji přesně tam, kde ji chce mít – do role poddajné a ustupující ženy, která nemá vlastní názor a dělá přesně to, co si přeje on. A pokud ne, je za to vždy náležitě potrestána. Manipulátor dokáže ve své ženě úspěšně vyvolávat pocity viny. Často také není rád, když se ona setkává s ostatními lidmi, známými a kamarádkami a tím jí brání mít zpětnou vazbu, že to není úplně běžné. Pokud vůči manipulátorovi postavíte vlastní protichůdný názor, on obvykle velmi zdatnou argumentující komunikací vše dokáže natolik převrátit, že žena je vlastně zmatena, cítí vinu nakonec na svojí straně a na závěr se dokáže ještě i omluvit. Manipulátor dokáže v druhém velmi dobře vyvolat pocit viny.

Bohužel, tento model vztahu velmi významně ovlivňuje do budoucna i chování dětí žijících v takové rodině v jejich budoucích partnerských vztazích. Nepřiměřeně ustupují, mají nízké sebevědomí, nechávají se ovládat nebo naopak despoticky diktují, ovládají a manipulují druhými lidmi.

Typické charakteristiky manipulujícího partnera: obviňuje svého partnera z věcí, které nezavinil; mluví s partnerem jako s dítětem, které nic neumí; v případě výtky či nespokojenosti používá zastrašující tón; při zábavě rád své nejbližší před ostatními ponižuje a předhazuje jim jejich slabé stránky; neustále partnera nebo děti za něco kritizuje; dává partnerovi či okolí neustále najevo svou nadřazenost – je přesvědčen, že jeho názor je jediný správný a proto rozhoduje úplně o všem.

Co pomůže ke zlepšení vztahů v takovém vztahu? Žena takového partnera musí začít pracovat především na sobě, na své sebejistotě. Naučit se říkat nekonfliktně ne a dát jasně najevo svůj nesouhlas. V dané situaci se rozhodně nejedná o nic jednoduchého, jelikož manipulující partner většinou při jakémkoli projevu vlastní vůle nebo odporu přitvrdí nebo začne být „nesrozumitelně milý“. Partner manipulátor se nezmění! Manipulující partner je jedním z naprosto nevhodných partnerů pro dlouhodobý vztah. Odchod z takového vztahu je velmi obtížný, a proto je v tomto případě velmi důležité, aby se žena obrátila na odbornou pomoc. Bez ní si ve většině případů sama nepomůže.

Všem čtenářům časopisu STOP přeji spolupracující vztahy, přiměřené sebevědomí, nekonfliktní komunikaci, klid a pohodu ☺.

Hana Jenčová, klinický psycholog, 602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz