Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1992: Stodůlky slaví 700 let

Roku 1992 uplynulo přesně 700 let od první zmínky o Stodůlkách, což byl dobrý důvod k oslavám. Ty probíhaly celý rok, vrcholem ale byla pouť, která se uskutečnila o víkendu 25. a 26. července. „Ti, kdo se zúčastnili, jistě nelitovali. V sobotu zhlédli jízdy historických vozidel i bitvu skupiny historického šermu. Večer se pak v prostorách kulturního domu uskutečnila taneční zábava s tombolou, ve které se dala získat motorová sekačka na trávu, ale třeba i poukaz na montáž katalyzátoru na vůz Škoda Favorit,“ informoval starosta městské části Petr Bratský. V neděli proběhla slavnostní mše a fotbalové utkání mezi poslanci a pracovníky místního úřadu. Domácí zaslouženě zvítězili 8:4.

Stodůlecký kronikář František Vlasák oslavil devadesáté narozeniny. S vedením kroniky začal už roku 1953 a pokračoval i po sametové revoluci. „Stále sleduji, co se děje, ale už moc nechodím mezi lidi, už se špatně pohybuji,“ uvedl pro magazín STOP.

Na sídlišti se zvýšila kriminalita. „Bohužel musím konstatovat, že přibylo závažných násilných trestných činů,“ řekl vrchní inspektor místního oddělení policie Ladislav Hlas. „Častěji než dříve dochází k loupežným přepadením, únosům, pokusům o znásilnění a dokonce i o vraždu,“ dodal s tím, že v únoru 1992 vzrostla trestná činnost na území Jihozápadního Města na 146 procent v porovnání s předchozím rokem. V kulturním domě ve Stodůlkách vystoupil 1. dubna brněnský písničkář Slávek Janoušek. A nešlo přitom o apríl, i když mnoho lidí si to zřejmě myslelo. „Na Stodůlky mám hezké vzpomínky a budu tu rád vystupovat znovu, ale nezáleží to jen na mně. Záleží na tom, jestli zabereme u diváků a začnou chodit víc než teď,“ řekl po koncertě.

V sobotu 25. dubna se uskutečnil den otevřených dveří rozestavěné trasy metra B. Ke stanici Lužiny se proto už od rána vinul souvislý had zvědavců ze sídliště i blízkého okolí. Projít se totiž dalo vnitřkem „tunelomostu“ nad retenční nádrží (dnes Nepomuckým rybníkem) do stanice Hůrka. Pod metrem měl přitom vzniknout centrální park. „Po dohodě s generálním ředitelem Metrostavu budou v rámci prací na dokončení trasy metra B uvolněny prostředky v hodnotě 40 milionů korun na úpravu okolí této stavby. Pokryjí zhruba náklady na zemní práce, chodníky a osvětlení,“ doplnil starosta Bratský s tím, že už roku 1992 se prostaví zhruba 15 milionů korun. Na říjnovém zasedání Rady zastupitelstva hl. m. Prahy byl předložen návrh nového územního členění hlavního města. „Nezbývá než věřit, že třináctka bude opravdu šťastným číslem,“ okomentovala toto rozhodnutí vedoucí oddělení místního úřadu Ivana Svobodová.

Robert Šimek