Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Psí den již počtvrté

Centrální park se první zářijovou sobotu zaplnil milovníky pejsků a jejich čtyřnohými svěřenci. Již tradičně se zde konal Psí den s Prahou 13. Kromě soutěží, bohaté tomboly či koncertu se návštěvníci dozvěděli o první pomoci pro pejsky a mohli podpořit přítomné útulky, což je jeden z hlavních důvodů pořádání této úspěšné akce.

Vítězka ve skoku vysokém Zara přijela až ze Slovenska

Slavnostního zahájení se ujal starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Chceme návštěvníky a jejich psí miláčky nejen pobavit, ale také šířit nezbytně nutnou osvětu a zároveň pomoci ostatním pejskům v nouzi,“ řekl úvodem.

Psí den si kromě odborníků, chovatelů a zástupců azylů nenechali ujít Marta Jandová, David Kraus, Mahulena Bočanová, Jakub Kohák nebo Míša Hávová. Ti všichni přidali symbolicky „Pac proti množírnám“ a svým podpisem potvrdili, že takové praktiky odsuzují.

Marta Jandová s fešákem s depozita Voříškov

Vrcholem dne a psího sportovního zápolení byly dostihy a především tradiční skok do výšky pod dohledem komisaře z agentury Dobrý den, která zapisuje oficiální české rekordy do knihy rekordů. Do Centrálního parku dorazili dokonce i čtyřnozí skokani ze Slovenska. Nový rekord letos sice nepadl, ale skokani připravili divákům pořádně napínavou show. Nakonec vyhrála Zara s paničkou Andreou. Fenka skočila krásných 135 cm, což je vyrovnaný rekord z minulého roku. Loňský rekordman se umístil na druhém místě.


Stále oblíbenější akce má rok od roku více návštěvníků, čehož si nesmírně váží hlavní organizátorka Karolína Hájková. „Chci poděkovat všem, kteří dorazili. Díky návštěvníkům se podařilo pro útulky vybrat přes 50 000 korun v tombole. Lidé navíc donesli bednu plnou darů pro opuštěné pejsky.“

Jan Hájek