Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Retroautomuzeum ve Strnadicích

I když tady máme první podzimní dny, počasí vám určitě ještě dovolí nějaký delší výlet. Tentokrát vás pozveme do Retroautomuzea ve Strnadicích, které své první návštěvníky přivítalo v dubnu roku 2015.

„Je zde k vidění jedna z nejrozsáhlejších motoristicky zaměřených sbírek u nás,“ říká provozovatel Retroautomuzea Libor Kucharski. „Je tady na dvě stovky aut vyrobených od roku 1948 zhruba do roku 1990 – ucelený průřez výroby od železné opony na východ. A pro srovnání také značky, které se prodávaly na západě. U nás si je mohlo koupit jen „pár vyvolených“, a to v Tuzexu. Mladší generace si jen těžko dokáže představit, že na auta byly pořadníky, nebo že se na vysněné auto čelo celou noc ve spacáku před prodejnou Mototechny.“ Možná bychom mohli zmínit, a to se v muzeu dozvíte také, že například v roce 1962, kdy byla průměrná mzda 1 435 Kčs, stála Škoda Octavia 38 100 Kčs, o třináct let později byla průměrná mzda 2 310 Kčs a v Tuzexu stál čtyřdveřový Saab99 33 000 TK. V roce 1988, což není tak vzdálená minulost, byla průměrná mzda 3 010 Kčs a Lada 2121 (Niva) stála „pouhých“ 107 000 Kčs.

Ale vraťme se k autům, za kterými jsme přijeli. K vidění jsou zástupci značek Trabant, Moskvič, Wartburg, Dacia, Volha, Tatra, Škoda, ale také Aero Minor II z roku 1948... Včetně tuzexových krasavců. Uvidíte, s čím jezdili vojáci, hasiči, policie, prohlédnout si můžete motorky, autobus nebo tramvaj. Expozice muzea je tvořena ně kolika výstavními celky a je doplněna sbírkou policejních artefaktů, modely aut a také věcmi, které se běžně používaly – dobovými hračkami, sportovním vybavením, je tady kompletní kuchyň, dětský pokoj... Zkrátka – okno do minulosti je otevřené dokořán.

„Auta sbírám pětadvacet let, takže teď už se sbírka jen doplňuje,“ dodává Libor Kucharski. „Některá auta jsou v nálezovém stavu, část je renovovaná, další se postupně renovují. 10 % aut je půjčených od soukromých majitelů nebo z Vojenského technického muzea Lešany, s kterým spolupracujeme. Zhruba třicet aut udržujeme v běžném provozu. To jsou většinou vozy, které si často půjčují například filmaři, takže tyhle „kousky“ můžete vidět i na silnici. Snažíme se výstavní plochu rozšiřovat a měnit expozici tak, aby na návštěvníky, kteří sem jezdí opakovaně, pokaždé čekalo něco nového. Stávající podoba muzea určitě není konečná.“

Více informací, včetně otevíracích hodin a ceny vstupného, získáte na www.retroautomuzeum.com nebo na retroautomuzeum@gmail.com.

Eva Černá