Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí říjen 2021


Pondělí 3. 5. – pátek 15. 10.

Exkurze do bylinkové zahrádky Magdalény Dobromily

Kemp Drusus Třebonice
Možnost tematických programů a školních i individuálních exkurzí do bylinkové zahrádky s certifikátem „Přírodní zahrada“ v Třebonicích. Všechny zájemce prosíme o objednání předem u M. D. Staňkové na tel. 775 690 806. Poradenství a prodej knih a léčivých obrázků bylin. Ve vašem okolí je možnost domluvit botanickou poznávací a ochutnávací vycházku na přání. Více na webové stránce www.bylinkypromaminky.blogspot.cz.

Pondělí 13. 9. – pondělí 11. 10.

Budoucnost Slunečního náměstí

Sluneční nám., Nové Butovice
Rádi bychom vás pozvali na výstavu návrhu architektonicko-urbanistické studie Sluneční náměstí a pěší korzo Seydlerova, kterou si budete moci prohlédnout v prostoru před Úřadem MČ Praha 13 na Slunečním náměstí. Během výstavy bude mít veřejnost možnost také hlasovat on-line i přímo v kontejneru o podnětech vyplývajících z dotazníku z letošního jara k náplni ZUŠ a městské zástavby. Více na  www.iprpraha.cz/slunecni-namesti.

Středa 15. 9. – pátek 1. 10.

Obrázky se vzkazem aneb Děti kreslí seniorům

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Městská část Praha 13 během pandemie připravila projektovou aktivitu Obrázky se vzkazem aneb Děti kreslí seniorům, do které se zapojili žáci prvního stupně všech deseti základních škol. Děti pro seniory nakreslily více než 1 600 obrázků. V prostorách radnice právě probíhá výstava některých z nich.

Pátek 1. 10. • 16.00 – 19.00

Kemp Drusus Třebonice

Podzimní ženský kruh v týpí pro mámy a dcery
Setkání v bylinkové zahradě a v týpí v kruhu u ohně, poděkování Matce Zemi za hojnost úrody, společné opečovávání a vytváření účesů zdobených barevnými vlnami a přírodninami a výroba bylinkové soli. Sdílení na téma dívčího dospívání a tanec podle ročních období. Vstupné je 200 Kč pro dospělé a 100 Kč pro dítě. Přihlášení předem na e-mail: majdas@volny.cz, tel. 775 690 806, více na webových stránkách www.dona-meduna.webnode.cz.

Sobota 2. 10. • 7.00

Výlov mezi paneláky

Stodůlecký rybník v Centrálním parku
Nenechte si ujít již tradiční výlov, který je zajímavou podívanou nejen pro děti. Zhruba v 9.00 začne prodej ryb. Výlov pořádá Český rybářský svaz, místní organizace Jinonice.

Pondělí 4. – pátek 15. 10.

Výstava fotografií a koláží Pavla Dosoudila

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Zveme vás na výstavu prací fotografa, výtvarníka a kameramana Pavla Dosoudila, člena Asociace profesionálních fotografů České republiky. Na vernisáži, která se uskuteční 4. října v 17.00, zahraje dechové kvinteto Susmusicus.

Úterý 5. 10. • 14.00

Retrokavárna

Kulturní dům Mlejn, Kovářova 1615/4
Zájemci z řad seniorů se mohou těšit na další setkání v Retrokavárně. Tentokrát je připravena přednáška na téma Čmeláci. O zajímavostech ze života čmeláků budou hovořit pánové Pavel Fereš a Jaromír Čížek. Vzhledem k omezenému počtu míst je nutné si vytvořit rezervaci na telefonním čísle 235 011 625 nebo 235 011 451. Podmínky pro konání Retrokavárny se budou řídit aktuálními opatřeními vyhlášenými  Ministerstvem zdravotnictví České republiky.

Středa 6. 10. • 17.00

Centrálním parkem se zahradníky ze třináctky

Sraz u knihovny, Kovářova ul. (KD Mlejn)
Odbor životního prostředí ve spolupráci s pracovníky MHMP a Městskou knihovnou v Praze – Stodůlkách připravili pro širokou veřejnost  procházku Centrálním parkem. Účastníci se seznámí s historií i současností parku, dozvědí se, co kde kvete a roste, nebo co tu ve vodě a na  souši žije, nebo jak zahradníci o park pečují. Při procházce je bude čekat nejedno milé překvapení. V případě nepřízně počasí proběhne prezentace a vyprávění o parku přímo v budově pobočky městské knihovny.
Předpokládaná délka akce je 120 min. Účast je zdarma.

Středa 6. – středa 13. 10.

GEOtýden

FZŠ Brdičkova, Řeporyje, lom Mušlovka, Holyně, Hlubočepy... • Středa 6. 10. – uveřejnění videoupoutávky na stránkách školy

• Čtvrtek 7. 10. – pro žáky FZŠ Brdičkova

Otevřeme geologickou dílnu, kde se žáci naučí zkameněliny nejen poznávat, ale vytvořit si i jejich věrné kopie.

• Pátek 8. 10. – pro žáky FZŠ Brdičkova

Žáci navštíví významné geologické a paleontologické lokality v Řeporyjích, mimo jiné legendární lom Mušlovka.

• Neděle 10.10. – pro širokou veřejnost

Od 10.00 do 13.00 proběhne komentovaná geologická a paleontologická exkurze pro studenty, rodiče i veřejnost Prahy 13 do Holyně a Hlubočep.

• Středa 13.10. – pro širokou veřejnost

GEOtýden bude zakončen dvěma navazujícími akcemi – od 17.30 budou mít žáci, rodiče a návštěvníci školy možnost nechat si určit nalezené zkameněliny. V 19.00 začne v budově školy přednáška o geologické minulosti Prahy 13 a dávných obyvatelích pravěkého moře. Na závěr budou vyhodnoceni nejlepší řešitelé kvízu.

Středy 6. a 20. 10. • 17.00 – 19.00

Aromaterapie nejen pro nevidomé – vůně pro dobrou náladu

Klubovna SONS, Vrchlického 887, Praha 5
Tvoření s Magdalénou Dobromilou podle jejích dvou knih o bylinkách. 6. 10. Výroba osobního voňavého olejíčku k masáži a závěsných pohyblivých voňavých dekorací 20. 10. Vůně a oleje pro přírodní péči o pleť – výroba balzámu na rty a obličej. Program ve spolupráci s KC Vrchlická SONS ČR na Smíchově (www.sons.cz) je vhodný i pro nevidomé a slabozraké. Vstupné je 150 Kč pro členy SONS, pro ostatní 250 Kč s výrobky a nápoji v ceně. Prosíme o potvrzení účasti formou SMS na tel. 775 690 806, e-mail: majdas@volny.cz.

Sobota 9. 10. • 10.00 – 12.00

Komentovaná vyhlídka

Ořešský kopec
Spolek Ořech připravil komentované vyhlídky od vrtule z ořešského kopce. Každou půlhodinu se tak budete moci rozhlédnout z vyhlídky s popisem místních průvodců spojeným drobným nahlédnutím do historie Ořecha a okolí a doprovodným programem. Akce je zdarma a  účastníci obdrží mapu s vyznačením všeho zajímavého, co je z vyhlídky vidět. Přístup na vyhlídku je z ulice Krátké, nebo Na Beránku III.

Neděle 10. 10. • 14.00 – 19.00

Neděle živelných žen – bezinky nejen pro jezinky

Zadní Kopanina
Poznávání darů podzimní přírody, síly divokých bobulí pro posílení imunity v komorním ženském kruhu u Lenky Dory Stejskalové v Zadní Kopanině. Společná příprava bylinkových dobrot s Magdalénou Dobromilou a aroma tvoření vlastního voňavého výrobku s Aromalenkou. Počet míst je omezený, je třeba rezervace předem na tel. 606 702 546.

Sobota 16. 10. • 9.00 – 16.00

Genius přírody – škola přírodní moudrosti

Zahradní dvůr Listen u Nymburka
Nový seminář na téma Spirála života, trvalý koloběh bytostné činnosti v přírodě, o udržitelném hospodaření a spolupráci s bytostmi přírody v zahradě. O bylinkách a podzimních plodech pro posílení imunity i dobré nálady přednáší Magdaléna Dobromila Staňková. Seminář je možno poslouchat i on-line nebo ze záznamu na webu www.genius-prirody.cz.

Pondělí 18. – 31. 10.

PytlíkArt

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Ve dnech 18. – 31. 10. proběhne v atriu radnice pod záštitou starosty Davida Vodrážky a radní Ečekové Maršálové ojedinělá výstava neziskové organizace České ILCO s názvem PytlíkArt. K vidění budou umělecká díla na stomických sáčcích spolu s příběhy jejich autorů, nejen z řad  stomiků. Akce se koná při příležitosti 10. Světového dne stomiků, který se od roku 1993 slaví každé tři roky a to první říjnovou sobotu. Výstavu budou tvořit i vaše dílka, protože místní Agenda 21 vyhlašuje v souvislosti s výstavou soutěž pro veřejnost. Každý se může zapojit, pomalovat buď reálný sáček nebo omalovánku ve tvaru stomického sáčku (jsou k vyzvednutí u radní Ečekové Maršálové, 4. patro, č. 517 nebo 540,  můžete si o ně napsat na marsalovaa@praha13.cz). Neumíte malovat? Napište na sáček vzkaz, nalepte obrázek, fantazii se meze nekladou.  Hotové výrobky můžete vhazovat do označeného boxu v informacích v přízemí budovy radnice. Nezapomeňte uvést jméno, věk a kontakt,  nejlépe e-mail či telefon. Vylosovaní účastníci v kategorii dospělých a dětí budou odměněni drobnými dárky.

Pondělí 18. 10. • 14.00 – 17.00

Mezigenerační hry

Obřadní síň radnice, Sluneční nám. 13
Máte rádi deskové hry, rádi si hrajete a soutěžíte? V rámci aktivit MA 21 jsme pro vás připravili odpoledne plné deskových her mezi mladšími  ročníky a seniory. Není důležité, kdo vyhraje, důležité je strávit společně příjemné odpoledne a pobavit se. Věk není omezen, vítáme všechny věkové skupiny. Hlásit se můžete na marsalovaa@praha13.cz.

Čtvrtek 21. 10. • 9.30 – 14.00

Oslava Dne stromů

U Stodůleckého rybníka v Centrálním parku
Přijměte srdečné pozvání na tradiční akci, která bude zahájena společnou výsadbou stromu na loučce poblíž rybníka. Děti se zábavnou formou seznámí s druhy stromů, které mohou nalézt ve svém okolí, vyzkouší si například různé skládačky, bude zde také stanoviště  Záchranné stanici pro volně žijící živočichy. Akci pořádá městská část Praha 13 v rámci místní Agendy 21 a odbor životního prostředí ve spolupráci s Lesy hl. m. Prahy, DDM Stodůlky a Biodiverzitou, z.s. Záštitu nad akcí, která je určena zejména předškolním dětem a dětem z  prvního stupně základních škol, převzala místostarostka Marcela Plesníková. Pro děti bude vyhlášená soutěž formou kvízu o stromech a ty které na otázky správně odpoví, získají drobnou odměnou.

Čtvrtek 21. 10. • 10.00 – 18.00

Den pěstounství v Praze 13

Úřad městské části Praha 13, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Ve čtvrtek 21. října se bude v budově Úřadu městské části Praha 13 konat osvětová akce Den pěstounství v Praze 13. Je určena těm, kteří se chtějí dozvědět vše o pěstounské péči, případně mají zájem stát se pěstouny. Sociální pracovníci poskytnou zájemcům v době od 10.00 do 18.00 hodin veškeré potřebné informace a to ve 2. patře v zasedací místnosti č. 322.

Pátek 22. 10. • 18.00

Blues for Queen Bee

Včelín Ořech, K Ovčínu 313
Včelín Ořech pořádá koncert na počest včelí královny, včel a jejich práce. Hlavní hvězdou je maďarská bluesrocková kapela Jack Cannon. Celý komponovaný program začíná v 18.00 prohlídkou Včelína a Muzea medu a českých Vánoc, pokračuje ochutnávkou medu a dalších včelích produktů v 19.00. Samotný koncert vypukne ve 20.00. Více na www.vcelinorech.cz.

Úterý 26. 10. • 11.00

Podzimní floristika

Komunitní centrum sv. Prokopa, V Hůrkách 8, Nové Butovice
Městská část Praha 13 ve spolupráci s Římskokatolickou farností sv. Jakuba st. připravuje akci pro seniory s názvem Podzimní floristika. Srdečně vás zveme na setkání, kde si budete moci vytvořit podzimní dekoraci. Veškeré potřeby budou připraveny. Počet míst je omezený, svoji účast nahlaste na tel. 235 011 625 u paní Bernertové nebo na tel. 235 011 451 u paní Kraljové.

Středa 3. 11. • 16.30

Veřejné projednání – parčík U Dobráků

Obřadní síň radnice Prahy 13, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Místní Agenda 21 a Odbor životního prostředí Úřadu městské části Praha 13 vás srdečně zvou na veřejné projednání týkající se parčíku v ulici U Dobráků. Přijďte diskutovat a vyjádřit se k možným úpravám parku. Tématem bude vznik pěší komunikace, odpočinkové zóny s lavičkami, pískovištěm a houpačkou a také výsadba rostlin a dřevin. Kapacita je z důvodu vládních nařízení omezena. Rezervujte si místo na tel. 235 011  631 nebo na e-mailu marsalovaa@praha13.cz.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja
Venkovní expozice je otevřena denně 9.00–19.00, skleník Fata Morgana út–ne a ve státní svátky 9.00–19.00, vinotéka sv. Kláry po–pá  13.00–20.00, so–ne a svátky 11.00–20.00.

Do neděle 31. 10.

Ďáblova zahrádka v Ornamentální zahradě

Objevte rozdíl mezi jedem a lékem. V Ďáblově zahrádce můžete obdivovat řadu rostlin, které jsou významnými zdroji léčiv a zároveň se při  nevhodném dávkování nebo způsobu použití mohou stát nebezpečným jedem.

Čtvrtek 23. 9. – neděle 10. 10.

Orchideje – Miniatury a giganti Ekvádoru

Skleník Fata Morgana se opět zaplní podivuhodnými květy orchidejí. Tentokrát se za nimi vydáme do Ekvádoru, který je na tyto rostliny  neobyčejně bohatý. Stejně extrémní jako krajina sahající od hladiny moře po trvale zasněžené vrcholy jsou i zdejší orchideje miniaturní i gigantické.

Pátek 15. – neděle 31. 10.

Dýňový podzim

Vstupte do tajuplného světa roztodivných tvarů a kouzel dýňového podzimu. Ale pozor, musíte být ostražití! Ukrytá tajemství často střeží silní  tvorové, kteří se vás budou snažit vlákat do svých jedovatých pastí. Dovolte své představivosti rozehrát příběh u tajemných dýňových  dekorací, které pro nás připravila Česká zahradnická akademie Mělník, a nechte se unést barevnými kombinacemi podzimu.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice

Středa 8. 9. – neděle 5. 12.

Výstava Jen tak jsem šel kolem – Petr Brukner

V září se představil v galerii Czech Photo Centre fotografie umělec, který je především známý jako herec Divadla Járy Cimrmana. Petr Brukner  je však všestranný. Jedním z jeho koníčků je fotografování, kterému se věnuje od dětství. Výstava Jen tak jsem šel kolem byla zahájena  vernisáží 7. září v 18.00 za doprovodu jazzu Zeman Krampl Quartet. Dále bude v prostorách výstavy 11. října pokřtěna stejnojmenná kniha  Vladimíra Kroce o Petru Bruknerovi. Výstavou Jen tak jsem šel kolem autor tak trochu bilancuje svoji celoživotní fotografickou zálibu. Najdeme  zde snímky z cyklů Ulice, Dílo člověka, Dílo přírody a Kamarádi ze zákulisí slavného divadla. „Ulice je divadlo, kde se odehrávají tisíce scén, které se nebudou nikdy opakovat. Je jen na mně, jak je zachytím, někdy to mohou být jedinečné okamžiky, jindy naprosto banální,“ vysvětluje herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner, proč fotí zejména všední život. Součástí výstavy je promítání dokumentárního filmu Život hledáčkem Petra Bruknera od Pavla Bartovského. Na vernisáži zazní jazzová hudba v podání Zeman Krampl Quartet, která zahájí nový projekt pravidelných koncertů Jazz v galerii. Výstavu můžete navštívit: út–pá od 11.00 do 18.00, so–ne od 10.00 do 18.00. V pondělí je zavřeno.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Rodina v akci

Pro každého se u nás něco najde! Jedenkrát v měsíci si můžete vyzkoušet nové aktivity, přijít si zasportovat, zatančit nebo se něco nového naučit. Aktivity jsou vhodné pro děti i dospělé.

Pondělí 18. 10. • 16.00 – 18.00

Aromaterapie u dětí

Seminář a workshop pro rodiče dětí od 1 do 6 let pod vedením odborné aromaterapeutky. Vstup zdarma, s sebou přezutí, kapacita je  omezena. Název projektu: Šablony II pro DDM Stodůlky, reg. č. projektu: CZ.02.3.X/0.0/0.0/18_064/0012125.

Pátek 22. 10. • 16.30 – 19.30

Strašidelná zahrada

Pojď se bavit, bát i smát, se strašidýlky si hrát na tradiční Halloweenské odpoledne trochu jinak! Těšit se můžete na známá strašidla a zábavná stanoviště.

Pondělí 25. 10. • 16.00 – 18.00

Masáže u dětí

Seminář pro rodiče nejmenších dětí (od kojence do 2 let) pod vedením aromaterapeutky a masérky. 1. část 15.30 – 16:30 – masáže kojenců, 2. část 16.30 – 17.30 masáž dětí 1–2 roky. Vstup zdarma, s sebou přezutí, kapacita omezena. Název projektu: Šablony II pro DDM Stodůlky, reg. č. projektu: CZ.02.3.X/0.0/0.0/18_064/0012125.

Více informací na www.ddmstodulky.cz.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986
Herna je otevřena po – čt od 9.00 do 12.00. Běžné vstupné je 80 Kč pro rodinu na dopoledne.

Sobota 2. 10. • 16.00

Táborák na přivítanou

Sraz u Baumaxu (poblíž je zastávka autobusu 225 – Bavorská), s sebou cokoli na opékání. Během cesty k ohništi splníme pár úkolů. V případě špatného počasí se akce ruší.

Pondělky a úterky

tématem měsíce jsou barvy – říkanky, vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka....
Během dopoledne navíc:

Středy

9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – výtvarné tvoření pro děti, volná herna

Čtvrtky

9.30 angličtina pro děti, 10.30 – 11.30 angličtina pro dospělé (lekce angličtiny pro dospělé stojí 100 Kč), 10.30 výtvarné tvoření pro děti.

Více o nás a programu se dozvíte na webu rybicky.13ka.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky

Pátek 1. – neděle 31. 10.

Výstava Krajina v obrazech

Srdečně vás zveme do Komunitního centra sv. Prokopa na prodejní výstavu obrazů Ladislava Kulhavého. Výstava je přístupná ve všední dny od 9.00 do 17.00.

Sobota 2. 10.

Brigáda u kostela sv. Jakuba

Podzimní brigáda před posvícením a farním dnem se uskuteční od 9.00 do cca 13.00. Je možné přijít kdykoli, pracovní oblečení s sebou.

Sobota 23.10

Brigáda v Komunitním centru

Podzimní brigáda u kostela sv. Prokopa a Komunitního centra se bude konat od 9.00 do 13.00. Je možné přijít kdykoli, pracovní oblečení s sebou.

Úterý 26. 10.

Dušičková floristika

Možnost vyrobit si věnec či smuteční dekoraci pod vedením zkušené floristky.

Sobota 6. 11.

Bazar dětského oblečení

Letošní podzimní bazar dětského zimního oblečení se bude konat od 9.00 do 14.00 v Komunitním centru sv. Prokopa na Slunečním náměstí.

Sobota 6. 11.

Mše sv. na stodůleckém hřbitově

V rámci Památky zesnulých bude v 16.00 sloužena mše svatá u kaple na hřbitově ve Stodůlkách. Večerní mše v 18.00 s nedělní platností zůstává beze změny.

Neděle 7. 11.

Mozartovo Requiem

Koncert Mozartova Requiem provede komorní soubor Piccola orchestra a komorní smíšený sbor Piccola cora pod taktovkou Marka Valáška – 16.00 v kostele sv. Prokopa.

Více informací a další akce na www.farnoststodulky.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana

Křesťanský klub pro děti od 6 do 10 let (po první třídě ZŠ). Další info na www.klubsavana.webnode.cz.

Úterky • 19.00 – 21.00

Kurzy Alfa

Kurzy Alfa budou probíhat každé úterý od 5. října do 30. listopadu. Jsou zdarma pro všechny, kteří se zajímají o křesťanství, hledají Boha nebo odpovědi na životní otázky – např. Kdo jsem? Jaký má můj život smysl? Kurzy Alfa jsou i pro ty, kteří si chtějí upevnit základy víry v Ježíše, začít číst Bibli apod. Součástí večerů je společná večeře, zhlédnutí videa a diskuze o něm. Prostředí Alfy umožňuje říct svůj názor, položit otázku nebo jen naslouchat ostatním. Kurzy Alfa se konají ve 169 zemích, zúčastnilo se jich více než 23 milionů lidí. Více na alfa13ka@gmail.com.  Kvůli zajištění večeří je nutná registrace na stejné adrese.

Středy • 18.30 – 20.30

Setkání klubu „Mládež“

Jsme otevřenou skupinou ve věku zhruba 16 – 23 roků. Více na www.facebook.com/mladez13.

Pátky • 8.30 – 9.30, 10.00 – 11.00, 11.30 – 12.30

Cvičení pro seniory

Rehabilitační a kondiční cvičení pod vedením fyzioterapeutky. Na kurzy je nutné provést rezervaci na e-mailu: ava.prchal@volny.cz, kde také dostanete další informace.

Pátky • 16.00 – 18.30

Robinson

Outdoorový klub pro děti a mládež ve věku 10 – 15 let. Více na www.klubrobinson.cz.

Neděle • 9.00 – 10.15, 11.00 – 12.15

Nedělní bohoslužby

Otevřená setkání, kde může každý příchozí slyšet to, co je pro nás nejdůležitější – dobrou zprávu (evangelium) o tom, že Ježíš Kristus přichází za člověkem. Zároveň hledáme, jak zvěst Bible promlouvá do naší každodenní reality, se kterou každý člověk zápasí. Součástí bohoslužeb je i program pro děti.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

V říjnu je otevírací doba od 9.00 do 18.00. Pokladny zavírají půl hodiny před koncem otevírací doby.

Komentovaná krmení a setkání

probíhají o víkendech. Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější, a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.

Výstavy

  • Galerie Gočárovy domy – F. X. Procházka: První malíř Zoo Praha; Zoo pro hlavní město (od 28. 9.)
  • Terasa před Vzdělávacím centrem – Czech Nature Photo; Milníky z historie Zoo Praha
  • Jurta – Koně Převalského na Dívčích hradech

Hudební procházky

Každou neděli od 13.00 hod. vás zveme do galerie Gočárovy domy na cyklus hodinových koncertů pod širým nebem.

  • 3. 10. – Duo per due (L. van Beethoven, W. A. Mozart)


Neděle 3. 10.

Oslava Mezinárodního dne zvířat a křest Lexikonu zvířat od A do Z

Můžete se zapojit do výroby enrichmentových dárků pro naše zvířata v prostorách rezervace Bororo či být svědky speciálních komentovaných setkání u vybraných druhů zvířat, kterým budou tyto dárky předány enrichmentové.

Sobota 9. 10.

Zooškola pro dospělé

Zooškola na téma Zbavte se fobií.

Neděle 10. 10. • 10.00 – 16.00

Den chovatelů želv ve Vzdělávacím centru Tradiční cyklus přednášek a chovatelská poradna (manželé Valenští). Program dne bude doplněn v návaznosti na aktuální situaci.

Program přednáškového cyklu:

  • 9.30 Michal Barták, Klub chovatelov korytnačiek, Slovensko: Chov a rozmnožení želvy paprsčité Geochelone radiata
  • 10.30 Nataša a Petr Velenští: Želvy pavilonu Čambal
  • 11.30 Různí členové Klubu chovatelů želv: Cesty za želvami v přírodě v čase Covidu
  • 12.30 – 14.30 Přestávka
  • 13.00 Komentované setkání v Pavilonu velkých želv
  • 14.00 Komentované setkání v Pavilonu šelem a plazů
  • 14.45 Manželé Velenští: Opět na Korfu
  • 15.15 Manželé Velenští: Co nového u želv na Galapágách a na Seychellách


Sobota 16. 10. • 9.15

Workshop zaměřený na výrobu enrichmentových prvků v otevřeném Vzdělávacím centru

Workshop určený pro širší návštěvnickou veřejnost. Na workshop je nutné se předem přihlásit na e-mailu lavicka@zoopraha.cz. Program: Krátké seznámení s konceptem enrichmentu a druhem, pro který se bude enrichment vyrábět, tvoření (cca. 1,5 hod.).

Čtvrtek 21. 10. • 17.00

Cesta k novému pavilonu goril

Nenechte si ujít zajímavou přednášku o novém pavilonu goril v Zoo Praha ve Vzdělávacím centru. Přednášejícím je kurátor chovu savců RNDr. Pavel Brandl, Ph.D. Cena přednášky je 50 Kč/osoba (děti do 3 let zdarma).

Sobota 23. 10.

Gorily v historii, současnosti a budoucnosti Zoo Praha

Poznejte minulost, současnost a budoucnost chovu goril v Zoo Praha v proměnách pavilonů a expozic, zvířecích osobností a jejich příběhů či chovatelských přístupů. Ohlédnutí za chovem ve starých pavilonech, posun v chovu a úspěšnému odchovu v současném Pavilonu goril a  výhled do blízké budoucnosti v nejmodernějším novém Pavilonu goril, který chovaným zvířatům i návštěvníkům poskytne ten nejvyšší standard. Podrobné seznámení s projektem Nového pavilonu goril a s jeho ideovým pozadím. Připomenutí významných osobností goril v Zoo Praha a jejich příběhů. Upozornění na proměny přístupu k chovu goril – od jejich krmení, přes stimulaci jejich přirozených projevů a mentálních dovedností až po jejich přirozený odchov a ochranu v místě jejich přirozeného výskytu. Souhrn toho, co Zoo Praha uskutečnila na poli ochrany goril, zejména v rámci úspěšného projektu Toulavý autobus.

  • 10.00 – 16.00 doprovodný program
  • 10.30, 11.30, 12.30 a 13.30 speciální komentovaná setkání u goril
  • 15.00 komentované předání enrichmentového prvku gorilí rodině


Čtvrtek 28. a pátek 29. 10.

Podzimní prázdniny v Zoo Praha

Oblíbené dýňové hody u vybraných druhů zvířat:

Zooškola

  • Čtvrtek 28. 10.
    Zooškola pro děti na téma Krmení je věda, 8–11 let
  • Pátek 29. 10.
    Zooškola pro děti na téma Krmení je věda, 12–15 let
  • Sobota 30. 10.
    Zooškola pro děti na téma Plazi, 8–11 let
  • Neděle 31. 10.
    Zooškola pro děti na téma Plazi, 12–15 let


Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá