Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cestou necestou po Praze 13

Bydlíme v krásné části Prahy, kde je spousta možností, kam se vydat a co poznávat. Dnes začneme přímo u budovy radnice na Slunečním náměstí, která je sama o sobě zajímavá. Pro její oválný tvar se jí přezdívá „laskonka“. Byla postavena na návrh architekta Miloše Hasse a slavnostně otevřena 2.6.2003. Stojíc zády k radnici se vydáme doleva k poliklinice Lípa. Vpravo stojí moderní kostel Sv. Prokopa postavený v roce 2001 podle projektu Arch. Zdeňka Jirana a kolektivu. Jedná se o ekumenický filiální kostel římskokatolické farnosti Praha- -Stodůlky při kostele svatého Jakuba Staršího. Nese jméno světce, jenž je spjatý s nedalekým Prokopským údolím, kde žil jako poustevník a podle pověstí zde pokořil čerty. Mezi zvláštnosti kostela patří posuvné panely, kterými lze upravit velikost lodi. V kostele se nachází kaple svatého Prokopa a polyfunkční hala, které jsou vzájemně propojitelné a oddělitelné posuvnými zástěnami.

Pokračujeme rovně po lávce až ke schodům, které sejdeme k soše Trifota a robotické kavárně. Jejich autorem je známý český sochař David Černý. Trifot je dvanáct metrů vysoká plastika vytvořena na míru galerii Czech Photo Centre, před níž stojí. Sochaře inspirovala kniha Den Trifidů a v ní kráčející rostlina. Trifot je vytvořen ze stativu a hlavy, jež je složena z fotoaparátů, které evokují vývoj fototechniky. V obličeji jsou oči z kamer, které vás snímají a můžete se tak vidět na panelech kolem sochy. Robotická kavárna Cyberdog je pak první svého druhu v Evropě. Od vinárny jdeme rovně ke vstupu do metra Nové Butovice. Ještě před ním je vpravo Pomník dukelským hrdinům v podobě dvou pískovcových bloků. U něho stojí další pomník s pamětní deskou protinacistické odbojové skupiny ÚVOD, která pomocí nelegální vysílačky zajišťovala spojení s centrálou v Londýně. Od vstupu do metra jdeme ke druhému vstupu, kde přejdeme přechod a jdeme rovně. Na křižovatce přejdeme přes přechod a pokračujeme rovně. Za další křižovatkou jdeme stále rovně nahoru pěšinkou v zeleni.

Na rozcestí pěšin míříme stále rovně nahoru – po pravé ruce máme Německou školu. Na rozcestí s břízou najdeme vlevo pramen Jinonického potoka. Od pramene jdeme stále nahoru k rohu oplocení a zde pěšinkou stále nahoru rovně na další rozcestí, kde se dáme doprava pěšinou. Na jejím konci je cedule Přírodní památka Vidoule. U ní odbočíme doprava dolů a do druhé odbočky doleva ulicí Souběžná III. Vyjdeme na prostranství křižovatek, kde přejdeme po přechodu a pokračujeme stále rovně do ulice Puchmajerova. Asi po třiceti metrech jdeme vpravo zpevněnou cestou s červeným zábradlím. Dojdeme na rozcestí, kde je před námi staveniště a u něj se dáme doprava mezi nové domy k přechodu a před ním odbočíme doleva. Dojdeme k barevnému plotu základní školy. Jdeme stále rovně dolů podél něho k budově školy, vlevo vidíme žlutou turistickou značku, po které dojdeme až k turistickému ukazateli. Odtud se vydáme na odbočku ke kostelu sv. Vavřince s polodřevěnou zvonicí. Vrátíme se zpět a jdeme dále po žluté ulicí Pod Vavřincem. Na křižovatce opustíme žlutou a jdeme doprava ulicí Ohradská. Na jejím konci odbočíme doleva do ulice Stodůlecká kolem filmových ateliérů. Na další křižovatce jdeme doleva do ulice Novoveská. Tu projdeme rovně až na křižovatku. Pokračujeme vpravo po cyklostezce A 120. Na další křižovatce s domem jdeme vpravo na roh retenční nádrže Asuán. Hned na jejím rohu se dáme doleva spodní pěšinkou pod panelovou cestou kolem nádrže. Pokračujeme zelení kolem ohniště. Vpravo meandruje Prokopský potok. Za potokem je skalnatý Albertův vrch. Projdeme miniarboretem s několika zastaveními a na jeho konci míříme doprava podél potoka. Vyjdeme u silnice s můstkem, za ním pokračujeme doleva kolem cvičiště pro psy. Podejdeme hlavní silnici a jsme v Centrálním parku. Zahneme doprava na betonové čtvercové desky v trávě. Dojdeme k místu, kde jsou po levé ruce čtyři kamenné skulptury. Připomínají zkameněliny nacházející se v nedalekém Prokopském údolí a také svatojakubskou mušli, kterou si Městská část Praha 13 zvolila do svého znaku. Vyjdeme u Nepomuckého rybníku, zde jdeme doprava a po točitém nadchodu s bílým zábradlím. Za ním pokračujeme stále rovně až k hospodě, za níž je přechod, který přejdeme a jdeme rovně na Sluneční nám. Před námi je radniční věž s hodinami. Projdeme altánkem Suchý vršek s kašnou, na jehož sloupech jsou keramické obrazy M. Taberyové s motivy z knihy Malý princ. Projdeme branou a můžeme dojít k budově radnice, kde jsme procházku dlouhou asi osm kilometrů začínali.

KČT, odbor Praha – Karlov, oddíl TurBan, Marta Kravčíková