Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výlet do Stokorcového lesa

Roztomilý dobrosrdečný medvěd s „malým rozoumkem“, milovník medu a přepočítávání hrnečků s ním, který rád skládá písničky. To jsou slova, která charakterizují jednoho z nejznámějších hrdinů dětské literatury dvacátého století, který je milován nejen dětskými čtenáři po celém světě. 

Hádáte správně, hovoříme o Medvídkovi Pú (Winnie the Pooh), personifikované postavě z knihy britského spisovatele Alana Alexandra Milneho. Autor hrdinu pojmenoval podle plyšového medvídka svého syna, Christophera Robina. Hračka dostala jméno po laskavé medvědici z londýnské ZOO, Winnie a labuti Pooh, kterou Milne se synem potkali na výletě. Milne přitom první povídky psal výhradně pro potěšení svého syna. Předobrazem party zvířátek, která v příbězích vystupuje, byly další Christopherovy hračky a zvířata žijící v okolí domu. Jediná lidská postava, která se v knize objevuje je samozřejmě sám autorův syn, do češtiny překládán jako Kryštůfek Robin. Vůbec první příběh o medvídkovi vyšel o Vánocích roku 1925 a získal okamžitou popularitu, což dokazuje i to, že jej hned druhý den převyprávěli v rozhlasovém vysílání BBC. Samotná knížka Medvídek Pú se poprvé na pultech knihkupectví objevila ve Velké Británii 14. října 1925. Hlavní hrdina spolu se svými přáteli ze Stokorcového lesa se záhy stali miláčky čtenářů, a tak druhý díl Púovo zátiší na sebe nenechal dlouho čekat a světlo světa spatřil o dva roky později. Nakonec začaly být oba tituly vydávány společně jako dvě části knihy. Příběhy o slavném medvídkovi byly přeloženy do více než padesáti jazyků a později filmově ztvárněny Waltem Disneyem. Právě jeho výtvarné zpracování si vybavíme asi nejčastěji, avšak původním ilustrátorem knihy byl E.H Shepard. Pú je dnes nejbohatší pohádkovou postavou a ročně vydělává bezmála šest miliard dolarů. Samotný Christopher Robin Milne nabytou slávu nesnášel, zejména proto, že jej spolužáci kvůli medvídkovi ve škole zesměšňovali. Své sbírky plyšáků se později zbavil a Pú doputoval z ostrovního království až do New Yorku, kde je vystaven v Donnell Library Center.

Milneův dům v Ashdownském lese v jižní Anglii je oním Stokorcovým lesem, ve kterém se dobrodružství odehrávají. Dnes je samozřejmě vyhlášenou turistickou atrakcí, kde se mimo jiné odehrává mistrovství světa v Medvědích proutcích. Hra, kterou trávil volné chvíle Pú, spočívá v tom, že z jedné strany mostu se hodí do vody klacky a čí se první objeví na druhé straně mostu, ten vyhrává. V roce 2004 se stal vítězem tým z České republiky pod vedením studenta práv v Oxfordu Václava Chloupka. Andrea Říčková