Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cirkusová manéž ve Valdštejnské zahradě

Centrum pro dětský sluch Tamtam uspořádalo 11. září Zahradní slavnost pro děti se sluchovým postižením a jejich rodiče. Odpoledne plné her dílniček, hudby a divadla tlumočených do českého znakového jazyka se uskutečnilo v prostorách Valdštejnské zahrady, která se jako mávnutím kouzelnického proutku proměnila v cirkusové šapitó. Akce proběhla ve spolupráci s Výborem pro zdravotnictví Senátu Parlamentu ČR pod záštitou senátora MUDr. Romana Krause, MBA, který celou akci také zahájil. Akci podpořilo Ministerstvo kultury, Kolektory Praha, a.s., Městská část Praha 1, Městská část Praha 13 a Nadace Umění pro zdraví. Veselý program zahájila dvojice moderátorů – herec Petr Vacek a herečka Kateřina Jebavá. Rytmus do těla vlila, dobře naladila a mnohé malé i velké účastníky roztančila kapela Hm, která zahrála několik skladeb pro děti z jejich alba Klukoviny. Dle slov samotných hudebníků album vzniklo jako odpověď na jejich bohatý rodinný život. V době vydání měli dohromady v kapele jedenáct dětí, a tak se objevila přirozená potřeba zazpívat ratolestem něco vlastního. Pro kapelu to byla první zkušenost s tlumočením jejich koncertu do znakového jazyka. 

Také divadelní vystoupení s názvem Cirkus Kus-kus děti pěkně rozpohybovalo. Interaktivní loutkové představení spolku Loutky v nemocnici zavedlo diváky do cirkusového prostředí, kde mohli potkat například chytrou surikatu a zvědavou žirafu nebo se stát zdatnými vzpěrači či provazochodci. Humorné a laskavé představení se spoustou písniček potěšilo i dospělé.

Protože v žádné cirkusové manéži by neměl chybět kouzelník, přišel mezi nás Kubula se svými veselými triky. O šikovné pomocníky neměl nouzi. Na účastníky odpolední slavnosti čekaly kreativní dílničky spolu s akrobatickými a žonglovacími workshopy, během kterých si ti odvážnější vyzkoušeli chůzi po provaze nebo jízdu na jednokolce. Kdo chtěl, mohl se pod dohledem asistenta posadit na poníka a seznámit se s účinky tzv. ponyterapie. Mnozí návštěvníci dorazili v nápaditých kostýmech a zcela splynuli s cirkusovým prostředím. Centrum pro dětský sluch Tamtam pomáhá rodinám dětí s vadami sluchu z celé České republiky již 33 let. Poskytuje jim komplex vzájemně provázaných sociálních a poradenských služeb a podporuje je v hledání cesty ke komunikaci a k všestrannému rozvoji dítěte. Provází rodiny, aby zvládly náročnou situaci spojenou se sluchovým handicapem dítěte, a mohly se vrátit k běžnému způsobu života. 

Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s.
www.tamtam.cz, telefonická linka prvního kontaktu pro rodiče: 605 100 400, mail: poradna@tamtam.cz