Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mistryně v ploutvovém plavání

Poslední květnový víkend se ve Zlíně konalo juniorské i seniorské Mistrovství České republiky v ploutvovém plavání. Tomuto sportu se od svých šesti let věnuje i od září žákyně 9. třídy ZŠ Mládí, Petra Šikýřová.

Medaile z Mistrovství ČR přiváží Péťa již od roku 2019. V letošním roce proměnila v medailové pozice výsledky ve třech disciplínách. Přivezla domů dvě zlaté medaile a jednu bronzovou, a to v nejstarší žákovské kategorii. Díky skvělému výsledku v oblíbené disciplíně 100 metrů RP (disciplína, která se plave celá pod vodou s monoploutví a potápěčskou lahví), si tak kromě výše zmíněných medailí přivezla i další bronzovou medaili a jako teprve třináctiletá se postavila na stupínky vítězů se seniorskými závodnicemi.

Péťa se od uplynulého školního roku účastní i mezinárodních zahraničních soutěží, přivezla si medailová umístění ze Slovenska, Maďarska, Rakouska i Německa. Od letošního roku je i členkou juniorské reprezentace ČR a těší se na nové závody i výzvy. Trénuje pod hlavičkou potápěčského klubu mládeže Modrá hvězda Praha na bazénech Šutka a Zelený pruh. Ploutvové plavání je neolympijským sportem, plave se a závodí v různých disciplínách a různých délkách. Disciplíny BiFi (bi-fins) jsou disciplíny, které se plavou se dvěma ploutvemi, plaveckou maskou a šnorchlem umístněným vepředu na čele. Plave se tak klasickým kraulovým stylem ve vzdálenostech 50, 100, 200 a 400 metrů. Disciplíny s označením PP (ploutvové plavání) jsou disciplíny, které se plavou s monoploutví a vlnivý pohyb, který uvádí plavce do pohybu se nazývá delfín. PP se plave i ve větších vzdálenostech a to na tratích 800 nebo 1500 metrů. Technicky nejnáročnějšími disciplínami jsou disciplíny podvodní, ty se označují zkratkou RP (rychlostní potápění). Krátké vzdálenosti 25 a 50 metrů jsou tratě, ve kterých musí závodníci celou trať zdolat na jeden nádech včetně otáčky. Vzdálenosti 100, 200, 400 a občas i 800 metrů se pak jezdí s menší potápěčskou lahví a dýchací automatikou. Ploutvové plavání má v České republice dlouhou historii, první závody se konaly již v roce 1960 a naši plavci pravidelně z evropských či světových šampionátů vozí medailová umístění. 

Jaroslava Rozbrojová